Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Måtte jage i 37 av 40 minutter
Lina Blanco drar ned en sterk angrepsretur i tirsdagens kamp. Ulriken-forwardene endte med 5 poeng og 8 returer mot Island. Til høyre i bildet er Fanny Dyngeland-Sundén.
FOTO: ARILD SANDVEN
Lina Blanco drar ned en sterk angrepsretur i tirsdagens kamp. Ulriken-forwardene endte med 5 poeng og 8 returer mot Island. Til høyre i bildet er Fanny Dyngeland-Sundén. FOTO: ARILD SANDVEN

Måtte jage i 37 av 40 minutter

Aggressive og fysisk sterke islendinger stoppet de norske U16-jentene, som fikk en kamp i motbakke. Nå må Estland slås med 18 poeng onsdag om Norge skal kunne hente bronsemedaljene i nordisk.

U16 jenter Norge – Island 49-60

- Vi er klare for Estland, skal gjøre vårt beste og satser fortsatt på bronse, forsikret Aurora Sørbye etter tapet for islendingene.

Norge kom fra jubelkampen og seieren over Danmark (71-48), men møtte et langt tøffere forsvar og var ikke i nærheten av å få til samme offensive flyt som mot danskene mandag.

De norske jentene var foran med 8-7 etter tre minutter, men måtte jage Islands ledelse resten av kampen.

På det meste var forspranget 12 poeng (25-37), på det minste 4 (38-42) mot slutten av tredje periode. 2:42 før slutt sto det 49-55 etter en sterk drive fra Camilla Wold Wægger, og på nytt hadde Norge momentum. Men i stedet for ytterligere norsk redusering, kom en trepoenger fra Agnes Fjóla Georgsdóttir.

Og da ble det for tungt for de hvitkledde, som ikke scoret mer og måtte se seg slått 60-49.

- Veldig irriterende når vi var så nær. Men Island var bedre enn oss i dag, da. Det nærmeste vi kom var 4 poeng (38-42), og hver gang vi nesten fikk kontakt, dro de fra oss igjen, konkluderte den norske lagkapteinen.

 

For mange bom

Norge fikk god effekt av sitt mann-til-mann-press mot slutten av andre og tredje periode, men selv om de stoppet Island, greide de ikke å score tilstrekkelig selv.

Etter 71 poeng mot danskene ble det 49 mot Island – og 49 poeng holder sjelden til å vinne basketballkamper. De norske jentene traff bare 25 prosent på field goals, altså ett av fire skudd.

- Litt typisk når norske spillere skal ut og spille internasjonalt, fastslo U16-lagets head coach, Ellen Hamremoen.

-Vi får ikke den treffprosenten vi har hjemme, det ser vi på både guttene og jentene. Ikke fordi de ikke er gode nok, men fordi de ikke er vant til å spille med den motstanden. De blir stressa, klarer ikke avslutningene og bommer på layuper og åpne skudd de vanligvis setter.

 

Skal utvikle spillere

Samtidig er U16-treneren klar på at nordisk for de yngste årgangene ikke bare handler om seier eller tap.

- Hovedmålet vårt er jo å utvikle spillere og å gi dem internasjonal erfaring. Selvfølgelig er det surt å tape, men vi skal ikke tenke bare på resultater. Disse jentene er 14-15-16 år og spiller bedre og bedre for hver kamp, har lavere skuldre og er nå godt forberedt på hva som møter dem, understreker Hamremoen.

Dessuten er en turnering som nordisk også en ny erfaring for U16-spillerne, spesielt årets lag som fikk U15-sesongen med blant annet Copenhagen Invitational avlyst på grunn av koronapandemien.

Nå spilte jentene sin fjerde kamp på fire dager.

- Det vil alltid gå litt opp og ned i turneringer, og spillerne blir slitne. Men jeg sier til dem at vi har nådd målene våre, som antall steals og returer og å gjøre en del ting, som for eksempel å skyte flere 3-poengsskudd. Prosenten er ikke der ennå, men vi skyter flere og flere, poengterer U16-treneren.

 

Må vinne med 18…

Bronse fortsatt innen rekkevidde i nordisk mesterskap, men da må Norge slå Estland med 18 poengs margin. Det forutsetter at Finland og Sverige ikke får andre tap enn i sin innbyrdes finale og at Danmark taper alle sine fem kamper. Da vil norsk seier over Estland bety at Estland, Island og Norge alle kommer ut med 2-3 i seire-tap og innbyrdes-resultatene mellom de tre lagene avgjøre rekkefølgen. Her er Estland før kampen på +5 etter 62-57 over Island, mens Island står med +6 etter å ha tapt med 5 for Estland og slått Norge med 11.

Skal Norge da ta igjen Island i score, må de snu minus 11 til pluss 7 – altså vinne med 18 poeng.

Det er kanskje ikke sannsynlig ettersom Estland slo Island som igjen slo Norge, men basket er ikke 2+2 og hver kamp lever sitt liv. De estiske jentene spilte lenge jevnt med Sverige før det ble 57-98 mandag, men måtte slite mot Danmark (77-67) som Norge slo klart.

 

… eller få dansk hjelp

Med uventet hjelp fra Danmark kan forutsetningen bli annerledes. Hvis Danmark slår Island onsdag, vil begge lag ende på 1-4 i seire-tap. Da holder det for Norge å slå Estland og gå foran på innbyrdes hvis begge lag slutter på 2-3. Den teorien forutsetter at Estland ikke slår Finland og at Island ikke slår Sverige.

Aurora Sørbye var Norges ledende spiller og endte på 14 poeng og 12 returer, mens Anna Linnea Hovig Wikstrøm bidro med blant annet 8 poeng, 6 returer, 3 assists og 3 steals. Lina Blanco hentet ned 8 returer og Fanny Dyngeland-Sundén hadde 5 steals.

 

70 prosent på straffer

Island vant returstatistikken såpass knepent som 54-48, mens treffprosenten var under pari for begge lag, mest for Norge som endte på 25 prosent etter 16 av 63 i field goals. Riktignok hadde ikke Island bedre enn 32 prosent, og Norge «vant» 3-poengsprosenten, men med 16-15 etter 3 av 18 – mot islendingenes 5 av 33.

29 turnovers er også i meste laget, men Island var ikke mye bedre med sine 26.

14 norske steals er derimot gledelig, og straffeprosenten ble enda bedre enn mot Danmark: 14 av 20 betyr 70 prosent treff. Her er de norske U16-jentene klart bedre enn gutta.

 

Poeng Norge: Aurora Sørbye 14, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 8, Camilla Wold Wægger 7, Sofia Brokhaug Koch 6, Lina Blanco 5, Sabrina Bouthalja 4, Ella Hole Eikenes 4, Fanny Dyngeland-Sundén 1.

Toppscorer Island: Jana Falsdóttir 11.

 

Øvrige kamper tirsdag: Finland – Danmark 108-42, Estland – Sverige 57-98.

Stillingen (seire-tap): Finland 3-0, Sverige 3-0, Estland 2-1, Island 1-2, Norge 1-3, Danmark 0-4.