Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Ammerud stoler på ny duo
1,75 m høye AJ Harris er Ammeruds nye pointguard og viste prov på sine ferdigheter i treningskampen mot Bærum, her med Ludvig Bergh i forsvar. 25-åringen fra Dayton i Ohio kom fra New Mexico State til albansk basket i fjor, men rakk bare halvannen uke og en treningskamp for klubben Vllaznia før ligaen i Albania ble koronastengt.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
1,75 m høye AJ Harris er Ammeruds nye pointguard og viste prov på sine ferdigheter i treningskampen mot Bærum, her med Ludvig Bergh i forsvar. 25-åringen fra Dayton i Ohio kom fra New Mexico State til albansk basket i fjor, men rakk bare halvannen uke og en treningskamp for klubben Vllaznia før ligaen i Albania ble koronastengt. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Ammerud stoler på ny duo

Ammerud-coach Marco Sanders har fått inn importene han ønsket seg i amerikanerne Jordan Session og AJ Harris, og kan ha en tysk «X-faktor» på gang.

- Vi har egentlig spilt de to siste sesongene uten pointguard, sier Ammerud-treneren.

Ilarion Bonhomme storspilte da han kom til de grønne og svarte, men ble skadet midtveis i sin første sesong og forsvant til ukrainsk basket tidlig i fjor høst.

- Nå håper vi å få en full sesong der begge importene kan spille, understreker Sanders.

 

Tilpasset laget

Bonhomme-erstatteren AJ Harris er 1,75 høy og viste i treningskamp-debuten mot Bærum forrige torsdag at han har driv, kan styre Ammerud og i tillegg er en habil trepoengsskytter.

Jordan Session kommer inn for forrige sesongs spektakulære forward, Joshua Sykes.

- Vi har fått dem inn for å tilpasse det laget vi har fra før. Begge er gode skyttere, Jordan er også en veldig allsidig forward. Det gir oss mer fleksibilitet for å komme rotere, forklarer Marco Sanders.

 

Superveteraner i starting-5

Han virket likevel små-bekymret etter treningskampen mot Bærum. Gjestene ledet 16-0 etter fire minutter, og selv om Ammerud kom ajour etter hvert og tapte knepent (79-84), var det mye å sette fingeren på.

- Det er ikke noen unnskyldninger for å komme ut på hjemmebane med så mye mangel på intensitet, påpekte coachen.

Men det var AJ Harris og Jordan Sessions første kamp på norsk parkett etter karantene og tre-fire treninger med laget, og det var et svekket Ammerud-mannskap. Aksel Barkvoll sto over etter å ha fått trukket to visdomstenner samme dag, og Andreas Isaksen humpet rundt på krykker.

Nå startet hjemmelaget med oldtimerne Thomas Vangen og Orji Okoroafor i norskekvoten – 42 og 41 år!

 

Isaksen ute

Barkvoll var lagets og en av ligaens beste trepoengsskyttere forrige sesong (44 prosent treff) og blir viktig igjen. Andreas Isaksen er derimot ute og tidligst tilbake i slutten av november.

- Brudd i øverste del av leggbeinet og fire uker til på krykker før jeg kan gå på beinet. Så et par-tre uker til for å bygge det opp igjen, fortalte 27-åringen.

Fortsatt er det flere spørsmålstegn rundt Ammerud, som håper på en forsterkning eller to i løpet av sesongen.

 

49 landskamper for Tyskland

Mest spennende er Phillip Schwethelm (32), som la opp som Bundesligaspiller i vår og som har flyttet til Oslo med sin norske kone. Schwethelm har 49 landskamper for Tyskland og var på sitt beste i VM 2010 og EM 2011, da han spilte sammen med Dirk Nowitzki og markerte seg som en glimrende trepoengsskytter.

- Vi er i dialog med ham og håper han blir med oss. Phillip kan bli en X-faktor hvis han blir med, fastslår Marco Sanders.

Schwethelm spilte i Bundesliga for Bayern München, Ulm og de siste sesongene for Oldenburg. Så sent som i 2017 ble han tildelt MVP-prisen i ligaens Allstar-kamp.

 

Plaisir ute, Dibba med videre

Plaisir Nzitani Mukoko la 15,9 poeng i snitt for Ammerud forrige sesong og er fortsatt i klubben, men 29-åringen er nybakt pappa og har ikke vært med i oppkjøringen for sesongen. Den fysisk sterke svensken kan være aktuell for andre seriehalvdel, men snakker ifølge Sanders også med Bærum om en mulig overgang.

Hans landsmann og gode venn Mustafa Dibba ble en hit med 22,4 poeng og 7,8 returer per kamp i debutsesongen.

- Vi er veldig godt fornøyd med å ha ham med videre. Det var viktig for oss i sommer å få signert Dibba først, så vi kan bygge et lag rundt ham, presiserer Marco Sanders.

Han skryter også av 2,06 m lange Fredrik Trana (19), som viste mye fint i treningskampen mot Bærum.

- Fredrik var gjennom forskjellige faser i fjor, og siden vi hadde mange spillere i hans posisjoner, fikk han ikke alltid sjansen. Nå skal vi gi ham mer spilletid og sjansen til å vokse. Det var også en av grunnene til at vi ikke signerte en ny 5-er som import, men en 4-er i Jordan (Session), forteller Ammerud-coachen.

 

Koronastopp i Albania

Session spilte for Næstved i Danmark forrige sesong, mens Harris var i Albania, hentet inn av topplaget Vllaznia. Uten å få så mye ut av det.

- Det var mitt første lag utenlands, men jeg var i Albania i bare en og en halv uke før koronaen stengte ned alt. Jeg fikk spilt en treningskamp, som jeg har her også hittil, forteller 24-åringen, som er fra Dayton i Ohio.

- Nå trener jeg flere ganger hver dag for å komme i form, og merker at det blir bedre, sier den nye pointguarden.

 

- Må være ydmyke og hardtarbeidende 

Ammerud måtte nøye seg med 8.- plass i den amputerte fjorårssesongen, med 5-11 i seire-tap på 16 kamper.

- Vi har muligheten til å bli et godt lag, men da må vi være ydmyke, hardtarbeidende og holde oss friske og skadefrie. Hvis alt det klaffer, må vi gå for topp 4 i ligaen. Jeg vil ikke love noe, men så lenge vi jobber hardt, er det muligheter, sier Marco Sanders.

 

AMMERUD

Trener: Marco Alexander Sanders.

Spillere INN: AJ Harris (Vllaznia, Albania), Jordan Session (Næstved, Danmark).

Spillere UT: Joshua Sykes (Amicale, Luxembourg), Ilarion Bonhomme (Mykolaiv, Ukraina), Plaisir Nzitani Mukoko (basketpause), Christer Malto (Ammerud 1M/2M), Jonatan Hjelseth Mæhlum.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

0 Andreas X. Isaksen, 00 Orji Okoroafor, 5 Jonathan Kleven-Fredriksen, 6 Mustafa Dibba, 8 Ouzhan Farzaneh, 9 Thomas Vangen, 10 Fredrik Hårstad Trana, 12 AJ Harris, 13 Aksel Barkvoll, 23 Jordan Session, 40 Aksel Borg. Riad Basic og Erick Silva fra Ammerud 1M er også i spillergruppa.

Sannsynlig starting-5: Harris, Okoroafor, Isaksen (Barkvoll), Session, Dibba.

Åpningskamp: Tromsø Storm – Ammerud, Tromsøhallen søndag 26. september kl. 16.30.