Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Selvkritiske etter klar seier
Et typisk bilde fra kampen i Vulkanhallen: Marin Mornar som blokker ned Johannes Dolven. Kongsbergs kroatiske forward hadde 7 blokker og 11 poeng i kampen og spilte tøft og godt mot Centrums store mann. Dolven ble likevel hjemmelagets mestscorende med 22 poeng. FOTO: ERIK BERGLUND

Selvkritiske etter klar seier

Seieren var aldri truet, men for Kongsberg Miners ble kampen i Vulkanhallen definert som «før og etter brannalarmen». Eller like gjerne: Før og etter starten av hver av de fire periodene.

Centrum Tigers – Kongsberg Miners 62-86

Fyllingen – Gimle 86-91

Det mest oppsiktsvekkende som skjedde i Vulkanhallen onsdag kveld, var at brannalarmen plutselig begynte å ule, tre minutter ut i fjerdeperioden.

Alle, naturligvis inkludert spillerne på de to lagene, måtte ut av hallen i sju-åtte minutter før situasjonen var avklart og kampen i Firi-ligaen kunne fortsette.

Da lagene måtte ut i den mørke Oslo-kvelden, ledet gjestene med 34 poeng, 80-46.

Da de kom inn igjen, benyttet Centrum Tigers de siste seks minuttene til å pynte på resultat: 16-6 i sluttfasen ga 62-86.

- Surr og rør

Seks poeng på seks minutter av de regjerende seriemestrene, det var de alt annet enn fornøyd med.

- Etter brannalarmen ble det bare surr og rør, konstaterte Torgrim Sommerfeldt.

- Vi kaster bort ballen og tenker at kampen er over. Og det er den jo egentlig, men det er følelsen av det vi leverte de siste minuttene som sitter igjen – og det var ikke bra. Selv om vi skal ta med oss de gode periodene og selv om skytingen og forsvaret tidvis var bra, mente guarden som ble kampens toppscorer med 24 poeng.

Timeout tidlig i hver periode

Sommerfeldt traff 6 av 8 trepoengere og var hovedårsaken til at gjestene stakk fra Centrum Tigers tidlig i kampen.

Det vil si: Hele Miners-laget åpnet godt i alle de fire periodene.

Centrum-coach Inge-Aleksander Kristiansen tok timeout etter 2 minutter og 23 til 42 sekunder i alle de fire periodene, der scoren var 0-10, 0-4, 5-11 og 4-7. Totalt 23 poeng i Kongsbergs favør, 9-23.

Som selvfølgelig er noe hjemmelaget må jobbe med, mens Kongsberg Miners var mest opptatt av at de ikke å følge opp på samme måte.

- Lærepenge

- Etter brannalarmen var vi visst klare for å reise hjem, mente Stein Erik Rotegård.

- Men vi ønsker å bygge et lag med høy karakter, og denne kampen var en lærepenge for oss. Vi er skjerpa og fokuserte i begynnelsen av alle periodene, men tar foten av gasspedalen. Vi virker uinteresserte i deler av kampen, fokus er ikke der lenger og vi har mange latterlige turnovers, fastslo Miners-treneren.

Laget hans endte på 20 turnovers, riktignok færre enn Centrums (25), men klart i overkant for topplaget.

Mornar stoppet Dolven

Det trener Rotegård og Miners måtte være fornøyd med, var Marin Mornars forsvarsspill mot Johannes Dolven. Centrum-forwarden kom fra 31 poeng og 21 returer i seieren over Ammerud (69-64) søndag, men ble stoppet av gjestenes 2,05 m lange kroat, som fikk inn sju blokker (!) i kampen, de fleste mot Dolven.

- Marins forsvar var bare imponerende. Han stoppet Dolven totalt, og Dolven er solid, en av de beste insidespillerne i ligaen, presiserte Torgrim Sommerfeldt.

Johannes Dolven kom likevel opp i 22 poeng, 10 returer og 4 assists til slutt, og er en spiller som aldri gir seg.

Simon Midtvedt hadde også en god kamp som pointguard hos Centrum Tigers med 3 av 5 på trepoengere og totalt 12 poeng pluss 4 assists.

Ognjen Nisavic var kampens mest effektive spiller og ikke langt unna en triple-double med sine 16 poeng, 9 returer og 8 assists.

To nye importer?

To åpningsseire viser at Kongsberg Miners er i rute, med Fyllingen som neste motstander hjemme i Kongsberghallen søndag.

Samtidig er laget ute etter to nye importspillere. Pointguarden Jahmal McMurray er fortsatt i USA og bygger seg opp etter en skade.

- Vi jobber med én til, forteller Stein Erik Rotegård. Hvem det er og når den nye spilleren kan være klar, er inntil videre uavklart.

Poengscorere:

Centrum Tigers: Johannes Dolven 22, Simon Midtvedt 12, Bendik Aunan 9, Moritz Anglero 4, Giorgos Kotrotsios 4, Yannick Onifade 4, Marcus Barnett 3, Georg Helvik 3, Rasmus Linnestad 1.

Kongsberg Miners: Torgrim Sommerfeldt 24, Ognjen Nisavic 16, William Lybæk 13, Marin Mornar 11, Haakon Ullrich 9, Oliver Bojang Visnes 7, Valen Tejada 4, Matias Save 2.

Savic senket Fyllingen

Fyllingen var oppe på 80-80 og 82-82 i sluttminuttene etter fire strake straffekast fra Nikolas Skouen, men Gimle var best da det gjaldt og fikk inn de avgjørende scoringene.

Mikkel Kolstad la inn en trepoenger fra hjørnet til 85-82 etter assist fra Milovan Savic, Espen Fjærestad spilte fri Jørgen Odfjell til 87-82 og en langpasning fra Savic ga Lars Espe fri vei til 89-83 med bare 10 sekunder igjen av kampen.

Nikola Vasojevic prikket inn en trepoenger til 86-89, men bare tre sekunder gjensto og Fyllingen rakk bare å feile Milovan Savic – som la inn to straffer til 91-86 da kampen var over.

2,05 m lange Savic var kampens gigant med 30 poeng og 11 returer, i tillegg til matchvinner med en avgjørende retur og de to pasningene i kampens siste minutt.

Gimle ledet det meste kampen og hadde 12 poengs forsprang flere ganger i 3. periode, men hjemmelaget – fortsatt uten Magne Fivelstad – kom sterkt tilbake.

Maurice Jones traff 5 av 10 trepoengere og endte på 25 poeng, Niko Skouen ble toppscorer med 27 etter å ha satt 12 av 14 straffekast. Nikola Vasojevic hadde 14 poeng og 9 assists.

Men hjemmelagets kamp ble ødelagt av Ljubomir Camparas to feil – én usportslig og én teknisk – som sendte serberen på 2,06 ut allerede midtveis i andre periode, på stillingen 33-33.

Fyllingen har nå bortekamper mot Centrum Tigers og Kongsberg førstkommende helg, mens Gimles neste er den første toppkampen mot Kongsberg Miners – søndag 17. oktober hjemme i Gimlehallen.

Fyllingen: Nikolas Skouen 27, Maurice Jones 25, Nikola Vasojevic 14, Peter Bullock 10, Ljubomir Campara 6, Jacob Røysland 4.

Gimle: Milovan Savic 30, Jørgen Odfjell 22, Mikkel Kolstad 15, Lars Espe 12, Simon Jensen 4, Oliver Bowman 2, Espen Fjærestad 2, Reidar Greve 2, Ali Ouakkaha 2.