Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Et multinasjonalt Ullern
Ullern United! Spillere fra fem land er kommet til ligalaget i Oslo vest  denne sesongen. Fra venstre Cathelijn Wendel (Nederland), Marika Kromberg (USA), Manon Albin (Frankrike), Ella Eklöv (Sverige) og Micol Torresani (Italia). Den sjette nykommeren, italienske Anna Ragogna, var ikke til stede da bildet ble tatt.

FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Ullern United! Spillere fra fem land er kommet til ligalaget i Oslo vest denne sesongen. Fra venstre Cathelijn Wendel (Nederland), Marika Kromberg (USA), Manon Albin (Frankrike), Ella Eklöv (Sverige) og Micol Torresani (Italia). Den sjette nykommeren, italienske Anna Ragogna, var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Et multinasjonalt Ullern

- Vi har fått inn et annerledes spill, spesielt offensivt med de mange multinasjonale nykommerne. Det gir oss forskjellig dynamikk når vi skifter spillere, sier Fredrik Blomqvist. Ullern-treneren har en dyp stall og mer erfaring i laget enn forrige sesong.

På Ullern-treningen i Ørakerhallen er det fullt kjør, tempo og intensitet, roping og innsats. Fredrik Blomqvist er en høylytt og engasjert trener, og jentene responderer.

Det er egentlig bare de mange slimete og skitne feltene med håndballklister i hallen som irriterer.

Ullerns lag virker jevnt besatt i 2021/22-sesongen, det er vanskelig å plukke ut en klar startfemmer – og desto lettere for den svenske coachen å rotere på laget i kampene.

 

Erasmus-studenter

Seks nye spillere er kommet fra fem forskjellige utland. De fleste gjennom Erasmus-programmet, utvekslingsprogrammet for studenter som Ullern Basket har engasjert seg i.

Halve laget er nytt.

Ella Eklöv (19) kommer fra Norrköping Dolphins i den svenske ligaen, fire andre er blitt Oslo-studenter nå i høst:

Nederlandske Cathelijn Wendel (25), franske Manon Albin (26) og de to italienerne Micol Torresani og Anna Ragogna, begge 23.

Marika Kromberg (22) har vært i norsk basket noen sesonger allerede og kommer fra Asker Aliens, men er født og oppvokst i Seattle, med norsk mor – og er i Norge for å studere medisin. Hun kan spille på norske-kvoten, blant de øvrige utlendingene kan bare tre være på banen samtidig.

 

3-poengsskytter i Tromsø

Cathelijn Wendel er søsteren til Annabel, den nederlandske forwarden som var i Bergen Elite forrige sesong. Men det ble bare 16 minutters spill i den første kampen mot Høybråten før hun ble enda et offer for gulvet i Furusethallen og forsvant ut med kneskade.

Micol Torresani spilte høsten 2019 for Tromsø Storm Ungdom og markerte seg med 8,4 poeng i snitt og 30 prosent treff på 3-poengere.

- Hun er en fantastisk 3-poengsskytter og det skal vi ikke ta bort. Men vi skal få henne mer inn i lagspillet, så hun kan påvirke laget mer. Hennes forsvar er også veldig bra, sier Fredrik Blomqvist, som har Torresani som alternativ til Malin Schneidt i pointguard-rollen.

 

Lei av benken i Sverige

Ella Eklöv er kanskje den fremste forsterkningen, en allround-guard fra ligaen i Sverige.

- Jeg var her i Oslo tidligere i sommer og likte byen så godt at jeg bestemte meg for å komme tilbake og spille basket og jobbe. I Norrköping var jeg en av de yngste og måtte sitte mye på benken og se på andre spille, forteller 2002-modellen.

- Etter korona føltes det riktig å komme hit for å spille. Jeg syns det ser bra ut, vi har mange jevngode spillere og kan rotere mye på laget, mener Eklöv.

 

- Mer alder og erfaring

Ullern har også mistet seks spillere, blant dem Selma Nybø Vangstein og Olivia Priestley som har vært sentrale i laget de siste sesongene.

- Jeg vil savne de som er borte, særlig Selma som var lagkaptein, pointguard og defensivt anker for oss. Men vi har et lag med mer alder og mer erfaring og flere internasjonale spillere som gir oss mer dynamikk. Spesielt offensivt skal vi bli annerledes, tror treneren.

Kontinuitetsbærere som Tori Solberg Halvorsen, Cecilia Gnaly og Elin Kjølseth er alle med videre. Det er også unge profiler som Malin Schneidt (19), Selma Freng Sørensen (19) og Felicia Dyngeland-Sundén (18), mens 17-årige Hannah Ledsten-Ullersmo har tatt store steg og ligger an til en startplass i serieåpningen mot Midtbyen i Trondheim lørdag.

- Hun har imponert veldig i sommer og jobbet «stenhårt» på trening. Hun er rett bak Tori nå, mener Blomqvist.

 

Gnaly på vei tilbake

Dessverre er Ullern svekket i starten av sesongen fordi Cecilia Gnaly og Selma Freng Sørensen er ute.

Sørensen var lagets tredje mestscorende med 7,2 poeng forrige sesong, men er ute på ubestemt tid med prolaps i ryggen.

Gnaly er fortsatt i opptrening etter sin andre korsbåndoperasjon på to år – én i hvert kne.

- Hun skadet seg i desember og hadde sin første løpsøkt i går. Vi skal ikke pushe henne med å komme tilbake – det kan bli i desember, men vi vil heller ha henne sterkere i januar, presiserer coachen.

- Cecilia er på treningene og tar sine skudd og driver rehabilitering med laget. Hun viser en enorm karakter når hun har hatt to korsbåndskader på tre sesonger og fortsatt vil satse, fastslår Fredrik Blomqvist.

 

Fanny (15) får sjansen

De 11 som trener i Ørakerhallen tirsdag er de samme som skal spille første seriekamp mot Midtbyen i Trondheim.

Dit reiser også Fanny Dyngeland-Sundén, 15 år og yngst av de fire jentene som får hospitere med Ullerns ligalag. Fanny er 06-årgang og var på U16-landslaget i nordisk i Finland i august, sammen med Camilla Wold Wægger, Helena Eckhoff-Eliassen og Sabrina Bouthalja (Centrum Tigers) som også får være med på liga-treninger denne sesongen.

Camilla Wold Wægger debuterte allerede forrige sesong, med tre ligakamper og 12 poeng.

 

- Mål om å vinne

Fredrik Blomqvist er som alltid optimist og går for gull. Han bryr seg ikke om at Ulriken Eagles og Bærum i de flestes øyne er klare favoritter før sesongen.

- Vi må jo ha mål om å vinne, og tar den utfordringen. Vi er ikke redde for Ulrikens press, og Bærum har vi aldri vært urolige for, hevder den frittalende Ullern-treneren.

Han syns det er «supergøy» at Midtbyen er kommet med i ligaen.

- De ser bra ut også. Ligaen trenger å ekspandere og bli mer attraktiv, fastslår Blomqvist.

  

ULLERN

Trener: Fredrik Blomqvist.

Assistent: Sotiris Saltsidis.

Spillere INN: Ella Eklöv (Norrköping Dolphins, Sverige), Anna Ragogna (Pordenone, Italia), Micol Torresani (San Lazzaro, Italia), Manon Albin (Le Chesnay Versailles, Frankrike), Cathelijn Wendel (Leiderdorp, Nederland), Marika Kromberg (Asker Aliens).

Spillere UT: Selma Nybø Vangstein (Carleton College, USA), Olivia Priestley (studerer i England), Nora Røbech Berthelsen (studerer i Stavanger), Lily Izadi (Baloncesto Torrelodones, basketakademi i Spania), Cristina Ferrer Teixidor (Asker Aliens), Josephine Traberg (fra Asker Aliens, videre til Loughborough University, England), Mosou Secka langtidsskadet.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

1 Felicia Dyngeland-Sundén, 3 Manon Albin, 4 Cathelijn Wendel, 7 Elin Kjølseth, 8 Malin Schneidt, 10 Ella Eklöv, 11 Selma Freng Sørensen, 12 Tori Solberg Halvorsen, 13 Anna Ragogna, 14 Marika Kromberg, 15 Cecilia Karlsen Gnaly, 18 Hannah Ledsten-Ullersmo, 22 Micol Torresani.

I tillegg trener U16-jentene Fanny Dyngeland-Sundén, Camilla Wold Wægger, Helena Eckhoff-Eliassen og Sabrina Bouthalja (Centrum Tigers) med ligalaget.

Sannsynlig starting-5: Schneidt (Torresani), F. Dyngeland-Sundén, Eklöv, Halvorsen, Wendel (Ledsten-Ullersmo).

Åpningskamp: Midtbyen – Ullern, Trondheim Spektrum F lørdag 9. oktober kl. 17.00.