Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Tromsø Storm vil underholde
Rasheed Worrell markerte seg med scoringer, returer, skuddblokker og dunker under firelagsturneringen i Bergen i helgen. Den 2,03 m lange forwarden fra North Carolina kan bli en ny publikumsyndling i Tromsøhallen. Her svever 24-åringen over Bærums Ludvig Bergh (til venstre) og Filip Øverli. Til venstre i bildet ser vi Tobias Olberg.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Rasheed Worrell markerte seg med scoringer, returer, skuddblokker og dunker under firelagsturneringen i Bergen i helgen. Den 2,03 m lange forwarden fra North Carolina kan bli en ny publikumsyndling i Tromsøhallen. Her svever 24-åringen over Bærums Ludvig Bergh (til venstre) og Filip Øverli. Til venstre i bildet ser vi Tobias Olberg. FOTO: NICHOLAS NORENG

Tromsø Storm vil underholde

Tromsø Storms lag har mye som ligner veldig på de siste sesongenes utgave: En dyktig pointguard i Johannes Lange, mange gode trepoengsskyttere og et par store USA-importer. Men med ny coach, et originalt valg: Pål Berg (65), rivalen fra Bærum og NM-finalene for ti år siden.

Det har ikke vært så mye å juble for i Tromsø-basketen de siste årene:

8-7-6-6 var plasseringene i BLNO før det ble en ny 7.- plass i den korona-amputerte fjorårssesongen etter 7 seire og 9 tap.

- Før jeg kom opp hit til Tromsø hadde jeg ideer og tanker om hvordan hvordan vi skulle spille og hvor vi skulle ende. Da tenkte jeg på en plass midt på tabellen eller litt over. Men nå er jeg ikke så sikker lenger, konstaterte Pål Berg etter helgens firelagsturnering i Bergen, der Tromsø Storm var opp og ned i prestasjonene og måtte nøye seg med én seier på tre kamper, 87-64 over arrangørlaget Frøya.

- Etter å ha fulgt turneringen og sett hva de forskjellige lagene har fått på plass av spillerstaller, vil jeg heller si at et nøkternt mål er å komme med i sluttspillet. Men jeg tror vi er i stand til å spille underholdende basket, sier Berg.

 

Worrell: - En kruttpakke

I kampen mot Frøya sprudlet de blåkledde fra Tromsø, med tempofylt basket og en skur av 3-poengere fra i første rekke Olle Welander, Johannes Lange og Marcus Wynn. Samtidig var Henrik Lange effektiv med tøffe driver.

Mest betryggende i helgens kamper var det likevel at Rasheed Worrell presenterte seg som den inside-spilleren Tromsø Storm trenger.

Den 203 cm lange forwarden er både scorer og returtager, svært bevegelig og allsidig – og viste fram spektakulære blokker og saftige dunker. 25-åringen fra North Carolina har alle forutsetninger for å bli en publikumsfavoritt i Tromsøhallen.

- En kruttpakke, full av energi og positivitet. En kjempefin fyr som er veldig «på», fastslår Pål Berg.

Og hvis Akiean Renaa Frederick (24) også leverer som forventet, kan Tromsø Storm bli en vrien motstander for de fleste i Firi-ligaen.

- Da kan det bli veldig bra, samtykker Henrik Lange, Storm-kaptein i Frøya Arena i helgen.

- Vi har mye å jobbe med, og det var stor forskjell på oss fra kamp til kamp her. Men når vi har tålmodighet til å finne gode skudd og skyter som vi gjorde mot Frøya, kan vi bli kjipe å spille mot. Vi er optimistiske, sier 26-åringen.

 

Returtager

Frederick, lagets andre nye import og 206 cm lang, er ennå ikke på plass i Tromsø.

- Vi vet ikke så mye mer om ham enn det vi har sett av highlights på kampvideoer, forteller Pål Berg.

- Han har spilt et år i Tbilisi i Georgia og har gode stats. Vi er jo på jakt etter en returtager, for så mye som vi skyter, detter det jo ned en hel del. Jeg har sagt til gutta og det er ikke noen hemmelighet at jeg alltid har følt at Tromsøs spillere aldri har sett et skudd de ikke har likt.

- Men vi har 2-ere og 3-ere med spisskompetanser og vi har Johannes Lange som pointguard som jeg nå har fått følge på nært hold, han er imponerende med sine retningsforandringer og skills. At Tromsø sleit i fjor, handlet mye om at Johannes var skadet. Så har du spillere som Henrik Lange, Aron (Nielsen Finstad), Simen (Samuelsen) og Marcus (Wynn), en solid gjeng som har vokst bare ved å være i Tromsø, presiserer Berg.

 

Snøt Storm for gullet

Ikke siden 2014/15-sesongen har Tromsø Storm vært i toppen i norsk basket. Da ble laget seriemestere etter 17-4 i seire og tap, men tapte knepent 79-81 i NM-semifinalen mot Bærum i Rykkinnhallen og måtte ta til takke med bronsemedaljer.

Men i årene 2009 til 2011 var laget i tre strake finaleserier i NM, og tapte alle. Den siste mot nettopp Pål Berg og Bærum.

At rivalcoachen fra den gang skulle bli Storm-trener ti år senere, var det neppe noen som tenkte seg. Ordkrigen var krass og lokalavisen iTromsø skrev at best-av-fem-finalene ville bli «en enkel treretter» for Storm. I stedet vant Bærum norgesmesterskapet med 3-2 i kamper, etter en thriller av en femtekamp foran 1900 tilskuere i Tromsøhallen. Der trenerens sønn Stian Emil Berg iskaldt la de to avgjørende straffekastene til seier 78-74, seks sekunder før slutt, mens hjemmefansen pep som besatt.

 

Stor overgang

Pål Berg er tilbake som ligatrener for første gang siden 2012, etter å ha ledet EB85s 02-gutter de siste fem-seks årene.

- Det er litt rart, jeg har vært borte fra seniorbasket så lenge, og overgangen er faktisk større enn jeg trodde. Her har folk jobber og familier og barn og forpliktelser, alt som gjør det vanskelig å være på alle mulige treninger. Og driven for å spille basketball er ikke helt den samme som når du er 17-18 år. Jeg har alltid følt og det er naturlig at yngre spillere er mer sultne enn eldre. Her i Tromsø er spillerne lydhøre og alt er fint, men det er vanskelig å få alle på trening, understreker 65-åringen.

- Men jeg er veldig imponert over imøtekommenheten her og at alle alltid er på tilbudssiden. De vil deg så godt.

- Og for 10-15 år siden ertet jeg på meg Tromsø-folket og snakket om at de hadde dårlig rekruttering. Jeg må spise i meg de ordene. For de fleste av spillerne som er her nå, er produkter av alt de har gjort i klubben. Jeg er veldig imponert over arbeidet Tromsø Storm Ungdom gjør, det er fullt kjør hele tiden, presiserer Berg, som også har skillstreninger med yngre lag flere ganger i uka.

 

19 spiillere i stallen

Basketballmessig syns ikke Pål Berg det er blitt noen overraskelser i Tromsø.

- Det må i så fall være at det er spillere fra 02-årgangen her også som er mer enn «decent». De bærer litt preg av at de ikke har hatt noen å spille mot og måle seg mot. Men det vokser flere talenter her som godt kunne ha vært på våre treninger, sier han.

Fra 2002-prosjektet i EB fått med seg Joachim Aabel, Elisar Johansen og 2,02 m høye Hallvard Venstad Staff til satsing i Tromsø. Dybden i Storm-stallen virker også bedre enn på mange sesonger.

- Bruttostallen her er på 19 spillere og det er ganske mye. Tidligere har mange trenere kappet på 12 til 14, men jeg syns ikke det er noen grunn til å kappe. Tvert imot er det bedre når vi er fulltallige, mener Berg.

Han har ettårskontrakt med Tromsø Storm.

- Jeg har ikke tenkt lenger, om det blir kjempevellykket og et sug for å være her ett år til og Tromsø Storm vil det. Men jeg har ikke tenkt på den muligheten, sier Pål Berg.

 

TROMSØ STORM

Trener: Pål Berg (ny).

Assistent: Aslak Smalås.

Spillere INN: Rasheed Allen Worrell (Loughborough Riders, England), Akiean Renaa Frederick (Olimpi, Georgia), Elisar Johansen, Hallvard Venstad Staff og Joachim Vogt Aabel (EB85), Trym Engelsen, Omar Meknas og Vakaris Rogaciovas (Tromsø Storm Ungdom), Eivind Dahl tilbake etter ett års pause.

Spillere UT: Anthony Elechi (Club Malvin, Uruguay), Phil Henry (Pardubice, Tsjekkia), Øystein Skogvold (lagt opp), Magnus Hald Worren (militæret), Anders Kavli (skole), Odin Olsen Kvalvåg (Tromsø Storm Ungdom).

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

1 Omar Meknas, 2 Joachim Vogt Aabel, 4 Johannes Rydningen Lange, 8 Trym Engelsen, 10 Henrik Lange, 11 Hani Issalhi, 12 Aron Nielsen Finstad, 13 Preben Strende, 21 Vakaris Rogaciovas, 22 Eivind Dahl, 23 Marcus Wynn, 25 Hallvard Venstad Staff, 26 Elisar Johansen, 32 Rasheed Allen Worrell, 33 Olle Welander, 34 Håvar Brattli, 44 Anders Solem, 47 Akiean Renaa Frederick, 93 Simen A. Samuelsen.

Sannsynlig starting-5: J. Lange, H. Lange, Welander, Worrell, Frederick.

Åpningskamp: Tromsø Storm – Ammerud, Tromsøhallen søndag 26. september kl. 16.30.