Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Kunne ikke stoppe Estland
Hjalmar Linnestad leverte sin beste kamp i nordisk og bidro med 13 poeng på drøyt 17 minutters spilletid. Her scorer Ås-gutten med en floater. Helt til venstre i bildet er Emil Unnli.
FOTO: ARILD SANDVEN
Hjalmar Linnestad leverte sin beste kamp i nordisk og bidro med 13 poeng på drøyt 17 minutters spilletid. Her scorer Ås-gutten med en floater. Helt til venstre i bildet er Emil Unnli. FOTO: ARILD SANDVEN

Kunne ikke stoppe Estland

Norges U16-gutter åpnet optimistisk og godt og holdt følge med ubeseirede Estland i halvannen periode. Men mot en fysisk overlegen motstander og med tre av fem normale startere ute, ble det for tøft å forsvare seg.

Kisakallio

Norge – Estland 67-115

Marcus Lorgen satt på sidelinja med hofteskaden han pådro seg i seieren over Island (58-56), der han noterte seg for double-double med 11 poeng og 13 returer. En klar svekkelse for Norge, men det skulle bli verre.

På stillingen 28-30, etter at Norge hadde storspilt og nærmet seg Estland på poengtavla, fikk Scott Priestley en albue i nesa.

- Det var timeout og jeg merket egentlig ikke noe før jeg satte meg ned og ble svimmel. Om det er brudd i nesa vet de ikke, men jeg sa fra at det var veldig vondt og at jeg ble mer og mer svimmel, fortalte Ullern-forwarden, som hadde market seg med 4 poeng og flere sterke driver i sine 9 minutter.

 

- Føler meg bra nå

Scott ble tatt vare på av legepersonalet i hallen og U16-jentenes assistenttrener Dana Meknas som også er lege, og fikk på seg blodtrykksmåler mens han lå nede bak kortlinja ved Norges kurv.

- Jeg pustet så kjapt, sa de, så de passet bare på blodtrykket, forklarte han.

Etterpå kunne Scott hjelpes tilbake til rommet i Kisakallio-sentret, og tilbrakte resten av kvelden der.

- Jeg føler meg bra nå, bortsett fra at jeg er litt svimmel, sa den sterke forwarden rett etter at kampen var slutt.

 

Migreneanfall nummer to

Da satt også Etienne Nasser Aspevik med bøyd hode, etter å ha blitt rammet av migrene etter pause. Oppsal-gutten som ble matchvinner mot Island, leverte sin beste kamp i nordisk med solid skyting, sterke driver og 18 poeng.

Han var plaget av migrene også i første kamp mot Sverige, måtte ut med overtråkk mot Finland og sto over kamp tre mot Danmark. Så ble Etienne matchvinner og toppscorer med 12 poeng mot Island og viste enda mer av sitt rette jeg i den siste nordisk-kampen.

Norge ville utvilsomt kommet til kort likevel, men å miste tre så sentrale spillere var tungt.

- Vi manglet litt size der, fastslo Jacob Aabel.

- Marcus og Scott er våre to beste drivere og skaper alltid mye trøbbel under kurven. Vi var med Estland en god stund, men fikk en «run» i ansiktet (31-36 til 31-51) og så ble avstanden bare større og større, konstaterte pointguarden.

 

- Energisk motor

- Med tre fra starting ute er det dumt, sa Pål Berg.

- Marcus var vår beste rebounder i kampen mot Island og Scott er en energisk motor i alt vi gjør, driver bra og er viktig for oss både i forsvar og angrep, presiserte U16-sjefen.

Estland var overlegne under kurvene, vant returstatistikken 44-32 og hadde 58-18 i poeng i painten. De løp også bedre enn Norge og viste i det hele tatt et imponerende angrepsspill, med gode individualister og sterk trepoengsskyting (10 av 27).

Men Norge dro ikke mindre enn 29 fouls på de estiske spillerne, og Estland hadde lagfeil midtveis i alle periodene. Norge skjøt 36 straffer (!) og traff brukbart, 24 av dem – 66,7 prosent.

Det viser i det minste at de norske spillerne var i stand til å utfordre og angripe.

 

- Spiller på limit hele tiden

- Nå skal ikke jeg gå hardt ut mot dommerne, men hvis dette er moderne basket, mister vi alle fordeler. I en-mot-en-situasjoner kan du få to hender i magen et kort øyeblikk uten at dommerne gidder å blåse for det. Estland fikk mange fouls, men de spekulerer i det og spiller på limit hele tiden, det blir et regnestykke som sier de kan tåle det. Finland gjør det også, og det betaler seg i det lange løp. Dommerne tenker at de blåser for mye og «nå blir kampen oppstykket», så lar de mye passere. Det er ikke gøy for oss som er underlegne i høyde og størrelse, mener Pål Berg.

- Så skal vi ikke ta fra Estland at de har utøvere med skills. Det er vanskelig, for hvis du tar bort det ene, får du det andre. Tar du bort skuddet, peiser de på mot kurven. Stenger du alt til kurven, skyter de deg i filler, forklarer Berg, som tror estlendingene kan gi Finland match i det som blir en ren finale torsdag.

 

Traff 3-poengerne

Mot Estland var iallfall trepoengsskytingen turneringens beste for Norge: 7 av 14, 50 prosent! Hjalmar Linnestad satte 2 av 2 og Gabriel Grov Diesen sin ene, Jacob Aabel hadde 2 av 3 og Etienne Nasser Aspevik 2 av 4.

Og til tross for det fjerde nederlaget: U16-gutta reiser hjem med hevet hode.

- Kampen og seieren mot Island hjelper veldig mye. Men vi har fått veldig mye viktig erfaring, spilt mot mye bra motstand og er klare til U18 om to år, forsikret Jacob Aabel.

PS. Island tapte i sluttsekundene mot Norge tirsdag, men revansjerte seg med en hårfin og sterk 77-76-seier over Danmark onsdag.

 

Poeng Norge: Etienne Nasser Aspevik 18, Hjalmar Linnestad 13, Filip Øverås 8, Jacob Aabel 8, Gabriel Grov Diesen 5, Emil Unnli 5, David Ayden 4, Scott Priestley 4, Henrik Schneidt 2.

Toppscorer Estland: Georg Oliver Metsaorg 22.

 

Øvrige kamper onsdag: Sverige – Finland 54-64, Island – Danmark 77-76.

Stillingen (seire-tap): Finland 4-0, Estland 4-0, Danmark 2-3, Sverige 1-3, Norge 1-4, Island 1-3.

Gjenstående kamper torsdag: Sverige – Island, Finland – Estland.