Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Spillerstyrt Asker sikter høyt
Aksel Bolin legger et skudd over Jørgen Onarheim under tirsdagens Asker-trening i Vollenhallen. Til venstre i bildet er Niklas Sandström, med nummer 7 Håkon Blekeli Spiten.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Aksel Bolin legger et skudd over Jørgen Onarheim under tirsdagens Asker-trening i Vollenhallen. Til venstre i bildet er Niklas Sandström, med nummer 7 Håkon Blekeli Spiten. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Spillerstyrt Asker sikter høyt

Asker Aliens henter ikke inn importer, men satser på norske klassespillere – og spillende trenere i Stian Emil Berg (30) og Anders Stien (31). Samtidig ser klubben og ligalaget fram til å ta bruk nye Leikvollhallen som hjemmearena fra januar.

- Vi har vært heldige med å få inn en del norske spillere som etter min mening har kaliber som importspillere, sier Stian Emil Berg.

- Da føler vi det ikke er så mye grunn til å hente inn noen utenfra. Det er også litt gambling hvis du ikke kjenner godt det du henter.

Asker Aliens har ikke andre importer i troppen enn Joshua Hart (31), som de nærmest regner som norsk. Han debuterte for Gimle i 2014/15-sesongen, har spilt for Asker, Bærum og Kongsberg de siste årene og har aldri hatt høyere poengsnitt enn forrige sesongs 22,0 for Asker. I tillegg dro han ned 7,2 returer per kamp.

Eric Gilchrese og Torgrim Sommerfeldt er ute, men Asker har fått Aksel Bolin med igjen for fullt og en klassespiller tilbake i norsk basket: Miilah Kombat, en av finaleheltene for Centrum Tigers i 2017 – den gang på lag med Bolin og Stien.

I tillegg er Jørgen Onarheim tilbake etter studier i Bergen og har fortsatt med seg forrige sesongs beste rebounder, Haakon Hellebust (9,2 per kamp).

Stian Emil Berg mener laget er godt nok til å slåss i toppen i Firi-ligaen.

- Vi syns det er dumt å gå inn i sesongen uten å ha ambisjoner om et NM-gull, fastslår han.

 

Junior-kvartett

Asker har også tatt opp fire spillere fra klubbens ’04-årgang: Eldar Alagic, Oliver Bergstad, Brage Brustad og Niklas Sandström. To av dem allerede med gylne Asker Aliens-navn, som sønnene av to helter fra gullaget som herjet tidlig på 2000-tallet, Amir Alagic og Patrik Sandström.

- De fire er ikke med bare som en gimmick, de kommer til å få minutter, lover Stian Emil Berg.

- Og flere som er «up and coming» vil være med og bidra denne sesongen. Vi har de fire i stallen nå og en «gruppe to» med aspiranter som vil gå litt opp og ned i systemet. Vi har solide juniorlag og føler vi er en klubb i medvind nå. Men kjernen med Anders, Aksel, Josh og jeg har vært her fra i fjor og skjønner vi ikke har ti år igjen på dette nivået. Da trenger vi noen til å ta over stafettpinnen, selv om vi bør ha tre til seks år igjen, sier pointguarden.

 

Tilbake i gjengen

Aksel Bolin er imponert over de fire 17-åringene.

- Hele juniorgjengen er helt rå. Med sønnene til de tidligere stjernene. Det er kjempegøy å se hvor godt det gror, fastslår han.

Den 2,01 m lange forwarden har slitt med motivasjonen de siste årene, men nå er han med for fullt.

- Det har vært korona et par år og det har holdt meg litt tilbake. Men nå som det ser ut til å bli full sesong, gleder jeg meg.

- Vi har en fin gjeng, og det er først og fremst det jeg syns er gøy med basket. Så er det gunstig for alle at Stian og Anders leder laget og styrer alt. Vi har flere fra gjengen som vant NM med Centrum og jeg føler vi skal være konkurransedyktige igjen, sier 30-åringen.

 

- Har savnet å spille

To år er gått siden Miilah Kombat sist spilte i ligaen, for Centrum Tigers. I mellomtiden har han slengt med litt i 2. divisjon for Ammerud.

- Dette er andre treninga mi her, fortalte den sterke forwarden da basket.no besøkte Asker Aliens i Vollenhallen tirsdag.

Han føler seg «80 prosent sikker» på at det blir spill i Firi-ligaen denne sesongen.

- Jeg har lyst, så bare jeg får tid blir jeg med. Og jeg tror det nå. Jeg har lyst til å komme i form og har savnet å spille, det er gøy å være med igjen, sa Kombat, som viste at han fortsatt både kan hoppe og dunke.

- Jeg trodde ikke helt jeg kunne det nå, erkjente han.

Men Stian Emil Berg er ikke bekymret for at Miilah Kombat trenger mye tid på å komme i toppform.

- Miilah kunne gjerne vært 10 kg tyngre nå uten at det hadde vært noe problem, for han er lettrent. Han er nok ikke tipp-topp shape i de første kampene, men det bryr vi oss ikke om. Han kommer til å bli veldig bra for oss, og er en atletisk forward som også vil bidra som en ekstra coach for oss. Miilah har gått mange skoler under forskjellige trenere i basket, og bare i dag sa han fra til meg om ting jeg gjorde galt. Det setter jeg pris på, presiserer Berg.

 

Ivrig og høylytt

At Aksel Bolin er med igjen, betyr også mye for Asker Aliens.

- Han er «punsj» og ivrig på hver trening, høylytt og en leder på banen. Aksel er kjempeviktig for de unge gutta – veldig direkte i kritikken, men også superdirekte i rosen, da er det greit. Etter min mening er han den beste spilleren i Norge, sier Stian Emil Berg.

Han understreker at det ikke var Anders Stien og hans forslag at de skulle gå inn som spillende trenere i Aliens denne sesongen.

- Vi har fått inn Rolf (Halvorsen) som coach i kamper. Det måtte vi og det var en forutsetning, for vi klarer ikke passe på oss selv under kamp. Men det var også avgjørende at vi har den gjengen vi har, erfarne spillere som har vunnet NM-gull og spilt i utlandet, de vet hva som trengs for å vinne. Vi trenger ikke stå der og piske og kjefte for at ting skal skje.

 

Nye Leikvoll klar til januar

Stian Emil Berg og Asker Aliens-folket gleder seg også stort til at nye Leikvollhallen skal åpnes. De gule og svarte spiller hjemmekampene i Vollenhallen ut året, og er satt med første kamp i «Leikvoll C» torsdag 6. januar, mot Ammerud.

- Jeg tror det blir VELDIG bra. Vollenhallen er kjempefin, men vi har ikke tilgang her så ofte vi vil, og den ligger litt langt utenfor vårt nedslagsfelt. Vi har manglet et hjem i Asker i alle år. Det ser fint ut i nye Leikvoll og det blir kult, tror jeg, sier den spillende treneren.

Aksel Bolin er også entusiastisk:

- Den nye hallen gleder vi oss stort til. Det blir vår hule, fastslår han.

 

ASKER ALIENS

Kampcoach: Rolf Halvorsen (ny).

Spillende trenere: Stian Emil Berg og Anders Stien.

Spillere INN: Miilah Kombat (comeback etter to sesonger ute, spilte sist for Centrum Tigers), Jørgen Onarheim (tilbake fra studier i Bergen), Mathias Bakken («free agent»), Eldar Alagic, Oliver Bergstad, Brage Brustad og Niklas Sandström fra egen juniorstall.

Spillere UT: Eric Gilchrese og Ludvig Bergh (Bærum), Torgrim Sommerfeldt (Kongsberg Miners), CJ Omego (Ullern), Vegard Seyffarth (militæret), Tomasz Lachowicz, Carl Kevin Brunæs.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

0 Miilah Kombat, 1 Joshua Hart, 3 Niklas Sandström,  5 Håkon Blekeli Spiten, 6 Stian Emil Berg, 7 Haakon Hellebust, 9 Brage Brustad, 10 Mathias Bakken, 11 Eldar Alagic, 15 Christian Støring Bakken, 20 Jørgen Onarheim, 32 Aksel Bolin, 33 Oliver Bergstad, 34 Anders Stien, 93 Paulius Grebliunas.

Sannsynlig starting-5: Berg, Hart, Stien (Hellebust), Bolin, Kombat.

Åpningskamp: Centrum Tigers – Asker Aliens, Oppsal Arena lørdag 25. september kl. 17.00.