Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Tromsø Storms ønskereprise
Johannes Lange var toppscorer med 24 poeng, traff 5 av 6 trepoengere og var sentral med både trepoengstreff, straffebom og straffetreff da Tromsø Storm slo Kongsberg Miners 86-81 etter overtime søndag. Bildet er fra lagenes møte i Kongsberghallen 31. oktober, da Tromsø Storm vant 78-73. Her er lagkaptein Lange i en drive mellom Bryan Alberts (til venstre) og Oliver Bojang Visnes. FOTO: ERIK BERGLUND

Tromsø Storms ønskereprise

For tre uker siden hentet Tromsø Storm inn 11 poeng på Kongsberg Miners og vant på bortebane. Søndag var Storm 9 poeng bak da 4 minutter gjensto hjemme i Tromsøhallen, men tvang fram ekstraomgang og tok sin andre seier over de regjerende norgesmestrene.

Tromsø Storm – Kongsberg Miners 86-81 (OT)

Gimle – Asker Aliens 106-73

Bærum – Nidaros Jets 96-77

– Jeg tenkte: «Here we go again», at akkurat det samme skulle skje en gang til. Samtidig er nok de siste to-tre minuttene av ordinær tid og ekstraomgangene nesten verdt et studium i dårlige prestasjoner fra begge lag, sa Tromsø-trener Pål Berg da laget hans enda en gang hadde snudd det som så ut til å bli tap til en hårfin seier.

Kongsberg Miners hadde fått Aly Hudgins utvist med 5 feil tidlig i fjerdeperioden, men ledet 72-63 med under 4 minutter igjen i Tromsøhallen.

Da fikk de igjen merke Storm-guttas evne til å komme tilbake.

Kevin O’Brien la en trepoenger, Rasheed Worrell satte to poeng og samme mann fikk en «and one»-situasjon som skaffet hjemmelaget 3 poeng: 71-72, før Olle Welander senket en trepoenger og sendte Storm i ledelsen 74-72 inne i siste minutt.

Men Ognjen Nisavic beholdt roen, utlignet til 74-74 i sluttsekundene og sikret Kongsberg overtime.

Der surret og bommet begge lag, spesielt Tromsø Storm som ikke scoret før det var spilt to og et halvt av de fem minuttene. Da ledet Miners 78-74, men trepoengere fra O’Brien og Johannes Lange sendte hjemmelaget i føringen igjen med 80-78. Nisavic svarte med en treer for Miners, stillingen var 80-81 da lagene gikk inn i siste minutt.

Da var det tid for Simen Samuelsens første trepoengstreff for kvelden: 83-81! Bryan Alberts og Marin Mornar bommet hver sin treer for Miners, og så ble Johannes Lange feilet og sendt til straffelinja med 19 sekunder igjen.

Den vanligvis så sikre straffeskytteren bommet det første og traff det andre, men med 84-81 fikk gjestene sjansen til å utligne etter timeout. I stedet rotet de bort innkastet i angrepssonen og måtte feile Johannes Lange igjen.

Tromsø-kapteinen kunne avgjøre, men misset begge straffene – og igjen kunne Miners utligne og tvinge fram en ny ekstraomgang. Men Ognjen Nisavics treer-forsøk var ikke i nærheten, Tromsø fikk returen og med 1,6 sekunder igjen var det Simen Samuelsen som ble feilet og la begge straffene: 86-81 og en ny, sterk seier til Pål Bergs lag.

– Dette laget imponerer meg ved å aldri gi opp, sa coachen etterpå.

– De spiller mot Kongsberg som slo Bærum med 30 poeng og ligger under med 9 med under 5 minutter igjen. Da er det lett å tro at dette ikke går, men de tar seg sammen og det er en mentalitet i dette laget som har ligget der over tid, med Johannes (Lange) og Simen (Samuelsen) som de kanskje fremste eksponentene for det, sa Berg.

Johannes Lange hadde en glimrende kamp for hjemmelaget, med 24 poeng, 4 assists og 3 steals og råsterke 5 av 6 på trepoengere. Rasheed Worrell var tilbake i toppslag med 20 poeng og 14 returer. Tromsø som lag traff 16 av 27 trepoengere, ved siden av Lange hadde Olle Welander 4 av 6, Kevin O’Brien 3 av 6, Aron Nielsen Finstad 2 av 2 og Joachim Aabel 1 av 1. Og Simen Samuelsen 1 av 3, men den aller viktigste.

59 prosent på treerne var i praksis også forskjellen på lagene. Kongsberg Miners får fortsatt ikke skuddene til å sitte, og havnet igjen med en prosent på 20-tallet: 9 av 28 trepoengere betyr 24 prosent treff. Bryan Alberts var alene om å levere til godkjent med sine 5 av 12.

Alberts var gjestenes mestscorende med 21 poeng og hadde i tillegg 5 assists, Marin Mornar var bunnsolid igjen med 12 poeng, 15 returer og 4 assists.

Kongsberg Miners spilte sin tredje kamp på fire dager og hadde en flyreise i beina, kanskje det ble utslagsgivende i sluttminuttene?

Et skår i gleden for Tromsø Storm var Olle Welanders skade i siste minutt av ordinær tid. Den svenske forwarden måtte hjelpes av banen etter et kraftig overtråkk, og skal til fysioterapeut for en grundigere sjekk mandag.

Poengscorere:

Tromsø Storm: Johannes Lange 24, Rasheed Worrell 20, Olle Welander 14, Kevin O’Brien 11, Aron Nielsen Finstad 6, Simen A. Samuelsen 5, Hallvard Venstad Staff 3, Joachim Vogt Aabel 3.

Kongsberg Miners: Bryan Alberts 21, Ognjen Nisavic 17, Aly Hudgins 14, Marin Mornar 12, William Lybæk 6, Torgrim Sommerfeldt 5, Oliver Bojang Visnes 4, Valen Tejada 2.

Seks disk-fouls – og 22 Gimle-treere!

Da Gimle slo Asker Aliens 73-72 for tre uker siden, ble Asker snytt for ett poeng tidlig i kampen. Da lagene møttes igjen i Gimlehallen søndag, ble det dramatikk mot slutten av første periode – som førte til at tre spillere fra hvert lag ble sendt i garderoben.

Gimle ledet 20-10 da hjemmelagets Eivind Lamo og Askers Roy Nwachukwu havnet i clinch på gulvet under Gimle-kurven.

Dommertrioen gikk i konferanse i flere minutter før de bestemte seg for å gi Nwachukwu diskvalifiserende foul og Lamo teknisk foul, mens ytterligere fem spillere fikk disk-fouls for å ha forlatt benken da de ville prøve å roe ned spillerne og situasjonen: Gimles Jørgen Odfjell, Kristoffer Gjerde Sætren og Milovan Savic (skadet og oppført som assistant coach) pluss Askers Anders Stien og Håkon Blekeli Spiten.

Dermed måtte et Asker-lag med bare åtte mann spille videre med de fem resterende, som ble til fire de siste 6:30 av kampen da Christian Støring Bakken fikk sin femte feil, på stillingen 85-66 til Gimle.

Asker løftet seg i 2. periode og var bare plutselig bare 4 poeng bak (37-33), men tre raske 3-poengstreff fra Espen Fjærestad sendte hjemmelaget opp i 49-37 ved pause og avgjorde i praksis kampen.

Nettopp Gimles trepoengsskyting var kampens sportslige utropstegn: Hjemmelaget traff 22 av 44, halvparten. 22 trepoengstreff, det meste vi kan huske i norsk basket.

Mikkel Kolstad la 9 av 15, Espen Fjærestad 6 av 11, Bryan Coleman 5 av 8.

22 treere mot Askers 4 (av 15) betyr 66-12 i score.

Kolstad ble mestscorende med 29 poeng og hadde i tillegg 10 assists, som kampens klare ener.

Asker Aliens kom fra braknederlag 75-110 mot Fyllingen, manglet Haakon Hellebust og Miilah Kombat i begge kamper og hadde ikke mye ork igjen i andre del av søndagens kamp. Spesielt ikke i fjerdeperioden da Stian Emil Berg, Joshua Hart, Aksel Bolin og 17-årige Oliver Bergstad måtte spille fire mot fem.

Gimle topper tabellen med 8 seire og null tap, Asker har 8 seire og 4 tap – alle på de to turene til Bergen.

Gimle: Mikkel Kolstad 29, Bryan Coleman 20, Espen Fjærestad 20, Eivind Lamo 14, Simon Emil Jensen 8, Reidar Greve 6, Lars Fredrik Espe 5, Jørgen Odfjell 4.

Asker Aliens: Joshua Hart 22, Stian Emil Berg 19, Aksel Bolin 14, Christian Støring Bakken 8, Roy Nwachukwu 6, Oliver Bergstad 4.

Bærum-kontroll mot Nidaros Jets

Bærum åpnet med 12-0, men brukte likevel to og en halv periode på å avgjøre mot tabelljumbo Nidaros Jets. Gjestene var bare 5 poeng bak ved pause (48-43) etter å ha vunnet andreperioden 23-16, og kom opp på 4 poeng (50-46) tidlig i den tredje før Bærum stakk fra og fikk kontroll.

Hjemmelaget vant til slutt komfortabelt 96-77.

Stian Mjøs var kampens mest effektive spiller og toppscorer med 30 poeng etter å ha satt 7 av 13 trepoengere. Eric Gilchrese hadde 17 poeng, 9 assists og 5 steals.

Bærum: Stian Mjøs 30, Eric Gilchrese 17, Sjur Dyb Berg 16, Benjamin Alknes Cox 10, Philipp Schwethelm 9, Ludvig Bergh 4, Gaute Haugen 4, Anders Lislevatn Landenget 4, Jørgen Kjesbu 2.

Nidaros Jets: Mihajlo Krivokapic 17, Max Dahl Svendsen 17, Mateusz Nilsen 15, Brage V. Sørensen 11, Arne Marius Grevskott 10, Mats Selboe 5, Christian Tøfte 2.