Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Tromsø holdt unna for Ammerud
Lagenes to pointguarder var sentrale i åpningskampen i Tromsøhallen. Johannes Lange (med ballen) endte på 15 poeng, 9 assists, 7 returer og 4 steals da Tromsø Storm vant 80-71. AJ Harris scoret 22 av Ammeruds 31 første poeng etter å ha truffet 6 av 8 trepoengere, og ble kampens toppscorer med 30 poeng. Til venstre i bildet er Mustafa Dibba.
FOTO: THOR SVERRE STEFANUSSEN, SPORTINORD
Lagenes to pointguarder var sentrale i åpningskampen i Tromsøhallen. Johannes Lange (med ballen) endte på 15 poeng, 9 assists, 7 returer og 4 steals da Tromsø Storm vant 80-71. AJ Harris scoret 22 av Ammeruds 31 første poeng etter å ha truffet 6 av 8 trepoengere, og ble kampens toppscorer med 30 poeng. Til venstre i bildet er Mustafa Dibba. FOTO: THOR SVERRE STEFANUSSEN, SPORTINORD

Tromsø holdt unna for Ammerud

Tromsø Storm ledet med 21 poeng, men levde farlig da Rasheed Worrell og Henrik Lange ble utvist fra åpningskampen. Ammerud var bare 8 poeng bak tidlig i 4. periode, men da slo Aron Nielsen Finstad til.

Tromsø Storm – Ammerud 80-71

Frøya – Fyllingen 79-56

- Jeg følte vi hadde ganske bra kontroll, selv om vi var litt ute å kjøre en stund der. Da måtte vi enten ta en timeout eller to, eller bli reddet, sa Pål Berg.

Han sparte på timeoutene og fikk heller redningen han trengte fra 3-poengsekspert Aron Nielsen Finstad.

Tromsø Storm ledet med 21 poeng på det meste: 35-14 i andre periode da nettopp Finstad la en 3-poenger, ble feilet og satte straffekastet i tillegg. Uten nyervervelsen Jordan Session var Ammerud klart svekket, og hjemmelagets Rasheed Worrell dominerte under begge kurver.

Men da Worrell pådro seg sin andre tekniske feil på stillingen 59-42 mot slutten av tredje periode og ble utvist, var forutsetningene endret.

Ammerud hentet inn mye av forspranget og var bare 8 poeng bak (69-61) da Henrik Lange fikk sin femte feil og måtte forlate banen.

Fortsatt gjensto 6 minutter av kampen, og gjestene hadde definitivt momentum.

 

Tre 3-poengere og assist på 2 minutter

Det var da Aron Nielsen Finstad slo til. Først la han treeren til 72-61, så spilte han fri Vakaris Rogaciovas til to poeng – og så senket harstadværingen to nye trepoengere, alt i løpet av 2 minutter og 8 sekunder! 80-63, og Ammeruds offensiv var slått tilbake.

Dermed fikk Pål Berg seier i sin første kamp som Tromsø Storm-coach, og første del av kampen viste at de blåkledde kan bli tøffe å slå hjemme i Tromsøhallen denne sesongen.

 

Stor mann snart klar

I bakhånd har laget 2,06 m lange Akiean Frederick, som akkurat er kommet ut av karantene og bare skal til politiet i byen for å bli spilleklar til neste helgs bortemøter med Frøya og Fyllingen.

Storm styres godt av Johannes Lange, som åpnet ligaspillet glimrende: 15 poeng, 9 assists, 7 returer og 4 steals er statistikk som holder.

Worrell dominerte og hadde 17 poeng og 10 returer på de 23 minuttene han spilte, mens Henrik Lange bidro med 17 poeng og 7 returer.

I tillegg er laget kjent for sine trepoengsskyttere, og søndag slo to av dem. Finstad endte på 4 av 6 og avgjorde kampen. Joachim Aabel, som er én av de tre spillerne Pål Berg har fått med seg fra sitt 02-lag i EB85, skaffet Storm en luke med to kjappe treere til 27-11 og hadde totalt 3 av 6.

Hjemmelagets 16-0-run fra start i andre periode avgjorde i praksis kampen.

 

Svekket uten Session

Ammerud kom til Tromsø uten sin nye USA-forward Jordan Session, som fortsatt ikke er spilleklar, og har skytterguarden Andreas Isaksen ute med skade i minst en måned til.

Den andre nykommeren, 175 cm høye AJ Harris, holdt gjestene fra Oslo inne i kampen med fremragende skyting.

Harris endte på 30 poeng, 5 assists og 3 steals – og spesielt trepoengsskytingen var imponerende fra 25-åringen. Han hadde 22 av lagets 31 første poeng i kampen etter å ha truffet 6 av 8 treere.

Utover i kampen kom endelig Mustafa Dibba i gang etter å ha stått med null poeng til pause. Svensken endte på 11 poeng og 13 returer, Fredrik Trana bidro med 10 returer og 41-årige Orji Okoroafor holder fortsatt mål, denne gang leverte han 11 poeng, 7 returer og 4 assists.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Rasheed Worrell 17, Henrik Lange 17, Johannes Lange 15, Aron Nielsen Finstad 13, Joachim Vogt Aabel 9, Marcus Wynn 5, Vakaris Rogaciovas 4.

Ammerud: AJ Harris 30, Mustafa Dibba 11, Orji Okoroafor 11, Aksel Barkvoll 8, Ouzhan Farzaneh 6, Fredrik Trana 5.

 

Skadeskutt Fyllingen sjanseløse

Frøya og Fyllingen har levert mange basket-dramaer de siste sesongene, med kamper som har gått til ekstraomganger og er blitt avgjort med scoringer i sluttsekundene.

Det var i utgangspunkt en perfekt åpningskamp mellom de to naboene og rivalene.

Men Fyllingen har slitt med skader i sesongoppkjøringen og manglet både Magne Fivelstad og Nikolas Skouen, i tillegg til Maurice Jones som venter på FIBA-godkjenning før han kan være spilleklar.

Tre startere ute, men som om ikke det var nok, forsvant også Nikola Vasojevic tidlig fra serieåpningen. Den serbiske pointguarden fikk bare to minutter på banen før han måtte gi seg med en strekkskade, rett etter at han hadde gitt gjestene 6-0 med en trepoenger.

Fyllingen kjempet godt og holdt følge gjennom det meste av førsteperioden (17-13), men etter 37-26 ved halvtid dro hjemmelaget fra og vant til slutt med 23 poengs margin.

Aggressive Frøya-spillere presset Fyllingen til 21 turnovers, som også ga de gulkledde mange enkle break-poeng.

 

Stewart presenterte seg

Juan Ferrales debuterte i ligaspill for Frøya og USA-duoen Corey Brown og Wayne Stewart spilte begge sin første kamp i norsk basket.

Stewart har hatt kneproblemer og sto over i firelagsturneringen på hjemmebane for to uker siden, men nå fikk 25-åringen vist sin klasse.

På bare 19 minutter hadde han 20 poeng og 11 returer, traff 2 av 3 trepoengere og satte 7 av 10 skudd inside.

- Wayne er veldig allsidig og kan skyte treere, drive og «poste» opp. Han har bare fått trent halvannen uke med oss og skulle spille bare halve kampen, fortalte Baard Stoller.

 

Import nummer 4

I tillegg til de tre USA-importene har Frøya nå også hentet inn den 2,01 m lange bosnieren Faris Verlasevic. 23-åringen kommer fra collegespill for Lyon Scots i Arkansas og var aktivt med på sidelinja under åpningskampen mot Fyllingen.

- En fysisk insidespiller som også skyter veldig bra, sier Stoller om den siste nykommeren.

Men hvorfor henter Frøya inn en fjerde import?

- Vi føler vi er for lette på forwardsiden. Wayne (Stewart) viste seg å være mer en 3-er, og da hadde vi bare Corey (Brown) og «Hamis» (Hamewend Arif), er Frøya-trenerens forklaring.

Rundt de fire importene har Frøya mange lovende norske unggutter, med 22-årige Johan Flaa som den eldste. Den tidligere Oppsal- og Centrum-spilleren hadde en solid debut i Frøya-drakt, med 20 poeng etter å ha truffet 4 av 5 trepoengere. Pluss 5 steals.

 

Alle klare til neste kamp?

For Fyllingen gjelder det å få flere av de beste spillerne klare. Calix Black Ndiaye har tro på fullt lag hjemme mot Tromsø Storm søndag.

- Maurice (Jones) har fått alle papirene fra gamleklubben i Colombia, så da gjenstår bare FIBA-godkjenningen. Magne (Fivelstad) vrikket ankelen ganske stygt på trening onsdag og Niko (Skouen) har en strekk i leggen, men sannsynligvis er begge to klare til neste helg, tror Ndiaye.

 

Poengscorere:

Frøya: Juan Ferrales 20, Wayne Stewart 20, Johan Flaa 18, Jørgen Lamo 8, Christopher Dalland 5, Corey Brown 4, Samba-Johan Hellebust Jaw 2, Stefanos Makariadis 2.

Fyllingen: Ljubomir Campara 20, Karl Otabor 11, Jacob Røysland 6, Ittipat Sumpaopong 6, Christian Mikkelsen Skagen 4, Nikola Vasojevic 3, Peter Bullock 3, August Aamodt Kristiansen 3.