Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Toppspiller og "Årets trenertalent"
Stine Austgulen bruker en trenings-pute til å gi Aurora Sørbye tøff motstand på Ulrikens 04/05-trening. Jennie Ingebrigtsen (til venstre) følger med og morer seg.
FOTO: PRIVAT
Stine Austgulen bruker en trenings-pute til å gi Aurora Sørbye tøff motstand på Ulrikens 04/05-trening. Jennie Ingebrigtsen (til venstre) følger med og morer seg. FOTO: PRIVAT

Toppspiller og "Årets trenertalent"

Stine Hoff Austgulen jakter seriemesterskap og NM-gull med Ulriken Eagles, men gjør også en viktig jobb med å få opp neste generasjon i klubben. Onsdag ble hun kåret til «Årets trenertalent» i norsk basket.

- Veldig gøy og veldig overraskende! Og veldig motiverende, spesielt nå i koronatiden. Jentene har ikke spilt mer enn én kamp denne sesongen, og alle ser frem til å komme i gang igjen, fastslår 27-åringen.

Med 19 poeng per kamp hittil i sesongen er hun toppscorer Ulriken Eagles som har vunnet alle sine 11 kamper og så godt som har sikret seriemesterskapet. Men sluttspillet og NM-gullet er det store målet for landslagsguarden og lagvenninnene hennes.

Samtidig leder Stine Austgulen klubbens 04/05-jenter, årsklassen etter Ulrikens J03-lag, det som har vunnet alt som er å vinne i Norge og i tillegg både Scania Cup og Europaligaen EGBL.

- 03-laget har betydd veldig mye for våre, bare det at de kan se at de kan bli så gode ved å spille i Norge. Se hvor hardt de jobber og hvor mye de trener. De trener jo ikke bare med laget sitt, men mye på egen hånd, presiserer Austgulen.

 

«Rollemodell å se opp til»

I juryens begrunnelse heter det:

«Stine er en rollemodell å se opp til. Erfaringer som spiller i BLNO, på landslaget og i collegebasket i USA tar hun med seg i trenerrollen. Hun er faglig dyktig, engasjert og pliktoppfyllende. Stine spås en stor fremtid som trener på elitenivå når spillerkarrieren er over».

- Jeg trente yngre lag i Ulriken før jeg dro til USA og var i trenerteamet til Colorado State den sjette sesongen der, som såkalt «graduate assistant», forteller hun.

I Colorado hentet hun viktige impulser også til en fremtidig trenerkarriere.

- Jeg lærte veldig mye i USA, og head-coachen var flink til å gi meg forskjellige oppgaver. Så har jeg også lært mye av Ingvild og DuRell (Sanford) her i Ulriken. Jeg hadde begge to som trenere før jeg reiste også, opplyser 27-åringen, som ved siden av basket er opptatt med masterstudier i klinisk ernæring.

 

Trenerkurs satt på vent

Hun gjennomførte trener 1-kurset i NBBF før jul, mens neste steg – trener 2 – er satt på koronavent inntil videre.

Fremtidsplaner som trener har hun ikke foreløpig.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, og vil jo fortsette som spiller så lenge kroppen henger med. Men jeg syns det er gøy å være med på å utvikle spillere og se hvordan de blir bedre. Mange av dem trener med BLNO-laget og det er spennende å se det fra begge sider og å være lagkamerater med dem, sier Austgulen.

 

Fem 04/05-spillere i BLNO-laget

Celine Klett og Maya Carroll er faste 04-ere i Ulrikens BLNO-lag, mens Aurora Sørbye (’05) allerede har fått slippe til i fire ligakamper. Dessuten er ytterligere to 05-modeller, Helene Klett (Celines lillesøster) og Ella Hole Eikenes, med i treningsgruppa for ligalaget.

04/05-laget består av 16 spillere og har tre fellestreninger i uka. Stine Austgulen har hele spillergruppa alene.

- Men jeg samarbeider en del med Anna Hammer og Camilla Hovig som har 06-laget, forteller hun.

 

- Har skapt en god kultur

Ulriken Eagles har markert seg sterkt i de yngre årsklassene i norsk basket de siste sesongene, og hadde seks lag med i Scania Cup i 2019 – sju var invitert. Bergensklubben var representert i så godt som alle jenteklassene. 03-jentene tok sin andre seier i turneringen selv om de spilte én klasse opp, mens 02-guttene kom hjem med sølvmedaljer.

- Vi er først og fremst gode på rekruttering: Går rundt på skoler og har SFO-prosjekter og sånne ting. Ingvild og DuRell skal ha mye av æren for det, og de har skapt en god kultur i klubben. Både på spiller- og trenersiden har vi som mål å inkludere mange fra forskjellige bakgrunner, og det er veldig gøy se at alle trives sammen i hallen, understreker Austgulen.

- Så hjelper det å ha gode lag, det gir de andre noe å strekke seg etter og gir dem lyst til å klare å gjøre det samme. Vi er også gode til å la unge spille opp en årgang for å kunne utvikle seg videre, som vi har gjort med alle de unge som har kommet opp til BLNO-laget, fastslår «Årets trenertalent».