Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Klarte å skru oss på igjen
Hanne Løkkebø Nybø driver seg fri og legger to poeng for Norge mot Hellas. Med nummer 15 er Karyn Sanford, i bakgrunnen til venstre Hanna Nordtveit Sand.
FOTO: FIBA.COM
Hanne Løkkebø Nybø driver seg fri og legger to poeng for Norge mot Hellas. Med nummer 15 er Karyn Sanford, i bakgrunnen til venstre Hanna Nordtveit Sand. FOTO: FIBA.COM

– Klarte å skru oss på igjen

U20-jentene fikk en nesten like dårlig start som mot Montenegro, men fra å ligge under med 27 poeng presset de Hellas i tredje og fjerde periode og var nede i 11 poeng med seks minutter igjen å spille. – En god opplevelse før kampen mot Nord-Makedonia i morgen, fastslo Ola Gravem Knutsen.

Norge – Hellas 53-78

Grekerne gikk ut med 9-2 og 17-4 og det lignet på overkjørselen fra Norges kvartfinale mot Montenegro fredag (35-85).

Men i midt i andre periode, da Hellas ledet 40-13 (!), var det som om de norske spillerne våknet eller innså at de måtte våge og utfordre mer. 

– Jeg syns vi klarte å skru oss på igjen, vi klarte å omstille oss og kom inn i kampen igjen, sa Hanne Løkkebø Nybø, Norges mest effektive spiller med 6 poeng og 7 returer.

– Hellas er en stor basketnasjon, så at vi klarer å spille så sterkt mot dem i dag, er bra. Vi bommet litt for mye mot slutten da vi hadde sjansen, men det var deilig å være tilbake igjen og jeg tror det vil hjelpe oss inn i kampen i morgen, sa Ulriken-forwarden.

 

– Bør ha gode muligheter

Det var Nybø som la inn 46-57 tidlig i fjerde periode med et perfekt halvdistanseskudd. Et par minutter etter tok Hellas’ coach timeout på stillingen 61-49 i lagets favør, og så kom aggressive greske jenter utpå og avgjorde oppgjøret med en 9-0-run.

Dermed blir det som ventet Nord-Makedonia mot Norge i kamp om 7.- plass i mesterskapet søndag. Vertsnasjonen var sjanseløse i sin kamp mot Tyskland og ble slått 87-44.

– Nord-Makedonia er et lag vi føler vi matcher bra, de er på ganske likt nivå som Slovakia og Island. Så vi bør ha gode muligheter og ha som mål å dra herfra med en seier til, presiserte Ola Gravem Knutsen.

 

NCAA-profiler i statistikktoppen

Hellas har ikke et like sterkt lag som Montenegro, men klassespillere i spesielt de to college-stjernene Elini Bosgana (1,88) og Ioanna Chatzileonti (1,84) som spiller for henholdsvis Stanford University og Kansas.

De var nummer 3 og 4 i scoringer i EM og 1 og 3 i effektivitet før kampen mot Norge og ble sentrale både i startfasen da Hellas gikk opp i en klar ledelse og i sluttminuttene da grekerne reddet i land seieren etter den norske opphentingen.

2003-modellen Bosgana kom til Stanford etter at laget hadde vunnet NCAA-mesterskapet i 2021, men var på laget som var i Final Four denne sesongen. Hun spilte også for det greske kvinnelandslaget i EM i Spania i fjor.

Den tredje spilleren som voldte Norge store problemer, var 1,83 m lange Elisavet Bountouri fra Panathinaikos, som ble toppscorer med 18 poeng og i tillegg hadde 8 returer.

 

Bommet for mye

Men selv med de beste grekerne på banen, maktet de norske jentene å ta innpå.

Karyn Sanford førte an i angrep, utfordret mye og endte på 15 poeng.

Samtidig forteller lagets 3 av 24 på trepoengere at Norge fort kunne ha spilt langt jevnere. Mange av bommene var også såkalte «åpne looks».

Norge greide denne gang å holde seg nede på 21 turnovers – og Hellas var ikke så mye bedre med sine 17.

 

– Beste vi har gjort her

Viktigst var at de norske jentene fikk tilbake mye av troen på seg selv før møtet med Nord-Makedonia søndag.

– Det går selvfølgelig på selvtilliten løs når vi får sånne smeller som mot Montenegro. Men det er ferdighet det også, å kunne håndtere motgang og når det skjer ting man ikke forventer, understreker Ola Gravem Knutsen.

– Vi slet veldig i åpningen i dag også, men greier å samle oss, spiller smartere og mer kontrollert og matcher bedre opp mot dem defensivt.

– Fra midten av 2. periode til midten av 4. spiller vi den basketen vi har gjort her nede, fra å ligge under med 27 poeng – og da vi «vinner» vi faktisk resten av kampen. Da hadde vi også Synne (Jacobsen) på benken med 4 feil og Maria (Myklebust) forsvant ut med magetrøbbel og var energiløs. Så har vi i stedet spillere fra benken som kommer inn og gjør det bra, som Hanna (Nordtveit Sand) som legger 7 poeng på 7 minutter, et veldig stødig innhopp, sier landslagssjefen.

PS. Åtte av nasjonene som er med i B-EM for U20 kvinner i Skopje startet i dag i A-EM for U20 menn i Podgorica: Tyrkia, Montenegro, Tyskland, Israel, Slovenia, Hellas, Kroatia og Ukraina.

Det forteller mye om hvor sterkt B-felt Norge har vært med i den siste uka.

 

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 15, Lara Gianni 7, Hanna Nordtveit Sand 7, Hanne Løkkebø Nybø 6, Felicia Dyngeland-Sundén 5, Celine Klett 3, Fatima Mohammad 3, Synne Jacobsen 3, Eirin Vreim Holm 2, Sunniva Sørbye 2.

Toppscorere Hellas: Elisavet Bountouri 18, Ioanna Chatzileonti 16, Eleni Bosgana 10.

 

U20-EM DIVISION B, LØRDAG:

Oppdateres med resultatene fra kampene med start 21.00

Semifinaler:

Tyrkia – Slovenia 60-59 (e.o.), Montenegro - Israel 81-71.

Kamper om 5.- 8.- plass:

Tyskland – Nord-Makedonia 87-44, Hellas – Norge 78-53.

 

Kamper om 9.- til 18.- plass:

Gruppe E:

Sveits – Georgia 84-42, Ukraina – Armenia 109-35.

Sluttstillingen (seire-tap): Sveits 4-0, Ukraina 3-1, Albania 2-2, Armenia 1-3, Georgia 0-4.

Gruppe F:

Romania – Island 79-60, Slovakia – Kosovo 78-40.

Stillingen: Romania 3-1, Island 3-1, Slovakia 2-2, Kosovo 1-3, Kroatia 1-3.

 

SØNDAG:

Finale (21.00): Tyrkia – Montenegro

Bronsekamp (18.45): Slovenia – Israel

 

Plasseringskamper:

5.- plass (16.30): Tyskland – Hellas

7.- plass (14.15): Nord-Makedonia – Norge

9.- plass (18.15): Sveits – Romania

11.- plass (16.00): Ukraina – Island

13.- plass (13.45): Albania – Slovakia

15.- plass (11.30): Armenia – Kosovo  

17.- plass (12.00): Georgia – Kroatia