Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Endelig får de spille landskamper
U16-jentene i godt humør før avreisen til Helsinki fredag. Bak maskene ser vi fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Susanne Gjerstad, Helena Eckhoff-Eliassen, Camilla Wold Wægger og Amanda Thomsen.
FOTO: ARILD SANDVEN
U16-jentene i godt humør før avreisen til Helsinki fredag. Bak maskene ser vi fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Susanne Gjerstad, Helena Eckhoff-Eliassen, Camilla Wold Wægger og Amanda Thomsen. FOTO: ARILD SANDVEN

Endelig får de spille landskamper

05-årgangen i norsk basket fikk hele U15-sesongen ødelagt av koronapandemien og har aldri hatt utenlandsk motstand. Lørdag debuterer de mot Sverige i U16-nordisk.

Kisakallio

Etter koronatest hjemme i Oslo og en ny test etter ankomst Helsinki fredag, hadde de norske U16-landslagsspillerne karantene på rommene i Kisakallio-sentret hele kvelden – i påvente av bekreftelse av en ny, negativ test.

Lørdag slipper de ut og er klare til åpningskamper mot Sverige i nordisk mesterskap, guttene med kampstart 20.00 lokal tid og jentene 20.15 – norsk tid henholdsvis 19.00 og 19.15.

Hvilke forventninger vi eller de skal ha, er ikke godt å si.

Hele U15-sesongen med Copenhagen Invitational og samlinger gikk i vasken, også for de øvrige nasjonenes landslag.

Nå møtes de til fem dager med nordisk-dueller på den lekre parketten i Susi-hallen. Norges to lag møter Sverige lørdag, vertsnasjonen Finland søndag, Danmark mandag, Island tirsdag og Estland onsdag.

- Vi vet jo ingenting om de andre lagene, erkjenner Ellen Hamremoen og Pål Berg, hovedtrenere for de to landslagene.

De har aldri visst så lite om sitt eget lag heller.

- Vi har ikke spilt i København som U15-lagene pleier, ikke startet U16-sesongen i august som vi har pleid å gjøre, ikke hatt samlinger hele høsten og på våren, forteller Hamremoen.

Men å komme i gang og spille i et nordisk selv om det er under spesielle omstendigheter, er likevel stort.

- For jentenes del er dette svært etterlengtet. Det virker som de har ventet utrolig lenge på å få spille sammen på et landslag, med jenter som er like gode som dem selv. De har fått med seg at 04-årgangen ikke fikk kunne ut og konkurrere eller reise noe sted, men har hele tiden håpet at de selv skulle få lov. Derfor er det ekstra stor glede nå, fastslår U16-landslagstreneren.

 

Idyllisk, men forbudt område

Kisakallio-senteret er på mange måter den ideelle «boble» for turneringer, ti minutters kjøring inn i skogen fra byen Lohja som er en times kjøring nordvest for Helsinki.

Senteret har topp basketballbaner, ishockeyhall, fotballbane, sandvolleyballbane og perfekte fasiliteter for friidrett. Det ligger idyllisk ved Maikkalanselkä, en av Finlands 187.000 innsjøer.

Men ned til innsjøen får ikke U16-spillerne bevege seg, ikke i år. De har fått sin egen «boble» i en del av senteret, med bespisning i egne telt og ikke i den vante kafeteriaen i hovedbygningen.

 

Femte gang i Finland

Kisakallio har hatt U16- og U18-nordisk siden 2016, etter at mesterskapene tidligere ble arrangert i Solna i utkanten av Stockholm. Med fjorårets korona-stopp blir årets turnering den femte, men finnene har i samråd med de øvrige basketballforbundene i Norden valgt å dele i to: U16-lagene nå fra lørdag til torsdag og U18-lagene for gutter og jenter 16.- 20. august.

 

- Bedre og bedre årganger

Pål Berg er tilbake som U-landslagstrener etter sju års pause, nå med U16-gutta. Forrige gang var U18-landslaget i 2014, da ’96-årgangen med Johannes Dolven, Mikkel Kolstad, Harald Eika Frey (’97) med flere oppnådde Norges til da beste prestasjon i et B-EM med 10.- plass blant 24 lag.

- Én av gutta på laget spurte meg i går om hvordan denne U16-årgangen er, om den er bedre eller dårligere enn de lagene jeg har hatt før. Men tidligere hadde vi enkeltspillere som var kjempegode, nå vil jeg si at årgangene blir bedre og bedre alt i alt.

- Det er blitt kjempevanskelig å kappe, og da våre 18 spillere skulle bli 14, ble det veldig mange diskusjoner blant oss trenere, for det var langt fra opplagt at det skulle bli de fire vi valgte. Det er moro for norsk basket at det er blitt sånn, og vi er her med 14 spillere og ønsker å involvere alle, understreker Berg, som har med seg Nicholas Phillip og Jarl Jespersen som trenerassistenter.

 

13 av 14 fra Region Øst

Region Øst dominerer fullstendig med 13 av 14 spillere i guttenes lag og David Berntsen fra Tromsø Storm Ungdom som den eneste fra andre regioner. Oppsal har fire spillere i troppen, Ullern tre og EB85 to.

Mest oppsiktsvekkende er det at ingen fra Bergen er kommet med.

- Bergen har tradisjonelt hatt den beste talentutviklingen og vi har hatt de fleste av samlingene våre i Bergen og Oslo, så spillerne derfra er observert. Men de mangler høyde og size og må konkurrere mot en gjeng av veldig gode guarder, så sånn sett har de hatt litt urettferdig motstand, forklarer Berg.

 

BLNO-erfaring

Ellen Hamremoen har ledet flere U-landslag tidligere, senest U16-jentene med 02-årgangen i 2018. Tre av jentene i årets U16-lag har trent med BLNO-lagene i sine klubber og debutert i ligaen: Ulrikens Aurora Sørbye og Ullern-duoen Camilla Wold Wægger og Fanny Dyngeland-Sundén.

U16-jentene har fem spillere fra Ulriken, tre fra Ullern og tre fra EB85, mens  Sabrina Bouthalja fra Centrum/Nesodden er den 12. spilleren i troppen.

- Vi har raske og sterke spillere og håper å få brukt styrkene våre i nordisk. Jentene får konkurrert tidligere nå enn for noen år siden, med landslag fra U15 og satsing på regionslag og store samlinger. På den måten får vi med flere spillere, 30-40-50 på jentesiden og opp mot 90-100 på guttesiden, utrolig bra. Men jeg har ikke anelse om hvordan vi ligger an og tradisjonelt er vi jo et stykke bak på U16, presiserer Hamremoen.

- Finland har for eksempel både første- og andrelag på U16 jenter, med 22 spillere på hvert av lagene, så de har mange å ta av, legger hun til.

 

Startet med 96

U16-landslaget for gutter begynte med 96 spillere på fem samlinger i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand i fjor høst.

Så ble de kuttet til 27 til første nasjonale samling i begynnelsen av juni i år. Og så til 18 og til de 14 som har fått sjansen her i Kisakallio.

 

PS. De to U16-landslagene har hver sin Faceblokk-blogg som oppdateres jevnlig: "U16 jenter Nordisk Mesterskap Basket 2021" og "Norge U16 M".