Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Fire seire i EYBL-debuten
Ullerns 05-gutter jubler etter seier i EYBL i Riga - sammen med Norges ambassadør til Latvia, Kristian Ødegaard. Bak fra venstre assisterende trener Morten Strand Myrvang, Vilji Wiik, Sverre Gundersen, Emil Unnli, Fredrik Kleivdal, Scott Priestley, Erik Anker, trener Eirik Ljostveit og den norske ambassadøren til Latvia, Kristian Ødegaard.
Foran fra venstre Henrik Sollie, Oscar Hellebust, Jack Lund, Henrik Schneidt, Erik Skindlo og Andreas Lorentzen-Tungland.
FOTO: PRIVAT
Ullerns 05-gutter jubler etter seier i EYBL i Riga - sammen med Norges ambassadør til Latvia, Kristian Ødegaard. Bak fra venstre assisterende trener Morten Strand Myrvang, Vilji Wiik, Sverre Gundersen, Emil Unnli, Fredrik Kleivdal, Scott Priestley, Erik Anker, trener Eirik Ljostveit og den norske ambassadøren til Latvia, Kristian Ødegaard. Foran fra venstre Henrik Sollie, Oscar Hellebust, Jack Lund, Henrik Schneidt, Erik Skindlo og Andreas Lorentzen-Tungland. FOTO: PRIVAT

Fire seire i EYBL-debuten

Ullerns 05-gutter overrasket både seg selv og vertskapet i Riga og imponerte med å vinne den første delrunden i EYBL.

Etter tap i åpningskampen mot irske North Atlantic Academy (50-67) løftet Ullern-gutta seg og vant de fire øvrige kampene i debuten:

85-60 over Ridzene, 53-51 over Cesis og 68-59 over Pardaugava – alle fra Latvia – før det ble 69-44 over Taltech fra Estland i siste kamp.

Det irske akademilaget tapte for både Cesis og Pardugava, og dermed ble Ullern delrunde-vinnere med 4-1 i seire tap. Cesis endte også på 4-1, men Ullern vant lagenes innbyrdes møte og går foran.

For Ullern var det også stor stas at Norges ambassadør i Latvia, Kristian Ødegaard, tok turen til to av lagets kamper i Riga.

– Første kampen var preget av mye nerver og respekt for motstanderne. Det hjalp ikke heller at irene var særdeles atletiske og hadde en fantastisk dag fra 3-poengslinjen, forteller trener Eirik Ljostveit.

Laget fra Dublin skjøt Ullern i senk med 14 trepoengere.

Mot Ridzene (85-60) fikk Ullern-gutta tidlig kontroll, mens det ble tøffe kamper mot Cesis og Pardaugava.

– De spiller basket på en annerledes måte enn lagene i Norge. Det er mer intenst, de hadde noen fantastiske 3-poengsskyttere og det var voldsom kamp om returene mot et par latviske «bjørner». Men gutta fulgte game-planen til punkt og prikke, fastslår Ljostveit.

Taltech fra Estland klarte ikke å holde Ullerns tempo i den siste kampen og med 69-44 sikret gjestene fra Oslo seg førsteplassen i delrunden.

 

MVP og toppscorer

Fredrik Kleivdal ble både mestscorende i turneringen og en udiskutabel MVP. Den 1,98 m høye forwarden snittet på 18,4 poeng pr. kamp og var i tillegg nummer to i turneringen på returer med 11,2 pr. kamp.

Coach Ljostveit trekker også fram Vilji Wiik og 2006-modellen Oscar Hellebust.

– Selv om det ikke syns i noen statistikker, ser fancy ut på film eller kan ses på andre måter, har Vilji dyttet, skjøvet og slåss med svært sterke centere i fem kamper i strekk. Vi har hatt full kontroll på defensive returer på grunn av at Vilji tok «drittjobbene» og vant hver gang!

– Oscar har konsekvent slått aggressive helbanepress gjennom fem kamper. Han styrte angrepet med stor ro, har flest assists av samtlige og er jo ett år yngre!

– Men det er vanskelig å plukke ut enkeltspillere, for alle seirene var i høyeste grad lagseire, presiserer Ullern-treneren.

Europaligaen EYBL gir deltakerlagene 15 kamper over tre helger, og Ullerns to gjenstående delrunder er på nyåret: 13. til 16. januar i Tallinn og 24. til 27. mars tilbake i Riga.

 

Bøler-seier over polsk lag

Bølers 07-gutter er det andre norske laget i ligaen denne sesongen. De debuterte i Taurage i Litauen 19. og 20. november, med fire kamper.

De tre første endte med tap: 29-65 mot turneringsvinnerne Tsmoki-Minsk (Hviterussland), 37-69 for vertslaget Taurage og 45-58 mot polske Sopot.

Men i fjerde kamp kunne Bøler juble for sin første Europa-seier: 65-50 over Astoria fra Bydgoszcz i Polen.

Blant de yngste i EYBL er det ikke innledning i 1.- og 2.- divisjon, i Bølers 07-klasse spilles det i to antatt jevnbyrdige grupper.

Bøler møter lag fra 9 øvrige nasjoner og har sine neste delrunder i Vilnius (Litauen) 20. til 23. januar og Tallinn (Estland) 10. til 13. mars. I Vilnius skal laget spille seks kamper, fordi én ble utsatt fra første delrunde.

Matthew Garcia var Bølers ledende spiller i Taurage og toppscorer med 14 poeng i snitt pr. kamp.

 

Kongsberg Miners først

Kongsberg Miners’ G00-lag med Mikal Gjerde og Tobias Rotegård i spissen var første norske lag i EYBL i sesongen 2016/17, fulgt av Sandvikas G01-lag og Ulriken Eagles’ J03-lag.

Senere har flere lag og klubber kommet til i European Youth Basketball League, for å skaffe seg verdifull internasjonal erfaring, topp matching og store opplevelser.

 

Ulriken Eagles vant Superfinalen

Mens guttelagene har spilt i 2.- divisjon, har Ulriken-jentene vært på øverste nivå og kjempet i toppen  EGBL – European Girls Basketball League.

I 2019 vant de Ulriken hele Superfinalen i Ostrava i Tsjekkia, der de slo det russiske akademilaget MBA Moskva 78-62 i semifinalen og Litauens U15-landslag 62-53 i finalen.

Ulriken har valgt ikke å delta i EGBL med noen av de yngre lagene denne sesongen.