Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Det er nå jobben begynner
Lina Hønsi Blanco henger høyt over tre irske spillere og får skutt i lørdagens avsluttende EM-kamp. Ulriken-forwarden hentet ned 13 returer på 17 minutter og scoret 3 poeng. Nummer 1 er Tuva Nyland Rotherud og bak til venstre ser vi Aurora Grieg Toyomasu.
FOTO: LARS OLAV SPARBOE
Lina Hønsi Blanco henger høyt over tre irske spillere og får skutt i lørdagens avsluttende EM-kamp. Ulriken-forwarden hentet ned 13 returer på 17 minutter og scoret 3 poeng. Nummer 1 er Tuva Nyland Rotherud og bak til venstre ser vi Aurora Grieg Toyomasu. FOTO: LARS OLAV SPARBOE

– Det er nå jobben begynner

Norges U16-jenter ble med i et tempo de ikke behersket og tapte klart for Irland i kampen om 15.- plassen i B-EM. – Vi gikk tom for bensin, vi orket ikke mer, konkluderte Stefan Pettersson.

Norge – Irland 46-73

Så endte det med seks tap på seks kamper, men Norge får like fullt 16.- plass blant de 19 lagene i B-EM fordi de var i en firerpulje og gikk rett inn i 9-16-sluttspillet.

Men de norske jentene skulle nok gjerne spilt og vunnet mot lagene som ble femmere og som kjempet om 17.- til 19.- plass. Nord-Makedonia som ble nummer 18 tapte 42-89 for Nederland og 40-94 for Irland, men de slo Sveits.

Det viktigste var uansett matchingen, erfaringen og læringen.

 

42 turnovers

I den siste kampen mot Irland ble de norske jentene med i motstanderens heseblesende tempo – og behersket det ikke like godt som irene.

Det endte med 42 turnovers, mer enn mot noen av de tre topplagene i det første gruppespillet. Og med altfor mange bomskudd.

– Vi har ikke tilstrekkelig med basketkunnskaper, det har med klubbnivået i Norge å gjøre. Irland for eksempel samles hver helg fra en gang i november til juni, er med i en nasjonal serie og har spilt 15 kamper før de reiser, forteller Stefan Pettersson.

 

– Ligger langt etter

– Det er nå jobben begynner, vi ligger langt etter de andre lagene i treningsmengder. Nå skal vi samtaler med hver av spillerne og høre hva de syns de bør fokusere på når de kommer tilbake til klubbene sine.

– Vi har talenter her, vi har spillere med fart og kvikkhet, size og smartness. De skal lære seg en masse saker og basketball er verdens mest komplekse idrett, det fins alltid noe nytt.

 

Nesten mot Nederland

Norge ble nummer 4 av 19 lag i returstatistikkene og hevdet seg godt i store deler av flere kamper.

Spesielt mot Nederland (53-54) som ble nummer 10 i mesterskapet og i førsteomgangen mot Montenegro (19-32), som ble treer i den tøffe gruppe C og følgelig ikke kunne bli bedre enn nummer 9. Det ble de, mens Bulgaria som tapte med ett poeng for Serbia i en dramatisk kvartfinale tok femteplassen.

Serbia var knusende overlegne i lørdagens finale mot Tyrkia og vant 84-66 etter å ha ledet med 36 poeng på det meste.

 

– Må følges opp

– Nederland-kampen, store deler av kampen mot Ukraina og første omgang mot Montenegro viser at jentene våre kan være med. Men de er ikke vant med å trene og spille så mye. Sånn er det når man er U16 i Norge, sier Stefan Pettersson.

Han håper flere av 06-jentene kan være aktuelle for U18-landslaget neste sesong, der 05 er eldste årgang.

– Vi har spillere i BLNO-klubber, men vi har også noen andre som må følges og få riktig oppbacking. For det er flere fremtidige landslagsspillere her, om de er villige til å trene så mye som kreves.

 

Helt tomme i 4. periode

Norge hang med til 24-27 mot slutten av 2. periode mot Irland, etter en 6-0-run avsluttet med 4 strake poeng fra Anna Linnea Hovig Wikstrøm.

De hadde også en viss kontakt på 28-35 etter en trepoenger fra Fanny Dyngeland-Sundén, men så scoret de irske jentene 8 strake poeng og stakk fra for godt.

Verst for Norge var fjerdeperioden som irene vant 28-12.

– Vi gikk tom for bensin og orket ikke mer, fastslo Stefan Pettersson.

 

100 prosent treff

Anna Linnea Hovig Wikstrøm var toppscorer med 16 poeng og igjen lagets fremste angrepsvåpen, med sitt imponerende repertoar.

Helle Sparboe Lindstrøm ble dagens store, positive overraskelse. Tromsø-guarden hadde 9 poeng etter 100 prosent-skyting: 3 av 3 field goals (inkludert en trepoenger) og 2 av 2 på straffer – pluss 3 returer, 2 assists og 2 steals i løpet av 19:40 på banen.

Lina Blancos spill under begge kurver er også spennende. Den 1,84 m høye Ulriken-forwarden endte med 13 returer på bare 17 minutter, og ble mesterskapets 16. beste returtager med 7,5 i snitt pr. kamp.

 

Poengscorere Norge: Anna Linnea Hovig Wikstrøm 16, Helle Sparboe Lindstrøm 9, Fanny Dyngeland-Sundén 5, Andrea Fergem Faal 4, Aurora Grieg Toyomasu 4, Lina Hønsi Blanco 3, Feven Ramse Chol 2, Ida Johansen 2, Sophia Priestley 1.

Toppscorer Irland: Aisling Moran 20.

 

U16-EM KVINNER, DIV. B LØRDAG:

Finale: Serbia – Tyrkia 84-66

Bronsekamp: Israel - Sverige 59-47

Plasseringskamper:

5-6: Bulgaria – Slovakia 66-63

7-8: Bosnia-Hercegovina - Østerrike 66-61

9-10: Montenegro – Nederland 67-57

11-12: Storbritannia – Island 69-66

13-14: Ukraina – Romania 87-62

15-16: Norge – Irland 46-73

17-18: Luxembourg – Nord-Makedonia 59-51

Sveits ble nummer 19 etter å ha tapt for både Luxembourg og Nord-Makedonia.