Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Noe vi skal strekke oss etter
Asker Aliens og Ullern spilte den første kampen i Nye Leikvollhallen, eller Leikvoll C som den inntil videre heter. En arena med perfekt lys, lekker parkett og tribuner på alle kanter. Nede på banen er det Karianne Øysted Sørbye som skyter over Tori Solberg Halvorsen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Asker Aliens og Ullern spilte den første kampen i Nye Leikvollhallen, eller Leikvoll C som den inntil videre heter. En arena med perfekt lys, lekker parkett og tribuner på alle kanter. Nede på banen er det Karianne Øysted Sørbye som skyter over Tori Solberg Halvorsen. FOTO: ERIK BERGLUND

– Noe vi skal strekke oss etter

Ullern kjørte hele kampen og tok en sterk og viktig borteseier, men Asker Aliens følte seg likevel som vinnere og ble hyllet av basketpresident Jan Hendrik Parmann og Askers ordfører Lene Conradi da den flotte Leikvollhallen endelig kunne innvies.

Asker Aliens – Ullern 65-74

Ulriken Eagles – Midtbyen 110-46

– Helt rått! Den råeste arenaen i Firi-ligaen, fastslo Parmann.

– Tusen takk for at dere har stått på, tusen takk til styreformann Monica Kaasa og til Asker kommune med Lene Conradi i spissen! Det er et praktanlegg, jeg må bruke et bergensk uttrykk og er rett og slett MÅNEBEDOTTEN og gleder meg til å dele ut Kongepokaler når disse tribunen skal fylles, det blir bare stort.

– Dere viser vei for hvordan Firi-ligaen bør fremstå for fremtiden, noe vi skal strekke oss etter i norsk basket, presiserte basketpresidenten.

Asker-ordfører Lene Conradi var like entusiastisk:

– Historisk og magisk endelig å være her! En etterlengtede ny hjemmearena for Aliens, dere har gledet dere og vi har gledet oss. Jeg skal spare talen min til den store åpningsfesten, og da skal vi fylle tribunene. Vi gleder oss til alle opplevelse vi skal få sammen med dere. Gratulerer med areaen og velkommen hjem, sa Conradi.

 

Finalearena i april

Asker Aliens vant etter hvert sin kamp for å få parkettgulv i den nye hallen, som fremstår som en moderne basketarena. Med tribuner på begge langsider og kortsider, 3-sekundersfelt i egen farge og klubbens velkjente logo på midten av banen. Jo da, noen andre streker på kryss og tvers, men veldig lett å forstå at de hvite strekene markerer matchbanen i basket.

Om «Leikvoll C» blir finalearena i Firi-ligaen allerede i 2022, gjenstår å se – og er opp til Asker Aliens’ herrelag, sluttspillet for kvinnene er igjen en Final Four og skal spilles i Frøya Arena i Bergen.

Men Asker arrangerer U19-NM helgen 22.- 24. april og allerede da kan Parmann få dele ut medaljer og pokaler.

 

– Bare stas

Ikke engang hjemmetapet for Ullern fikk Asker-jentene ut av festhumøret.

– Er det ikke flott? var det første Siri Granheim spurte om.

– Parkett er digg, så dette er bare stas, sa Asker-forwarden.

Selve kampen var verken hun eller lagvenninnene spesielt godt fornøyd med.

– Sånn er det bare, og vi får en ny sjanse snart mot Ullern. Vi kommer ikke gira nok ut fra start i dag, det skjer først i de siste minuttene av kampen når vi tar innpå. Og så hadde Tori (Solberg Halvorsen) en rå kamp, fastslo 27-åringen.

 

Ullern-kontroll

Ullern manglet toppscorer Ella Eklöv, men leverte sin beste kamp for sesongen og ledet så å si fra start til mål.

17-årige Mia Præsttun fikk æren av å score de to første poengene i Nye Leikvollhallen og ga Asker 2-0. Men etter det var hjemmelaget i ledelsen bare på stillingen 15-13 og 16-15 før de blåkledde fra Oslo Vest tok grep om kampen.

5 poengs ledelse etter første periode ble til 10 og 12 etter de to neste, og Ullern var oppe i 15 poeng (71-56) før Asker våknet litt mot slutten og begrenset nederlaget, men uten å kunne lage reell spenning om seieren.

Gjestene hadde ballflyt, traff godt på skuddene og stoppet Asker med et aggressivt forsvar og sterk utblokkering under kurvene. Mest overraskende var det at Ullern vant returstatistikken (35-33) og at spillere som Siri Granheim og Ingrid Selvik måtte nøye seg med henholdsvis 9 og 4 returer.

 

Halvorsen inside, skyttere ute

Tori Solberg Halvorsen var kampens store spiller med 19 poeng og 11 returer – pluss 4 steals, 3 blokker og 2 assists. Med ballflyt ute på banen fikk Ullern-guardene ledige skudd og Halvorsen bedre plass til driver og skudd inne i feltet.

Gjestene traff 11 av 27 trepoengere – pene 40 prosent – etter 3 av 7 fra Felicia Dyngeland-Sundén (18), 3 av 8 fra Camilla Wold Wægger (16) og 2 av 3 fra Hannah Ledsten-Ullersmo (17).

I tillegg styrte Micol Torresani tempo og angrepsspill med kjappe pasninger både opp på banen og inn til bedre plasserte spillere, det gjorde også Malin Schneidt.

 

– En annen basket

Etter seieren over Tromsø Storm Ungdom (72-66) forrige helg, uttalte Tori Solberg Halvorsen at en tredjeplass er et «hårete mål» for laget. Nå virker det ikke spesielt urealistisk.

– Vi har fått opp intensiteten, har flere varianter offensivt og defensivt og spiller en litt annen basket nå etter at Ståle (Frey) har overtatt som trener, sa Felicia Dyngeland-Sundén etter kampen i Nye Leikvollhallen.

– Det var veldig gøy i dag, veldig fin hall og en kamp hvor alle bidrar for oss. Skal vi klare tredjeplass, har vi litt å ta inn, men alle er motiverte for det. Uansett lader vi opp for sluttspillet og tenker at det er da vi skal være best, fastslo 18-åringen som endte på 16 poeng mot Asker.

 

Jakter på tredjeplassen

Ullern er på femteplass i Firi-ligaen med 5-6 i seire og tap, med Midtbyen (5-5) og Asker Aliens (8-4) innen rekkevidde. Blant sine 10 gjenstående kamper har Ullern det tredje møtet med Asker Aliens hjemme 20. februar og bortekamp mot Midtbyen i Trondheim 19. mars.

– Jeg syns veldig mange av de unge jentene stepper opp. De er usikre på sets og forsvars- og angrepssystemer noen ganger, men vi klarer å justere og finner en måte å vinne på, sier Ståle Frey.

16-årige Camilla Wold Wægger la en trepoenger og deretter tre av tre straffer da Ullern snudde fra 15-16 til 21-16 i slutten av første periode, og i tillegg til 13 poeng hadde hun 4 returer og 3 assists.

Ståle Frey var også imponert over 17-årige Hannah Ledsten-Ullersmo.

– Hun er en kjempesterk rebounder, kan spille fysisk der inne og fikk virkelig etablert seg i denne kampen, sa Ullern-treneren om den 1,83 m lange forwarden som også la 2 av 3 trepoengere og hadde en lekker assist til Micol Torresani.

Det aggressive forsvaret var også en nøkkel til Ullerns seier.

– Vi vil legge press og være oppi skjorten på dem. Vi kan ikke sitte tilbake og spille gå-basket, vi må prøve å bli et mer intenst lag, forklarer coach Frey.

 

Asker traff ikke

For Asker ble kampen en skuffelse, med elendig skyting – 2 av 20 på trepoengere var med på å gjøre det vanskelig å kjempe om seieren.

– Ullern var gode og fikk oss ut av rytmen og bort fra det vi hadde planlagt å gjøre. Vi klarte jo ikke å ta så mange returer heller, konstaterte Jan Henrik Nyegaarden.

 

Gledelig comeback

Asker kan glede seg over at Solveig Mildestvedt nå er med for fullt. Den tidligere Ytrebygda- og Gimle Pride-guarden har ikke spilt i eliten på fem sesonger, men markerer seg allerede.

Mot Ullern ble det 8 poeng, 5 returer, 4 steals og 3 assists på 24 minutter.

– Jeg har vært på folkehøgskole, har studert fransk et år i Oslo, går på NHH i Bergen og tar studiene i Oslo nå. Jeg spilte for OSI det året jeg var i Oslo og for Ytrebygda og NHHI i Bergen, men nå har det vært korona i to år og ingen kamper, så det er veldig kjekt å komme med igjen, forklarer 23-åringen.

– Men jeg har vært litt lenge borte fra dette nivået, så jeg trenger litt mer skuddtrening og litt mer kondis. Det har vært veldig hyggelig å komme tilbake og jeg er blitt tatt imot veldig godt her i Asker, understreker hun.

Jan Henrik Nyegaarden er trygg på at Solveig Mildestvedt blir en solid forsterkning for Asker Aliens. – Hun har ikke trent med oss så lenge ennå, men har rutine og styrke og blir en viktig spiller for oss. Hun jobber bra og forstår basketball og er flink til å se hva som skjer, men det tar selvfølgelig litt tid på å komme inn i et nytt lag, sier Asker-treneren.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Ingrid Selvik 15, Siri Granheim 11, Kristine Nyegaarden 9, Karianne Sørbye 9, Solveig Mildestvedt 8, Mia Præsttun 6, Ina Marie Ekholt 5, Cristina Ferrer Teixidor 2.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 19, Felicia Dyngeland-Sundén 16, Micol Torresani 13, Camilla Wold Wægger 13, Hannah Ledsten-Ullersmo 6, Elin Kjølseth 3, Marika Kromberg 2, Malin Scheidt 2.

 

Ny 110-poengskamp for Ulriken

Ulriken-jentene tok sin 12. strake seier, den niende med over 100 poeng og den åttende med 110 pluss.

Midtbyen ble slått 110-46 etter at hjemmelaget hadde gått ut med 9-0-ledelse etter to minutter.

Karyn Sanford, som hadde 17 assists (!) forrige helg mot Asker Aliens, var kampens mest effektive spiller med 21 poeng, 10 assists og 4 steals.

Midtbyen har kamp også søndag, mot Bergen Elite – og møter Ulriken Eagles igjen i Trondheim allerede lørdag om en uke, 22. januar.

 

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 22, Karyn Sanford 21, Fatima Mohammad 15, Synne Jacobsen 13, Sunniva Sørbye 13, Hanne Løkkebø Nybø 10, Maren Hoff Austgulen 8, Terae Briggs 4, Celine Klett 4.

Midtbyen: Emma Tallaksen 9, Ingeborg Nævdal Gundersen 8, Kari Kyrkjebø 8, Ulrikke Bentsen 7, Pernille Mellem 5, Maja Osmundsvåg 4, Frida Høgh 3, Fredrikke Hylen 2.