Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Skjøt Ammerud bort fra bunnstriden
Ustoppelig for Nidaros Jets og Mats Selboe: Med 42 poeng ble Aksel Barkvoll matchvinneren i søndagens viktige BLNO-kamp. Den tidligere Ullern-spilleren la 6 av 11 trepoengere og scoret dermed "bare" av 18 av sine 42 poeng på treerne. I tillegg var det driver, finter og 2-poengsskudd for 23-åringen, som også satte 8 av 9 straffer.
FOTO: ERIK BERGLUND
Ustoppelig for Nidaros Jets og Mats Selboe: Med 42 poeng ble Aksel Barkvoll matchvinneren i søndagens viktige BLNO-kamp. Den tidligere Ullern-spilleren la 6 av 11 trepoengere og scoret dermed "bare" av 18 av sine 42 poeng på treerne. I tillegg var det driver, finter og 2-poengsskudd for 23-åringen, som også satte 8 av 9 straffer. FOTO: ERIK BERGLUND

Skjøt Ammerud bort fra bunnstriden

Aksel Barkvoll la inn seks 3-poengere, satte sesongrekord for BLNO med 42 poeng og innledet Ammeruds 16-0-run som avgjorde nøkkelkampen mot Nidaros i slutten av tredje periode.

Ammerud – Nidaros Jets 102-77

Kongsberg Miners – Fyllingen 95-92

Tromsø Storm – Centrum Tigers 74-67

KVINNER: Høybråten – Ulriken Eagles 39-123

- Vi våkna, rett og slett. Vi fikk en oppvekker i timeouten og begynte å spille basketball, sa 23-åringen etter scoringsoppvisningen som betyr at Ammerud tok et steg vekk fra bunnstriden og kan se oppover tabellen.

Med 42 poeng satte Aksel Wilhelm Hamremoen Barkvoll sesongrekord i BLNO der Frøya-amerikaner Devin Gilligans 37 poeng mot nettopp Ammerud OG Nidaros var det meste fra før.

- Jeg har vel scoret 48 eller 50 for Ullern da jeg var 16-17 år, mente kampens store profil.

Men i sine to foregående BLNO-sesonger for Bærum, med parallell spilletillatelse fra Ullern, har Barkvoll verken scoret eller spilt spesielt mye. Heller ikke i Ammerud fikk han så mye tillit tidlig i sesongen.

Nå er det blitt mer, spesielt etter at pappa Tom Barkvoll kom inn som trener og coach sammen med Marco Sanders på nyåret.

- Situasjonen er blitt bedre for meg, spesielt på treningene. Jeg tror det er blitt bedre for alle, med to trenere og mer kontroll på hele gruppa. Så er jeg selvfølgelig veldig godt kjent med faren min og hans spillestil, for jeg har alltid spilt med ham som trener, fortalte den 1,98 m lange guarden.

 

Hadde "lokk" på kurven

Aksel Barkvoll har markert seg som en av de beste 3-poengsskytterne i BLNO denne sesongen, men etter 7 av 13 mot Frøya og 3 av 5 mot Fyllingen den første januar-helgen, ble det en nedtur med 0 av 4 i torsdagens kamp mot Asker.

Så fortsatte han med 0 av 3 fra start i søndagens oppgjør mot Nidaros Jets.

- Jeg har hatt helt lokk på kurven de siste treningene også, det var ingenting som falt oppi, ikke 3-poengere og ikke 2-poengere, forteller Barkvoll.

Men så løsnet det både for 3-poengseksperten og resten av laget, da nøkkelkampen mot Nidaros Jets sto og vippet mot slutten av tredje periode.

Gjestene ledet 54-53 da Marco Sanders og Tom Barkvoll tok timeout for Ammerud med 2:40 igjen av perioden.

 

3-poengsdryss og 16-0

Så snudde alt, med fire 3-poengere fra fire forskjellige spillere.

Aksel Barkvoll sendte Ammerud i ledelsen med den første (56-54), Andreas Isaksen økte til 59-54 i neste angrep, Orji Okoroafor la inn 64-54 og Plaisir Nzitani Mukoko fastsatte resultatet til 69-54 før siste periode etter sin buzzer-treer. En 16-0-run til Ammerud avgjorde hele kampen.

Hjemmelaget måtte spille uten Joshua Sykes, som har en hofteskade.

- Forhåpentligvis er han tilbake i neste kamp mot Gimle. Vi savner ham både som returtager og trussel nær kurven, og når han er der inne i painten, må motstanderne også justere skuddene sine, presiserte Marco Sanders.

Ammerud-coachen er klar på at laget trenger god uttelling på 3-poengsskuddene for å kunne hevde seg mot de beste lagene.

 

Traff 9 av de 10 siste

- Når en spiller har en «karrieredag» som det Aksel har i dag, betyr det selvfølgelig mye. Så var det flere som steppet opp, som Fredrik (Trana) som tok en masse returer og var en faktor for oss under kurvene. Men vi har sagt at vi må ha skyte bedre enn 35 prosent på treerne for å kunne slå de gode lagene. Gjør vi det, samtidig som vi spiller godt i forsvar, kan vi være like gode som alle andre, mente Sanders.

Ammerud startet kampen med 2 av 9 på trepoengerne, men sluttstatistikken viser 11 av 19 – 57 prosent – og dermed 9 av de 10 siste i kampen! Her hadde Aksel Barkvoll 6 av 11 og Orji Okoroafor 2 av 3, mens både Andreas Isaksen og innhopperen Aksel Hvalgård Borg (16) noterte seg for 100 prosent treff med 1 av 1.

 

Krivokapic ute, Lybæk tilbake

Nidaros Jets har bare med seg åtte spillere på borteturene i BLNO og ble redusert til sju da Mateusz Nilsen pådro seg en kneskade lørdag mot Gimle og måtte stå over i Apalløkkahallen.

Dessuten hadde laget sin toppscorer Mihajlo Krivokapic hjemme i Trondheim, på grunn av skolearbeid.

Til gjengjeld har Nidaros fått William Lybæk (23) tilbake fra college i USA. Den tidligere U16-landslagsspilleren markerte seg tidlig med sterke driver og fart i gjestenes angrep, og landet på 14 poeng.

- William er tilbake på grunn av koronasituasjonen i USA og blir med ut sesongen, fortalte Nidaros-coach Thor Inge Øvermo.

 

Tre kamper på tre dager

Laget hans skal nå gjennom tre kamper på tre dager: Hjemme mot Gimle lørdag, hjemme mot Centrum Tigers søndag og flytur og bortekamp mot Tromsø Storm mandag.

- Heldigvis har vi en ganske stor tropp, så vi skal nok få det til. Men ut fra mitt ståsted burde mandagskampen i Tromsø vært flyttet til en annen uke, så vi hadde sluppet tre kamper på rad, sa Øvermo.

 

Poengscorere:

Ammerud: Aksel Barkvoll 42, Orji Okoroafor 16, Plaisir Nzitani Mukoko 13, Mustafa Dibba 12, Andreas X. Isaksen 10, Aksel Hvalgård Borg 5, Fredrik Hårstad Trana 4.

Nidaros Jets: Jakob Baiden 16, Jørgen Kjesbu 15, William Lybæk 14, Mikkel Aarnes 12, Brage V. Sørensen 7, Christian Tøfte 7, Mats Selboe 6.

 

Kongsberg reiste seg

Kongsberg Miners holdt unna for Fyllingens sluttspurt, men det var bare så vidt. Akkurat som i lagenes første møte i Kongsberghallen i oktober (84-83), falt avgjørelsen først noen sekunder før slutt.

Miners ledet med 17 poeng ved halvtid (48-31), men Fyllingen kom sterkt i de to siste periodene og var bare ett poeng bak (93-92) da Magne Fivelstad hadde satt inn et straffekast med ett minutt igjen å spille.

Inne i siste spilleminutt drivet Ognjen Nisavic seg fri og fikk lagt inn 95-92, men begge lag misbrukte sine to neste angrep – og så fikk Fyllingen ballen med 10 sekunder igjen. Jay Harris sto med 30 poeng og hadde truffet på 6 av 14 trepoengere, men misset da han kunne utlignet og skaffet ekstraomgang. Fyllingen tok angrepsreturen, men Bouna Black Ndiaye var tvunget til å sende ballen ut til et nytt 3-poengsskudd istedenfor å legge en enkel layup til 95-94, og så rant tiden ut.

Dermed fikk Kongsberg reist seg etter tapene for Frøya og Gimle i Bergen forrige helg.

De regjerende mestrene skal ut i ny hjemmekamp når Asker Aliens kommer på besøk til Kongsberghallen torsdag. Fyllingen, som gikk på to tap denne helgen etter seks strake seire, spiller hjemme mot Bærum lørdag.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Juan Ferrales 22, Ognjen Nisavic 19, Marin Mornar 15, Aly Hudgins 13, Fred Thomas 13, Erik Borg 8, Oliver Bojang Visnes 3, Valen Tejada 2.

Fyllingen: Jay Harris 30, Magne Fivelstad 27, Bouna Black Ndiaye 19, Peter Bullock 10, Karl Otabor 3, Jasin Akil 2, Edvard Aamodt Kristiansen 1.

 

God sluttspurt avgjorde for Tromsø Storm

Centrum Tigers ledet med 8 poeng (59-51) da fjerde periode begynte, var foran med sifrene 63-59 fire minutter før slutt og hadde 65-65 med 2:10 igjen å spille i Tromsøhallen. Men Oslo-laget måtte tåle et nytt tap i sluttfasen. Anført av Phil Henry og Johannes Lange fikk hjemmelaget inn de avgjørende scoringene, vant de siste minuttene 9-2 og kampen 74-67.

Tromsø måtte klare seg uten sin ledende rebounder Anthony Elechi, som fikk seg en smell i kneet mot Bærum forrige helg. Det betydde enda mer ansvar for Phil Henry, som dominerte med 32 poeng, 9 returer og 4 assists. Centrum vant likevel returstatistikken 37-31, mens begge lag skjøt svakt.

Olle Welander la én 3-poenger og Marcus Wynn to før det var spilt åtte minutter av kampen, men senere bommet hjemmelaget alt – og endte på 3 av 23 (!) på treerne. Centrum var ikke mye bedre med sine 4 av 19.

Centrum Tigers skal i aksjon igjen allerede tirsdag mot Bærum i Nadderudhallen, mens Tromsø Storm får besøk av Asker Aliens søndag 24. januar og Nidaros Jets mandag 25.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Phil Henry 32, Olle Welander 14, Marcus Wynn 8, Johannes Lange 6, Simen Samuelsen 6, Aron Nielsen Finstad 4, Hani Issalhi 3, Henrik Lange 1.

Centrum Tigers: Johan Flaa 23, Bendik Aunan 12, Simon Midtvedt 10, Yannick Onifade 10, Giorgos Kotrotsios 9, Herman L. Nordeide 3.

 

Ulriken i tresifret for tredje gang

For tredje gang denne sesongen nådde Ulriken-jentene 100 poeng, men Høybråten viste fremgang fra lagenes forrige møte. Ulriken vant 127-28 i Bergen i november og 123-39 i Furusethallen søndag.

Høybråten har fortsatt Sigrid Male Davidsen, Flaka Kelmendi, Frida Liholm Strøm og Astrid Jansen på skadelista, og det gjør ikke oppgaven lettere når de møter de ubeseirede serielederne.

Ulriken startet med 9-0, ledet 61-21 ved pause og nådde 100 poeng da Fatima Mohammad satte inn en straffe til 100-37 to minutter ut i fjerdeperioden.

Høybråten på sin side kan være fornøyd med å score 39 poeng og komme til mange avslutninger.

Positivt var det også at 15-årige Tina Emilie Nordve fikk debutere og score sine 2 første poeng i BLNO.

Ulriken tok sin 11. strake seier, og statistikkene viser lagets overlegenhet: 47 steals, 55 returer, 33 assists, 8 blokker.

Lagene møtes igjen i Landåshallen i Bergen søndag, men dagen før spiller Høybråten hjemme i Furusethallen mot Bergen Elite – i en kamp som bør bli langt jevnere.

 

Poengscorere:

Høybråten: Emily Osborn Andersen 9, Ximena Carolina Vergara Morales 8, Henon Ogbazion 7, Adrianna Berg 4, Jofrid Jansen Gjersvik 4, Miranda Kelmendi 3, Ingrid Jansen Gjersvik 2, Tina Emilie Nordve 2.

Ulriken Eagles: Synne Jacobsen 26, Stine Hoff Austgulen 18, Maren Hoff Austgulen 14, Celine Klett 14, Fatima Mohammad 13, Hanne Nybø 10, Karyn Sanford 10, Vilde Tveito 8, Maya Carroll 6, Maria Hallingstad 4.