Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Kuleste kampen i Norge
Tomme seter da landslaget trente på Jordal Amfi lørdag, men i kveld fylles arenaen med norske basketfans når Norge møter Danmark i gruppefinale.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Tomme seter da landslaget trente på Jordal Amfi lørdag, men i kveld fylles arenaen med norske basketfans når Norge møter Danmark i gruppefinale. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– Kuleste kampen i Norge

De norske spillerne får massiv støtte i Jordal Amfi. I formiddag var det solgt 4.350 billetter til kveldens gruppefinale mot Danmark i EMs pre-kvalifisering. Med seier er Norge videre til neste gruppespill. Kanskje med tap også!

– Den kuleste kampen som har vært spilt i Norge. Jeg håper det iallfall. Det kan bli kjempestemning her, sier Tobias Rotegård og ser opp på tribunene som skal fylles opp før det braker løs kl. 18.00 i kveld.

Arenaen tar 5.300 og billetter selges på nett helt til kampstart – men ikke fysisk i billettluker i Jordal Amfi.

– Vi er optimistiske og tror vi kan konkurrere, fastslår Mathias Eckhoff.

– Denne gangen har vi med oss litt flere forwarder. I første kampen hadde begge våre forwarder (Karamo Jawara og Sjur Dyb Berg) tidlig to feil hver, minner landslagssjefen om.

Norge hang med lenge i bortekampen i Næstved i februar, men tapte til slutt 68-84.

 

Nye kamper i august?

De to seirene over Kosovo (86-77 og 95-92) har sendt Norge opp i 4 poeng, det samme som Danmark – som tapte borte for Kosovo.

Det betyr at vinneren av kveldens kamp i Oslo vinner gruppa og sikrer avansement til neste gruppespill, som har første «vindu» i slutten av august, med torsdag 25. og søndag 28. som mulige kampdatoer.

Trekningen av gruppespillet foregår i München torsdag 14. juli.

 

Kan gå videre med tap

De to beste av tre gruppetoere går også videre, og Norge har en god mulighet selv om det skulle bli tap i kveld.

Vinner Romania borte over Albania, er saken klar – da vil toeren i gruppe B bli Luxembourg på 2 poeng, bak Norge i alle tilfelle.

Vinner derimot Albania samtidig som Norge taper, er begge toere på 4 poeng, og i så fall vil total poengscore avgjøre. Her ligger Norge klart best an med minus 4 poeng, mens Albania står på minus 25.

Skal Albania kunne ta igjen forskjellen på 21 poeng, må de enten slå Romania klart eller håpe at Norge går på en smell mot danskene.

Også i gruppe A kan toeren havne bak Norge, men det skjer bare hvis Irland slår Sveits med 12 poeng på hjemmebane i kveld. Da vil irene ta andreplassen og bli stående på 2 poeng fordi dette er en 4-lagsgruppe der Irland foreløpig bare har slått jumbolaget Kypros, som ikke teller med når toerne skal vurderes mot hverandre.

– Etter all sannsynlighet vil Romania slå Albania, tror Mathias Eckhoff. I så fall er Norge videre uansett resultat mot Danmark i kveld.

Det litt ubehagelige er at Albania – Romania spilles to og en halv time senere enn Norge – Danmark i kveld og har kampstart 20.30. En åpenbar glipp fra FIBA, siden Albania da har et resultat fra Oslo å forholde seg til.

 

Larsson og Rotegård debuterer

På treningen i Jordal Amfi var det klart at Lars Fredrik Espe ikke vil være med mot Danmark. Gimles pointguard har vært viktig som backup for Harald Eika Frey i de første kampene, men er ute med en liten kneskade.

To debutanter får sjansen:

2,08 m lange Marcus Larsson (23) som spiller for University of Chicago Illinois og Tobias Rotegård (22 og 2,01 m) som er i Long Beach State.

– Marcus har innvirkning med lengden sin, og vi har fått positive svar med tanke på skaden hans, forteller Mathias Eckhoff. Larsson har trøbbel med tretthetsbrudd i leggene og sto over lørdagens trening.

– Tobias er blitt mer stabil, er fremfor alt en skytter og er vant til å spille de små minuttene, sier landslagssjefen.

 

Gjerde ble 13. mann

Larsson og Rotegård var 99/00-årgangen som blant annet vant C-EM for U18-landslag på Kypros. Der var også Mikal Gjerde (21), som var sistemann som røk ut av Danmark-troppen i går kveld etter trening, som 13. mann.

– Det er innmari irriterende fordi jeg syns Mikal virkelig fortjente en oppmuntring etter all motgangen han har hatt i USA med korona og 14 (!) karantener og trøbbel med coacher. Han har ikke spilt så mye de siste sesongene, men så veldig bra ut på kandidatcampen i forrige uke, hadde flyt og fikk spille mange minutter. Men med veteranene inn på laget har han hatt litt høye skuldre, forklarer Eckhoff.

 

Store dansker

Danmark slo Kosovo 105-71 i Næstved torsdag, der 2,07 m lange Kevin Larsen igjen var dominerende – med 20 poeng og 10 returer. Larsen og Jonas Zohore (2,10) var den bokstavelig talt store forskjellen da danskene nedkjempet Norge og vant 84-68 i lagenes første møte i februar.

Men Norge kommer med mer høyde og forwardstyrke denne gang, og Karamo Jawara (2,03) har nettopp avsluttet en knallsesong med opprykk for Basquet Girona til øverste nivå i Spania, Liga ABC. Der Girona vant finalene mot Movistar Estudiantes – med Kevin Larsen på laget.

– Karamo har fått for lite oppmerksomhet for det her hjemme, mener Mathias Eckhoff.

– Han ser virkelig bra ut nå.

Landslagssjefen har tro på at danskene kan slås denne gangen.

– De har et bra lag, men Kosovo hang med inntil det var igjen 5 minutter torsdag og i vår forrige kamp var vi med til Danmark fikk en liten mini-run med 7 minutter igjen.