Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Femte lag med åtte seire
Duell mellom kampens to ledende spillere: Marin Mornar (med ballen) hadde 33 poeng, 8 returer og 4 assists for Kongsberg Miners, Jordan Session endte på 27 poeng, 14 returer og 3 blokker for Ammerud. Til høyre i bildet ser vi Orji Okoroafor.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Duell mellom kampens to ledende spillere: Marin Mornar (med ballen) hadde 33 poeng, 8 returer og 4 assists for Kongsberg Miners, Jordan Session endte på 27 poeng, 14 returer og 3 blokker for Ammerud. Til høyre i bildet ser vi Orji Okoroafor. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Femte lag med åtte seire

Anført av Marin Mornar fikk Kongsberg Miners etter hvert kontroll på Ammerud – og tok steget opp på åtte seire, det samme som Gimle, Frøya, Fyllingen og Asker Aliens.

Ammerud – Kongsberg Miners 79-90

– Godkjent minus, vil jeg si. Det er noe tamt over oss i dag, jeg er skuffa over intensiteten. Vi kontrollerer på et vis, men det lukter ikke svidd av det vi presterer, sa Stein Erik Rotegård etter seieren i Apalløkkahallen.

– Men Marin (Mornar) viste seg fra en veldig god side i dag. Han har vært gjennom en tøff periode, men endelig var vi veldig fornøyd med ham, fastslo Miners-coachen.

Mornar var kampens store spiller og endte på 33 poeng, 8 returer og 4 assists. Han traff 4 av 6 trepoengere og hadde 36 i statistikken for effektivitet – som er blant de seks-sju beste prestasjonene i Firi-ligaen for menn denne sesongen.

– Jeg får mange åpne trepoengere fordi vi er gode til å flytte ballen og dele ballen, det er lagkameratene mine som gjør jobben min lettere. Mye av æren skal egentlig pasningsleggeren ha, sa 28-åringen fra Kroatia beskjedent.

– Ammerud er et fysisk lag og utfordrer deg til å gjøre ditt beste. Men jeg syns vi gjorde en god jobb inside med å matche deres energi og fysiske styrke både i offensiv og defensiv rebounding og utboksing. De scoret en god del transition-poeng og på tøffe skudd i første periode, men vi snudde det bra i andre, mente den allsidige 2,05-forwarden.

 

Doug Marty ny head coach

Kanskje var det Stein Erik Rotegård siste kamp som head coach for Kongsberg Miners. Omtrent samtidig med oppgjøret på Apalløkka landet Doug Marty på Gardermoen. Amerikaneren som var både spiller og trener i norsk basket på 80- og 90-tallet har avtale med Miners ut sesongen.

Rotegård har selv arbeidet for å få inn Marty som ny hovedtrener.

– Han er en personlig venn og dette er noe jeg har prøvd å få til en god stund. Vi hadde håpet på sesongstart i år, men han hadde prosjekter i Thailand som hindret det. Nå klaffet det timingmessig, og vi er veldig glade for å få Doug inn.

 

– Kapasitet og hedersmann

– Det er veldig viktig for utviklingen i Kongsberg Miners. Vi har et ønske om å ha en fulltidscoach og vi har halltid og mange som trener på dagtid, så det er fint å få en trener til å styre det. For yngre lag og klubbens trenere er det stort å få inn en kapasitet som Doug. Dessuten er han en hedersmann, og jeg merker på reaksjonene at dette er veldig populært og positivt for norsk basket. Han gleder seg veldig til å møte alle sine venner i norsk basket, fortalte Miners-treneren.

Doug Marty var to perioder i norsk basket, fra 1989 til 1993 og så i to sesonger fra 1996 til 1998. Som spiller for Høybråten og Ulriken i første periode, Sverresborg i 1996/97 og Bærums Verk i 1997/98, der han avsluttet med å bli seriemester, sluttspillmester og cupmester.

 

Trener over hele verden

På 2000-tallet har Marty vært landslagssjef for Luxembourg (2009) og Thailand (2017-19) og vært trener for forskjellige, profesjonelle lag i Asia, Europa, Mexico og New Zealand. Han har sterke resultater som hovedtrener for Charleston Lowgators i NBAs farmerliga og har arbeidet tett med San Antonio Spurs og to sesonger i Boston Celtics.

Om Doug Marty er klar som Miners-coach allerede i de viktige bortekampene mot Gimle og Fyllingen neste helg, er usikkert.

– Han må først få godkjent fra UDI at han kan jobbe, men det er en prioritert søknad, sier Rotegård.

 

Ny import før 15. desember?

Hva som skjer med lagets siste import, er heller ikke avklart. 2,01 m Mario Kegler med bakgrunn fra Baylor og tysk nivå to er mannen Miners har satset på, men nå er det også i det blå.

– Nei, vi får se. Overraskelser til jul, er ikke det morsomt? spør Rotegård. Men om Kongsberg skal ha en import til, begynner de å få dårlig tid – fristen for å registrere spillere for resten av sesongen er 15. desember.

 

Fem lag med åtte seire

Med resultatet i Apalløkkahallen ble Kongsberg Miners det femte laget med åtte seire på tabellen for Firi-ligaen. Vel å merke har de forskjellig antall kamper: Gimle 8-0 i seire-tap, Frøya 8-2, Kongsberg 8-3, Fyllingen og Asker Aliens 8-4. Bak der ligger Bærum på 6-6 og Tromsø Storm med 6-7, så det er jevnt blant de seks øverste på tabellen.

Ammerud står nå med 2-10 og er i en nedre trio sammen med Centrum Tigers (2-11) og Nidaros Jets (1-12), der «vinneren» får plass i sluttspillet og de to på 9.- og 10.- plass må ut i kvalifisering mot 1.- divisjonsvinnerne for å kunne beholde plassen i Firi-ligaen neste sesong.

 

God Ammerud-start

I onsdagens kamp var Ammerud foran 22-15 etter førsteperioden som ble avsluttet med en trepoengs-buzzer fra AJ Harris. Så økte hjemmelaget til 9 poeng (27-18) tidlig i andreperioden, men Miners snudde med en 14-1-run til ledelse 41-35.

Ammerud kom tilbake, var foran med ett poeng flere ganger – og gikk opp til 59-57 med en Jordan Session-dunk tre minutter før slutt i tredjeperioden.

Da stakk gjestene, hjulpet av 6 poeng fra Marin Mornar, en trepoenger fra Valen Tejada og to teknisk-straffer satt inn av Ognjen Nisavic, en 11-0-run og rett til 68-59.

Derfra og inn kontrollerte de hvitkledde.

 

Treffer ikke

Ved siden av Marin Mornar var Aly Hudgins etter hvert effektiv og viktig for Kongsberg Miners og endte på 15 poeng og 8 returer, mens Torgrim Sommerfeldt hadde 14 poeng og 9 returer. Men Kongsberg som lag sliter fortsatt med treffprosenten: 9 av 30 ble resultatet på trepoengerne denne gangen, 30 prosent treff – som løftes av Mornars 4 av 6 og Bryan Alberts 2 av 5.

Hjemmelagets importtrio var igjen solid og sto for 68 av 79 poeng. Jordan Session var stor med 27 poeng, 14 returer, 3 assists og 3 blokker, mens AJ Harris imponerte med fart, teknikk og blikk og noterte seg for 24 poeng, 8 assists og 4 steals.

Mustafa Dibba kom tidlig i foultrøbbel, men spilte 32 minutter og landet på 17 poeng og 8 returer.

Ammerud skal ut i bortekamp mot Asker Aliens allerede lørdag, mens Kongsberg Miners har frihelg – før de reiser til Bergen og møter Gimle i toppkamp fredag 10. og Fyllingen lørdag 11.

 

Poengscorere:

Ammerud: Jordan Session 27, AJ Harris 24, Mustafa Dibba 17, Aksel Barkvoll 6, Orji Okoroafor 5.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 33, Aly Hudgins 15, Torgrim Sommerfeldt 14, Bryan Alberts 12, Ognjen Nisavic 11, Valen Tejada 3, William Lybæk 2.