Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Ung dommer : Lara Gharz Eddin
NBBF Lara Gharz Eddin.jpg

Ung dommer : Lara Gharz Eddin

Norges Basketballforbund møter Lara Gharz Eddin til en prat om å være ung dommer i Norge. Lara forteller om hvorfor hun begynte å dømme, og hvorfor hun ønsker å satse på det også fremover. Hun håper også at andre unge basketballelskere vurderer å gå dommerkurs.

Når vi møter Lara er hun tydelig lei av at aktiviteten er stengt ned og håper at det snart blir mulig å spille igjen. Lara går siste året på videregående og har en spennende sommer foran seg. I løpet av noen uker vil hun få vite hvilket studium hun har kommet inn på. Førstevalget er medisin i Oslo. Med flytting til Oslo håper hun å få muligheten til å spille selv også, men dømmingen gir hun ikke slipp på.

 

Hvorfor begynte du å dømme?
Det var en trener i klubben min som sa at jeg kunne gå på kurs. Jeg ble med uten å ha spesielt store forventninger og syntes det var gøy. Det var ikke nok jenter i min aldersklasse i klubben til at jeg kunne få et spilletilbud selv. Dermed ble dømmingen en måte å være en del av basketmiljøet på. Jeg ble kjent mange. Og gjennom å dømme så får man status i miljøet.

Hva er mest gøy med å dømme?
Du skjønner reglene og spillet bedre. Det er kult å være med og påvirke, selv om dommeren selvfølgelig alltid er en nøytral part. Du ser spillet bedre som dommer enn som spiller. Blir godt kjent med mange spillere. Det er alltid gøy å samarbeide med meddommer. Det er alltid spennende å se hvem det er jeg skal dømme med!

Har du møtt noen utfordringer med å være ung, jente eller innvandrer? Hva?
Ja, selvfølgelig. Mye var nybegynnerproblemer. I starten hadde jeg caller som ikke var gode, og det fikk jeg høre litt. Det er særlig i herreseriene man møter det.  Det er noen «liten, søt jente-kommentarer» som er nedsettende. Da føler jeg at jeg ikke blir tatt på alvor. Det er sårende å ikke få cred. Det er likevel andre dommere sliter mye mer med for eksempel innvandrerbakgrunnen enn jeg gjør. Det er dommere som opplever rasisme i norsk basket, og det må bort hvis vi skal få dem til å fortsette.

Har du ambisjoner med dømmingen?
Ja det har jeg. Jeg har jo har lyktes så langt og tatt regiondommerkurs. Jeg har lyst til å ta forbundsdommer-kurs, og ønsker å dømme mer og høyere. Ser opp til kvinnelige dommere som Viola. Hun er et bra forbilde, og det er kult at det er kvinner som er i den ypperste eliten i dommerstanden.

Hva er det høyeste nivået du har dømt?
2. divisjon herrer.

Hva vil du si til ungdommer som vurderer å ta dommerkurs?
Mange vil passe for det, hvis de liker basketball. Hvis jeg selv skal slutte å spille vil jeg fortsette å dømme. Da vil jeg kunne bli i sporten lenger enn som spiller. Det er kanskje noe å tenke på for de som vurderer det. Du vil kunne være lenge i miljøet som dommer.