Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Jordal Amfi er helmaks
Jordal Amfi har plass til 5300 tilskuere og blir omgjort til basketarena når Norge og Danmark møtes i gruppefinale søndag 3. juli.
FOTO: OSLO KOMMUNE
Jordal Amfi har plass til 5300 tilskuere og blir omgjort til basketarena når Norge og Danmark møtes i gruppefinale søndag 3. juli. FOTO: OSLO KOMMUNE

– Jordal Amfi er helmaks

Basketballforbundets styre bestemte søndag at den avgjørende EM-kval-kampen mot Danmark 3. juli skal spilles på Jordal Amfi, som har plass til 5300 tilskuere. – Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne fylle opp hallen, sier NBBF-president Jan Hendrik Parmann.

Etter seirene over Kosovo er det klart at Norge blir gruppevinner i prekvalifiseringen om Danmark blir slått i det som har vist seg å bli en ren finale, søndag 3. juli.

Til tross for koronarestriksjoner var 2143 tilskuere på plass i Haukelandshallen i Bergen i november og skapte trykk og stemning på åpningskampen mot Kosovo. Det norske laget fikk en pangstart i kvalifiseringen og vant 86-77.

 

– Gedigen basketfest

Nå tenker NBBF større, og søndag bestemte forbundsstyret å legge kampen til nye Jordal Amfi i Oslo.

– Vi har ventet med å bestemme hjemmearena for å se hvordan det lå an etter borteturneen med kampene mot Danmark og Kosovo. Og med seieren i Kosovo, blir kampen mot Danmark i juli en ren gruppefinale. Da skal vi lage en gedigen basketfest, lover Jan Hendrik Parmann.

– Hvis vi klinker til og vinner den kampen, går vi videre og møter større basketnasjoner. Da trenger vi enda fjongere fasiliteter som også tilfredsstiller de strenge FIBA-kravene, og Jordal Amfi er helmaks i så måte. Det kan bli en enormt bra ramme i reneste NBA-stil, med kube i taket og over fem tusen nummererte seter i en fantastisk og flott, ny arena, presiserer presidenten.

Parmann er ikke bekymret for datoen 3. juli, sol og sommerferie.

– Spørsmålet er blitt stilt av flere, men jeg ser nesten bare fordeler. Det er i begynnelsen av skoleferien og i en tid på året der folk fra andre landsdeler gjerne tar en weekend i Oslo, sier han.

 

Sto ferdig høsten 2020

Nye Jordal Amfi sto ferdig høsten 2020, er Vålerenga Hockeys hjemmearena og på samme sted som ishallen som ble bygget til Oslo-OL i 1952 og innviet i desember 1951.

Gamle Jordal ble revet i januar 2017.

Tilskuerrekorden i en tellende kamp i norsk basket er 4500 fra BLNO-åpningskampen mellom Oslo Kings og Ulriken Eagles i Oslo Spektrum i september 2000. Fem år tidligere samlet Magic Johnsons Allstar-lag 7500 i samme arena i en showkamp mot Norge.

Rekorden i en tellende kamp kan bli slått i Jordal Amfi søndag 3. juli. Norges Basketballforbund opplyser at billettsalget vil starte om kort tid.

 

Størst tilskuerpotensial i Oslo

Sportssjef Brent Hackman peker på at tilskuerpotensialet er størst i Oslo.

– Det er jo der det bor klart flest mennesker, og Region Øst har også nesten 60 prosent av medlemsmassen i norsk basket, minner han om.

– Å legge kampen til Jordal Amfi er et steg videre for oss i internasjonal basket, med de fasilitetene arenaen har. Det er stort og fint og moderne og tilfredsstiller alle FIBAs krav, sier Hackman.

 

Parkettgulvet fraktes over fjellet

Parkettgulvet og kurvene som ble innkjøpt i fjor og brukt i Ulriken-jentenes EuroCup-debut mot Liège Panthers og Norges EM-kamp mot Kosovo, skal nå fraktes over fjellet til Oslo i god tid før gruppefinalen søndag 3. juli. FIBA krever at det ikke skal være noen annen oppmerking på banen enn for basketball, og det må være parkettgulv.

Mot danskene kan Norge stille med collegespillerne i USA, som ikke var disponible i de tre første kampene.

– Vi har snakket med alle, og de er tilbake da, bekrefter Brent Hackman.