Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Historiske STAR-spillere!
Spillerne fra Ammerud og Hop Stars i de to første STAR-kampene i norsk basketball, her avbildet sammen etter søndagens møte på Apalløkka. Bak fra venstre Martin Hop Andersen, Geir Daltveit, Kristian Hårstad Trana, Emma Hegbom, Bjørn Hidle, Simon Haugland, Gard Moeng Jensen, Ole-Vidar Skjensvold, Jonas Tønjum, Håvard Telhaug, Jacob Wilse og Elisabeth D. Larsen. Foran fra venstre Tara Trengereid, Rikke Vacarisas, Peder Palmstrøm Hald og Susann Nilsen.
Mathias Steinhaugen og Martin Lindvik er vanligvis med på Ammeruds lag, men deltok ikke denne helgen. Erick Merkesdal, Tonje Tynning og Ole Eriksen i Hop Stars hadde ikke anledning til å være med til Oslo.

FOTO: KARL BRAANAAS
Spillerne fra Ammerud og Hop Stars i de to første STAR-kampene i norsk basketball, her avbildet sammen etter søndagens møte på Apalløkka. Bak fra venstre Martin Hop Andersen, Geir Daltveit, Kristian Hårstad Trana, Emma Hegbom, Bjørn Hidle, Simon Haugland, Gard Moeng Jensen, Ole-Vidar Skjensvold, Jonas Tønjum, Håvard Telhaug, Jacob Wilse og Elisabeth D. Larsen. Foran fra venstre Tara Trengereid, Rikke Vacarisas, Peder Palmstrøm Hald og Susann Nilsen. Mathias Steinhaugen og Martin Lindvik er vanligvis med på Ammeruds lag, men deltok ikke denne helgen. Erick Merkesdal, Tonje Tynning og Ole Eriksen i Hop Stars hadde ikke anledning til å være med til Oslo. FOTO: KARL BRAANAAS

Historiske STAR-spillere!

Hop Stars og Ammerud møttes til de første seniorkampene i STAR-basket i Norge, mens ytterligere tre klubber er i gang med yngre lag. Allerede neste år skal Hop Stars representere Norge i en Unified-turnering i Italia – og så sikter NBBF mot Special Olympics-leker i Berlin i 2023.

– Det var greit, oppsummerte Martin Hop Andersen (25) da vi spurte hvordan det var å spille de to første, offisielle STAR-kampene i Norge.

Han liker ikke så godt å tape, men denne gangen var det vanskelig å unngå for Hop Stars. Ammerud hadde en kjempefordel med fysisk sterkere og mye høyere spillere. Det ble nesten umulig for guttene og jentene på Hop å nå opp til Håvard Telhaug på 2,01, Kristian Hårstad Trana på 1,97 og Simon Haugland på 1,94.

Martin og Hop Stars kan uansett være stolte. Det var de som fikk i gang STAR-basket for spillere med utviklingshemming i 2016.

– Martin har to brødre som spiller basket i Hop og hadde også lyst til å spille, forteller mamma og lagleder Nina Hop.

– Han hadde mast om det i flere år. Så vi fikk tak i lagkamerater som også spilte på Fana Fotballs Stjernelag, og med årene kom det flere spillere som ville prøve seg. Nå er vi 11 totalt og 8 her nå.

Håvard Telhaug satte inn de to første poengene i en norsk STAR-kamp, og Ammerud vant begge kampene: 66-22 lørdag og 47-14 søndag.

Ammerud ordnet også felles pizzakveld etter lørdagens kamp.

– Spillerne våre er jo fysisk bedre rustet enn en del av dem vi spiller mot, erkjente trener og coach Eivind Jensen.

– Kristian og Simon har for eksempel drevet på i såkalte normalgrupper i fotball tidligere. Vi har holdt på som lag i to år og trener én gang i uka, fortalte Jensen.

 

Matcher i Sverige og Serbia – Italia neste

Den største utfordringen for de norske lagene er inntil videre å finne motstandere. De har stort sett bare seg selv å spille mot.

Derfor har Hop Stars allerede vært med på tre «Basketligan Special»-turneringer i Sverige og to ganger på «My Turn» i Beograd, i et samarbeid med tidligere toppspiller og trener Tanja Licina, som nå har flyttet tilbake til Serbia.

Det neste målet gleder spillerne seg enormt til:

Unified-turnering i Italia, trolig på våren eller høsten i 2022. Et EU-finansiert prosjekt med 24 lag fra 15 nasjoner.

– Den skulle vært arrangert i nå oktober, men ble utsatt på grunn av Covid-19. Det er en turnering hvor lagene har seks STAR-spillere og fire partnere, med tre STAR-spillere og to partnere som utgjør de fem på banen til enhver tid, forteller Nina Hop.

– Partnerne er hjelpere, men en del av laget – de kan score, men skal ikke dominere. Det er veldig spesielt og vi har aldri spilt sånn før. Hele settingen er en helt ny opplevelse, så det blir spennende, sier hun om turneringen som er i Sansepolcro i Toscana.

Martin Hop Andersen er iallfall optimistisk:

– Der tror jeg det blir seire til oss igjen, sier spilleren som må ha mye av æren for at det ble STAR-basket i Norge.

 

Yngre lag i Sandvika, Mortensrud og Aker

– STAR er basketball med tilpasninger, sier Kristin Blakstad-Kvalvik i NBBF når hun skal forklare konseptet STAR-basket.

– Først og fremst for utviklingshemmede utøvere, eller andre spillere som av en eller annen grunn ønsker å spille tilrettelagt basketball. For eksempel utøvere som ønsker en ledsager med. Vi spiller 4 x 8 minutter, men med noen tilpasninger i reglene og med jenter og gutter i mixed-lag, forteller hun.

Basketballforbundet har registrert fem lag i STAR-basket: Hop Stars og Ammerud, pluss Sandvika BBK, Mortensrud og Aker som alle har spillere i ungdomsskolealder.

– Det hadde vært kjekt å få opp ett lag til i Bergen, sier Nina Hop.

– Men denne gjengen er opptatt med veldig mange aktiviteter, det er fotball og håndball og kor og musikk. Veldig mange som driver med mye forskjellig, så vi har ikke greid å få flere klubber til å engasjere seg, forklarer Hop Stars-lederen.

 

Satser på Special Olympics i Berlin

NBBF deltar med STAR-basket i Unified Youth Basketball, et prosjekt i regi av Erasmus+. Forbundet sikter også mot deltakelse i Special Olympics World Summer Games i Berlin i 2023.

– Det er det største «inclusive sport»-arrangementet i verden, med 7000 utøvere som konkurrerer i 26 sommeridretter over åtte dager, forteller Kristin Blakstad-Kvalvik.

Ammerud har foreløpig ikke spilt andre kamper enn de to i helgen mot Hop Stars.

– Vi må til Sverige for å finne noen å spille mot, der har de flere lag. Hop har jo gode erfaringer med å dra på tur til utlandet, så vi skal snakke med dem og høste erfaringer, sier Eivind Jensen.