Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Jublet for sin første seier
Frida Drivenes ble matchvinner med de to straffekastene som ga Bergen Elite 48-46 over Høybråten søndag. Her i en drive mot Ariam Germeskel.
FOTO: ERIK BERGLUND
Frida Drivenes ble matchvinner med de to straffekastene som ga Bergen Elite 48-46 over Høybråten søndag. Her i en drive mot Ariam Germeskel. FOTO: ERIK BERGLUND

Jublet for sin første seier

- De kan være stolte av seg sjøl og jeg er stolt av dem, fastslo Bergen Elite-trener Geir Bangstad etter at jentene hans hadde stått i mot Høybråtens opphenting og sikret seieren i sluttsekundene.

Høybråten – Bergen Elite 46-48

 10 av de 11 Bergen Elite-spillerne som slo Høybråten (69-56) i samme hall i oktober i fjor, er ikke med nå. Geir Bangstad har måttet stable et helt nytt og svært ungt lag på beina før den nye sesongen i Firi-ligaen.

Rikke Sjumarken, som fyller 23 år torsdag, er den eneste i laget over 19 år og den eneste som var med på seieren for et år siden.

- Vi kan bli litt usikre av og til, men vi klarer å nullstille og hente oss inn igjen og kjøre på, sa lagkapteinen etter at jentene hadde holdt unna for Høybråten og jublet for 48-46.

 

Hentet inn 14 poeng

Frida Drivenes ble en matchvinner med to iskalde straffekast 1:07 før slutt, før begge lag misbrukte muligheter i sluttminuttet. Høybråten hadde ballen i angrep med 3,1 sekunder igjen og sjansen til både å utligne eller avgjøre med en 3-poenger, men heller ikke det siste skuddet gikk i kurven.

Det hadde i så fall vært bittert for Bergen Elite, som ledet hele kampen og var oppe i 14 poeng på det meste (44-30) før hjemmelaget startet sin opphenting.

Frida Liholm Strøm sørget for sesongens første poeng med 2-0 etter tre sekunder, men det var også eneste gang i kampen Høybråten ledet.

 

Klamret seg til ledelsen

De hvitkledde kom seg innpå til 26-27 ved pause, men det første som skjedde i tredje periode var at Hanna Nordtveit Sand la en 3-poenger.

Høybråten ble hengende og jagende etter et Bergen Elite-lag som aldri sluttet å løpe og utfordre og som klamret seg til ledelsen.

Så fikk gjestene inn det som så ut som et avgjørende rykk i en poengfattig kamp:

En 10-0-run som skaffet dem 44-30 like før slutt i tredje periode.

Men i det siste minuttet før periodens slutt la Ariam Germeskel en 3-poenger før Henon Ogbazion traff fra halvdistanse, og så hadde Høybråten litt kontakt igjen: 35-44.

Hjemmelaget nærmet seg, anført av Sigrid Male Davidsen som både var en trussel i angrep og en stor og vanskelig forsvarsspiller for Bergen-jentene.

 

Nektet å tape

Gjestene svarte og kom seg opp i 46-41 ved Maren Schutz, men nå var Høybråten og spesielt Sigrid Male Davidsen på hugget. Lagkapteinen tok sin egen retur på et bomskudd, ble feilet og traff begge straffene: 43-46. Så blokket hun ned Frida Drivenes på en drive, før hun la inn en 3-poenger: 46-46!

Dermed var Høybråten ajour med 4:30 igjen på klokka. Men Bergen Elite nektet å tape, og begge lag spilte intenst og aggressivt i forsvar.

Ingen scoret i de siste fire og et halvt minuttene, bortsett fra Frida Drivenes som ble tildelt to straffer da Høybråten hadde lagfeil.

 

- Veldig fin start

- Dette var bare veldig gøy, forsikret Rikke Sjumarken.

- Vi har så mange unge og friske spillere nå. Og at vi står sammen og henter oss inn igjen i dag, var utrolig deilig og kjekt. En veldig fin start på sesongen, mente lagkapteinen.

Bergen Elite ledet også i første periode mot Asker Aliens lørdag, men klarte ikke å fullføre og ble slått 54-38.

 

Ny toppscorer

Nå fikk laget en stor dose selvtillit foran resten av seriespillet. Og en ny scorer har meldt seg: Hanna Nordtveit Sand er en av ligaens toppscorere hittil med 18 og 19 poeng i de to første kampene.

- Jeg har trent godt i sommer og det er mye arbeid som ligger bak, og så har jeg gode medspillere som gir meg plass når vi får flyt i spillet, forklarte 18-åringen som også var med i sju av de åtte ligakampene forrige sesong, men da med begrenset spilletid og 2,7 poeng i snitt per kamp.

Geir Bangstad var naturlig nok en godt fornøyd Bergen Elite-coach.

- Det er sterkt av jentene å dra det i land når det blir såpass hektisk og kaotisk og når vi blir så stresset, sa Bangstad.

- Høybråten får noen 3-ere helt på slutten her, og det må vi akseptere og tillate noen skudd utenfra når de er så mye større enn oss og vi må «pakke inn» forsvaret. Og likevel klarer vi å beholde roen og fullføre uten å kollapse.

- De unge har jobbet med utvikling av skills over flere år, og det gjør at de er i stand til å spille på dette nivået allerede nå, presiserte treneren.

 

- For utålmodige

Bilal Rodgers ventet ikke at hans Høybråten-jentene skulle måtte kjempe i motbakke hele kampen.

- Jeg syns ikke det burde blitt sånn, heller. Men Bergen Elite løp veldig bra opp banen og vi klarte ikke å justere forsvaret vårt raskt nok. Og hver gang vi hentet inn forspranget deres, ble vi for utålmodige og gjorde feil. Vi ga dem altfor mange offensive returer og hadde for mange turnovers. Det er bare å komme seg tilbake til tegnebordet, understreket Rodgers.

Sigrid Male Davidsen spilte sin eneste kamp forrige sesong 22. november, da Høybråten vant sin eneste seier for sesongen – 53-49 over Tromsø Storm Ungdom.

Nå var 26-åringen tilbake etter to sesonger med tretthetsbrudd i begge legger.

Samtidig var også 1,88 m høye Frida Liholm Strøm tilbake etter en sesong med mye skadetrøbbel.

 

- Ikke på full styrke ennå

- Sigrid og Frida er ikke på full styrke ennå, og kanskje pushet vi dem litt for mye i dag. Men vi trenger begge, forsikret Bilal Rodgers.

Sigrid Male Davidsen spilte 29 minutter og hadde 13 poeng og 11 returer som hjemmelagets toppscorer og beste rebounder, men er naturlig nok litt kamprusten og traff bare 4 av 16 field goals.

Frida Liholm Strøm var på banen i 24 minutter og hadde 6 poeng og 5 returer. Begge vil utvilsomt komme sterkere utover i sesongen.

Hanna Nordtveit Sand noterte seg for 19 poeng og 9 returer og var kampens beste spiller. Frida Drivenes hadde 12 poeng, 8 returer, 5 steals og ble matchvinner, mens også Maren Eskeland Schutz markerte seg med 8 poeng, 7 returer, 3 steals og 2 assists.

Rikke Sjumarken på 1,80 er lagets sterke forward, som kjempet godt mot Høybråtens høyere spillere. Bergen Elite-kapteinen hadde blant annet 6 poeng, 5 returer og 2 blokker.

Høybråten vant som ventet returstatistikken, men ikke mer enn 44-42 (16-14 i offensive returer).

 

Poengscorere:

Høybråten: Sigrid Male Davidsen 13, Henon Ogbazion 9, Ariam Germeskel 6, Frida Liholm Strøm 6, Emily Osborn Andersen 5, Ingrid Jansen Gjersvik 4, Adrianna Live Berg 2, Alba Reinhart 1.

Bergen Elite: Hanna Nordtveit Sand 19, Frida Drivenes 12, Maren Eskeland Schutz 6, Rikke Sjumarken 6, Emma Thowsen Harloff 4, Sunniva Vik Pettersen 1.