Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Finsk leksjon for U16-gutta
David Ayden fyrer av et skudd over Finlands tometersmann Olavi Suutela (nr 14), som for øvrig er 06-årgang. Norges spiller til høyre i bildet er Emil Unnli.
FOTO: ARILD SANDVEN
David Ayden fyrer av et skudd over Finlands tometersmann Olavi Suutela (nr 14), som for øvrig er 06-årgang. Norges spiller til høyre i bildet er Emil Unnli. FOTO: ARILD SANDVEN

Finsk leksjon for U16-gutta

Norge kunne aldri matche et finsk lag som seiler opp som klar favoritt til å vinne nordisk i U16-klassen. Utfordreren ser ut til å bli Danmark, som de norske gutta møter mandag kveld.

Kisakallio

U16 gutter Finland – Norge 115-48

- Finland var dritgode, og hvis det stemmer som de sier at de har holdt på i 50 døgn, er jo det en god start på et prosjekt. Vi sliter med size og i tillegg er de veldig strukturert og vet akkurat hva de skal gjøre i alle situasjoner, sa Pål Berg etter at U16-landslaget hadde tapt med 67 poeng for finnene.

Norge var aldri i nærheten av å sprudle som i åpningsperioden mot Sverige lørdag, men så var det også en ganske annen motstand. Et skremmeskudd kom også fra bane 2 i Sisuhallen, der Danmark utklasset svenskene fra start og vant 81-55.

Dermed kan ikke de norske gutta regne med å få så mye lettere motstand mandag kveld, mot Danmark.

 

Ut med overtråkk

Der må Norge høyst sannsynlig også spille uten Etienne Nasser Aspevik, som måtte hjelpes av banen med overtråkk midtveis i tredje periode. I verste fall er årets nordisk over for Oppsal-spilleren, som deler kapteinsansvaret i laget med Jacob Aabel.

- Vi er ikke tøffe nok, rett og slett, var coach Bergs konklusjon.

Finland vant returstatistikken 64-33 og tok 31 offensive returer.

- Vi står rett under kurven og tror vi kan ta returen, men det kan vi altså ikke. Det var sikkert 20 av Finlands returer der vi hadde posisjon, men de tar den fra oss.

- Finland har også definert en måte å spille forsvar på, men jeg syns det blir i overkant fysisk og at dommerne tillater altfor mye, sa treneren.

 

EM, VM og Markkanen

Finsk basket har utvilsomt en annen posisjon enn norsk, og det er en helt annen kultur for satsing fra tidlig alder. Finnene har deltatt i de fire siste EM-sluttspillene og får sitt femte på rad med gruppespillkamper i Praha neste høst og fikk også wild card til VM-deltakelse i Spania i 2014. Lauri Markkanen er NBA-stjerne og flere andre landslagsspillere er i toppligaer i Europa.

U-lagene er ofte å finne i A-EM, mens Norge alltid er i B.

I søndagens kamp «vant» finnene 58-35 i treffprosent på 2-poengere og 37-13 på 3-erne: Finland hadde 15/41 på trepoengerne mot Norges 2/16 – selvfølgelig også på grunn av tøft finsk forsvar. Like fullt er scoren 45-6 bare der. Det var Henrik Schneidt og Alexander Bech som la hver sin treer.

 

Gode debutanter

Hos Norge var det fint å se at de to som sto over første kamp, Emil Unnli og Gabriel Grov Diesen, leverte mye bra. Det viser i det minste en jevnhet i den norske troppen på 14 spillere.

Uansett må Norge håpe på en spillemessig opptur mot Danmark – og at Island og Estland i de to siste kampene kan være mulige å slå på en god dag. Med spillet fra de to første periodene mot svenskene.

 

Poeng Norge: Scott Priestley 9, Emil Unnli 9, Gabriel Grov Diesen 6, Jacob Aabel 6, Alexander Bech 5, Nataniel Nikolic 4, Henrik Schneidt 3, David Ayden 2, Etienne Nasser Aspevik 2, Filip Øverås 2.

Toppscorer Finland: Roope Filtness 20.

 

Øvrige kamper søndag: Estland – Island 66-59, Sverige – Danmark 55-81.

Stillingen (seire-tap): Finland 1-0, Danmark 1-0, Estland 1-0, Sverige 1-1, Island 0-1, Norge 0-2.