Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Oppløftende nordisk-start
Jacob Aabel fremsto som Norges beste spiller og utfordret det svenske forsvaret med fart og sterke driver. Nummer 15 er Etienne Nasser Aspevik og bak ser vi Marcus Lorgen. 
FOTO: ARILD SANDVEN
Jacob Aabel fremsto som Norges beste spiller og utfordret det svenske forsvaret med fart og sterke driver. Nummer 15 er Etienne Nasser Aspevik og bak ser vi Marcus Lorgen. FOTO: ARILD SANDVEN

Oppløftende nordisk-start

- Jeg tror vi blir slitne og glemmer litt måten vi skal spille på, sa Jacob Aabel. U16-gutta holdt lenge følge med Sverige og viste mye bra, men det glapp i tredjeperioden.

Kisakallio

U16 gutter Norge – Sverige 66-96

U16 jenter Norge – Sverige 27-78

At Sverige er noen hakk bedre enn Norge på U16-nivå er vi vant til, så det var langt fra overraskende at de to norske lagene måtte gi tapt for bedre motstand på åpningsdagen i nordisk i Finland.

Men U16-guttene sjokkerte svenskene i starten av kampen i Susi-hallen, gikk ut med 9-4-ledelse og holdt seg foran til 24-23 like før førsteperiodens slutt. Det lå likt på 30-30 og reduserte til 32-34 etter to sterke driver av Scott Priestley, men ved pause var det blitt 9 poeng i svensk favør (47-38). Og i tredjeperioden glapp det litt for de norske gutta.

Likevel var det først helt mot slutten Sverige dro fra rundt 20 poeng til seier med 30.

- Når vi blir slitne, flyter det ikke helt i angrep – og da mister vi litt i forsvar også, forklarte Jacob Aabel, kaptein på U16-laget sammen med Etienne Nasser Aspevik.

- Men det var deilig å komme i gang, og starten fra kampen i dag skal vi ta med oss videre. Vi må bare fortsette å holde intensiteten oppe gjennom hele kampen. Jeg har troa, fastslo EB85-guarden.

 

Briljant guard-duo

Han og David Ayden briljerte som guarder, var trygge med ballen og utfordret svenskenes forsvar med sterke driver inn i feltet.

Inside var det spesielt Marcus Lorgen og Scott Priestley som viste styrke og fikk utrettet mye.

Norge matchet Sverige på returene (40-42), men skjøt betydelig svakere (35-47 i prosent) og pådro seg så mange som 35 turnovers – mot svenskenes 21.

- Når vi taper med 30, er jo 35 turnovers potensielt mye av forskjellen. Det skyldtes heller ikke svenskene presset oss, men at vi gjorde dumme ting selv, mente Pål Berg.

- Men jeg syns dette var veldig bra. Jeg har sett langt verre åpningskamper for norske lag enn denne, og helt til det gjensto 5 minutter var det en 20-poengskamp og ikke 30. Men svenskene fremsto som mye tryggere enn oss og som bedre skyttere, det viser jo også statistikken. Vi har ikke skutt i kamper på over et år, men jeg vet jo ikke om svenskene heller har gjort det, erkjente U16-treneren.

 

Bedre, og mye høyere

U16-jentene holdt brukbart følge med Sverige i åpningsminuttene (5-7) og lå under 8-20 etter førsteperioden før forskjellen for alvor viste seg i de to midtperiodene. Det endte 78-27 i en kamp der de norske spillerne fremfor alt bommet langt mer enn de pleier. Ganske enkelt fordi motstanderen er så mye bedre enn de er vant til.

Veldig mye større er svenskene også, med Lovisa Åsbrink Höse på 1,94 som den aller høyeste.

- Men det vi bryr oss mest om i dag, var at jentene våre var ute og spilte internasjonalt for første gang, presiserer Ellen Hamremoen.

- Jeg har fortalt dem om hvordan det kom til å bli, men nå har de fått oppleve det selv. De møter et press i 40 minutter, og klarer å løse det ganske bra gjennom hele kampen. Når har de fått kjenne litt på hvordan det er, for de er her for å lære å mestre vanskelige situasjoner som de ikke har vært i tidligere.

- Det at du mister ballen i angrep eller bommer så mye mer enn vanlig, er fordi det er høyere tempo og du får dårligere tid på skuddet. Men alle våre 12 jenter har fått spilletid i dag, og vi har nådd noen mål. Selv om svenskene var høyere, skulle vi ta returer – og vi tok 44. Vi skulle ta steals og kom opp i 13. Så har vi altfor mange turnovers med 41, men svenskene har også 26 turnovers mot oss, fastslår Hamremoen.

 

Finland neste

For begge de norske lagene blir det sannsynligvis minst like tøff motstand søndag – vertsnasjonen Finland. Jentene skal aksjon kl. 15.45 norsk tid, guttene rett etter – 17.30 norsk tid.

Så venter Danmark som Norges motstander mandag, Island tirsdag og Estland onsdag.

 

Poeng Norge U16 gutter: Marcus Lorgen 18, Scott Priestley 15, David Khang Ayden 10, Jacob Aabel 9, Hjalmar Linnestad 4, Filip Øverås 4, Etienne Nasser Aspevik 2, Alexander Bech 2, Bram Kroder-Schille 2.

Toppscorer Sverige: Adam Massarsch 19.

 

Poeng Norge U16 jenter: Fanny Dyngeland-Sundén 5, Camilla Wold Wægger 5, Sofia Brokhaug Koch 4, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 4, Aurora Sørbye 3, Sabrina Bouthalja 2, Helene Klett 2, Helena Eckhoff-Eliassen 2.

Toppscorer Sverige: Tilda Trygger 14.