Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Fornyet Miners fortsatt en favoritt
Den tidligere U16-landslagsspilleren William Lybæk spilte for Nidaros Jets og italienske Vigor Matelica forrige sesong. 24-åringen gir Kongsberg Miners fart og gjennombruddsstyrke. Her driver han forbi Fyllingens Nikola Vasojevic i søndagens treningskamp i Kongsberghallen. Til høyre i bildet ser vi Shakil Khan.
FOTO: ERIK BERGLUND
Den tidligere U16-landslagsspilleren William Lybæk spilte for Nidaros Jets og italienske Vigor Matelica forrige sesong. 24-åringen gir Kongsberg Miners fart og gjennombruddsstyrke. Her driver han forbi Fyllingens Nikola Vasojevic i søndagens treningskamp i Kongsberghallen. Til høyre i bildet ser vi Shakil Khan. FOTO: ERIK BERGLUND

Fornyet Miners fortsatt en favoritt

Nøkkelspillere som Juan Ferrales og Nicolai Østbye er ute, men et fornyet Kongsberg Miners virker likevel minst like gode som i de foregående sesongene.

- Jeg er veldig fornøyd med gruppa vi har her nå. Vi har trent sammen siden 9. august og fått bra trykk i troppen, men trenger å få de siste brikkene på plass for å gjøre laget komplett, sier Stein Erik Rotegård.

To «brikker» mangler:

Lagets nye pointguard Jahmal McMurray (25) er ennå ikke på plass i Norge og rekker neppe å bli klar til kampen mot Bærum neste fredag (24.), åpningskampen i Firi-ligaen. I tillegg arbeider Kongsberg Miners med å få inn en siste import.

- En spiller i 5er-posisjonen, bekrefter trener Rotegård.

 

Regjerende norgesmestre

Miners vant de to siste NM-titlene i 2018 og 2019 og er følgelig regjerende norgesmestre – siden koronapandemien har stoppet sluttspillet de to siste sesongene.

Men forrige sesong måtte de mørkeblå nøye seg med seriesølv bak Gimle, da ligaen ble stoppet 20. januar og tabellen regnet ut etter prosent av seire. Da gikk Gimle foran med 13-3 mot 12-3 i seire-tap.

Kongsberg Miners tapte to kamper mot nettopp Gimle (81-95 hjemme og 65-97 i Bergen), i tillegg til en bortekamp mot Frøya (95-105).

 

Kontinuitetsbærere borte

Nå må Miners klare seg uten sin styrmann og kaptein de fem siste sesongene, Juan Ferrales, som har valgt Frøya som sitt nye lag. Nicolai Østbye og en skadeplaget Petar Kutlesic trapper ned på klubbens lag i 1. divisjon.

Dessuten har 20-årige Erik Borg (2,06) forsvunnet til collegebasket på Hawaii og Ionas Garras (19) til Frøya, mens Fred Thomas som kom inn på slutten av forrige sesong nå skal spille for CAB Madeira i Portugals øverste liga.

Spesielt Ferrales og Østbye har vært kontinuitetsbærere i Kongsberg Miners. Men frafallene kompenseres med flere spennende forsterkninger.

 

Rå 3-poengsskytter

Jahmal McMurray er en 1,83 m høy pointguard fra Southern Metodist University i Dallas, og en skytter Miners venter seg mye av. I sine tre siste college-sesonger traff han henholdsvis 50, 41 og 40 prosent på trepoengerne.

Norsk-amerikanske Haakon Ullrich (23) er en 2 meter høy forward fra UC Santa Cruz, Kongsberg-gutta og prikkskytterne Matias Save og Christian Seterlund gjør begge comeback og William Lybæk (Nidaros Jets og italienske Vigor Matelica i fjor) gir laget tempo og trykk.

 

Tilbake etter 15 år

Og så er Torgrim Sommerfeldt tilbake der han startet sin BLNO-karriere, som 17-åring i 2006. Den gang klubben het Kongsberg Penguins.

Det ble med den ene sesongen for talentet som ble tatt ut på verdenslaget til Hoop Summit i Portland i 2008 og scoret 8 poeng på lag med Serge Ibaka og mot Jrue Holiday og Demar DeRozan.

De siste årene har han vekslet mellom Centrum Tigers, Bærum og Asker Aliens, men Kongsberg Miners er tross alt nærmeste klubb for Krokstadelvas storskytter.

- Jeg har ikke så godt kjennskap til alle spillerne her ennå, men er imponert over forsvarsmentaliteten og intensiteten alle har, sier Sommerfeldt.

- Vi har mange gode skyttere og jeg tror vi kan bli dype og sterke. McMurray skal være en utrolig bra skytter, Save og Seterlund er klasseskyttere, Nisavic en stabil scorer, Marin (Mornar) en big som skyter og gjør alt. Og jeg velger å tro at jeg kan bidra litt på skytterfronten selv også, legger han til.

 

- Closing-egenskaper

Her er trener Stein Erik Rotegårds vurdering av nykommerne:

Jahmal McMurray: - En komboguard med helt eksepsjonelle skyteferdigheter, en veldig scorende guard og en flott person.

Haakon Ullrich: - En hardtarbeidende spiller med spissferdigheter i returtaging og forsvar. Spiller med høy intensitet. Er fra California, men mor er fra Bergen og han snakker flytende norsk. En kjempefyr å få inn i gruppa.

Torgrim Sommerfeldt: - En rutinert spiller som elsker de største og viktigste kampene, med closing-egenskaper til fjerde periode når det drar seg til. Buskerud-gutt som begynner i jobb her og som vi ser for oss å ha i flere sesonger.

William Lybæk: - Friskt pust i laget, en veldig ambisiøs spiller som har lyst til å utvikle seg. Har masse energi og er en eksplosiv guard med gode en-mot-en-ferdigheter. Jeg tror William kommer til å få en veldig god og spennende sesong.

 

- Spent på Ammerud

Kongsberg Miners og Gimle har kjempet mange jevne dueller de siste årene og nevnes av mange som de to største favorittene når Firi-ligaen starter.

- Vi ønsker å ha et lag som kjemper om titlene, men jeg har ingen glasskule og vet ikke helt hva alle de andre lagene stiller med, påpeker Stein Erik Rotegård.

- Men Gimle har kultur og et system som funker, de spiller med høy intensitet og jeg er sikker på at de kommer til å bli like gode som i fjor. Så er jeg spent på Ammerud, som jeg tror kan overraske mange, sier han.

Den TV 2-sendte åpningskampen mellom Kongsberg Miners og Bærum ser Rotegård fram til.

- Jeg håper bare vi rekker å gjenåpne samfunnet litt mer, så vi kan få inn masse publikum her.

 

KONGSBERG MINERS

Trener: Stein Erik Rotegård.

Assistenttrener: Henrik Aabelvik.

Fysiske trenere: Frederic Solberg og Michael Clark.

Spillere INN: Jahmal McMurray (Ankara Anadolu, Tyrkia), Haakon Ullrich (University of California Santa Cruz, USA), Torgrim Sommerfeldt (Asker Aliens), William Lybæk (Nidaros Jets/Vigor Matelica, Italia), Matias Save (comeback), Christian Seterlund (comeback etter studier i Danmark), Matteo Smajlovic fra egen juniorstall.

Spillere UT: Juan Ferrales og Ionas Garras (Frøya), Fred Thomas (CAB Madeira, Portugal), Erik Borg (Hawaii Hilo, USA), Nicolai Østbye og Petar Kutlesic trapper ned i 1. divisjon, Vetle Fjeldstad, Sondre Skullestad.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

0 Jahmal McMurray, 3 Valen Tejada, 4 Matias Save, 5 Ognjen Nisavic, 8 Torgrim Sommerfeldt, 11 Oliver Bojang Visnes, 12 William Lybæk, 13 Christian Seterlund, 20 Kristian Groth Eggar, 22 Aly Hudgins, 23 Matteo Smajlovic, 30 Andreas Rief Bråthen, 35 Haakon Ullrich, 42 Marin Mornar.

Sannsynlig starting-5: McMurray, Nisavic, Sommerfeldt, Hudgins (Ullrich), Mornar.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Bærum, Kongsberghallen fredag 24. september kl. 19.00.