Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / - Vi må bare glemme dette
Scott Priestley har kjempet seg fri i det danske forsvaret og legger to poeng. Ullern-forwarden endte på 7 poeng og 4 returer i mandagens nordisk-kamp.
FOTO: ARILD SANDVEN
Scott Priestley har kjempet seg fri i det danske forsvaret og legger to poeng. Ullern-forwarden endte på 7 poeng og 4 returer i mandagens nordisk-kamp. FOTO: ARILD SANDVEN

- Vi må bare glemme dette

Med en marerittstart ble Norges U16-gutter sjanseløse mot Danmark og gikk på sitt tredje strake tap i nordisk. Det positive får være at laget viste moral ved å stå på helt til slutt og løfte seg i de siste periodene.

Kisakallio

U16 gutter Danmark – Norge 93-41

Danskene ble holdt til under 100 poeng og Norge kom i det minste over 40 i det som lenge så ut til å kunne bli et de styggeste tapene på noen år.

- Vi må bare glemme dette her og spille de neste kampene som om det var vår første. Begynne helt på nytt, mente lagkaptein Jacob Aabel.

Mot Sverige ble det 66-96 etter at Norge hadde startet optimistisk og godt og holdt følge til pause. Mot Finland (48-115) og Danmark har ikke de norske gutta vært i nærheten av motstandernes nivå. Og heller ikke i nærheten rent fysisk.

- Jeg syns den største forskjellen er intensiteten, de andre lagene klarer å holde den hele kampen ut. Vi blir litt sjokka i dag når Danmark kommer ut med det presset og med den lysten de har til å vinne. Så har de selvfølgelig også mange atletiske spillere, konkluderte Jacob.

 

Monsterdunk

Ja, Danmark hadde fire tometersmenn på U16-laget. Andreas Rosenkrantz Holst på 2,12 sto for kampens høydepunkt – bokstavelig talt – da han klinte til med en monsterdunk «in traffic» to minutter før slutt.

Men danskene var best i alt: De skjøt vesentlig bedre enn Norge, løp bedre og hadde 27-3 i fastbreak-poeng. Og de vant returstatistikken 63-35 (47-20 til pause).

Det var rått parti.

 

- Handler mye om størrelse

- Vi satt og snakket om det på benken, om hvilke «big guys» vi har fjernet. Men det er nesten ingen. Ingen som ville reddet oss. Hvor er alle disse folka? Ja, vi er dårlige til å bokse ut og ja, vi gjør dårlige ting. Men summen av disse tre første kampene her handler mye om størrelse, fastslo Pål Berg, som lot assistentene Nicholas Phillip og Jarl Jespersen styre coachingen i kampen mot danskene.

- Det er flere tankevekkere her, som at det finske laget har hatt 50 samlingsdøgn fra januar fram til nå, hvordan skal man matche det? Neste stopp for disse gutta er U18 og da er normal prosedyre et «hvileår» som U17-spillere. Jeg tenker det ville være naturlig å bygge dette laget nå over to år, begynne med en gang. Ikke kaste ut 04-erne som skal spille U18 neste sesong, men bygge opp denne årgangen vi har her også, mener Berg.

 

Fem sterke lag

Island og Estland er Norges to siste motstandere i nordisk, men lite tyder på at det blir så mye lettere.

Estland slo Danmark (69-60) tidligere på dagen og islendingene kjempet jevnt med Finland og ble slått med bare 9 poeng, 76-67. Og danskene vant med 26 over Sverige som slo Norge med 30.

- Jeg er aldri overrasket over at Finland og Sverige er gode, og vi vet at Danmark kommer sterkt. Men som jeg ser det er det fem veldig gode nasjoner her, og så er vi den sjette. Det er perioder i kampene vi får til de tingene vi ser etter, i korte glimt og kanskje 5 minutter spilte vi akkurat som vi skulle. Men de 35 andre er det litt verre med.

 

Ledet 19-2

Danmark gikk ut i hundre i Sisuhallen, rett til 7-0 og 19-2 før det norske laget fikk sin første field goal etter 9 minutter, en trepoenger fra David Ayden som like godt la én til bare et halvt minutt senere.

Det var dessverre også Norges to eneste trepoengere i kampen, statistikken viste 2 av 20.

Verre var det likevel med 2-poengsskytingen før pause (2 av 26!), men her kom laget seg opp i 13 av 54 og dermed 24 prosent til slutt. Uansett et stykke unna godkjent. Ikke engang på straffer traff de norske gutta – 9 av 20.

 

Roterte med hele laget

Alle de 12 danskene scoret og spilletiden var jevnt fordelt, mellom 22 og 14 minutter. Danskene skrudde også ned tempo og intensitet de to siste periodene, noe som var naturlig både med tanke på den store ledelsen ved pause (50-16) og at laget hadde spilt mot Estland tidligere mandag.

Det er langt fra første gang et norsk U16-landslag får bank i den internasjonale debuten, når motstanden er så fullstendig annerledes enn hjemme. De øvrige lagene i Norden har både tidligere toppsatsing og  bredere utvalg av spillere, men det forhindrer ikke at Norge har hatt noen gode årganger som har hevdet seg – de ferskeste selvfølgelig 03-jentene og 00-gutta.

Samtidig ser spillerne nå hvor lista ligger og at det bare er å dra hjem og trene mer. Men fortsatt gjenstår to kamper i nordisk, med nye muligheter.

 

Poeng Norge: David Ayden 10, Jacob Aabel 9, Scott Priestley 7, Bram Kroder-Schille 4, Emil Unnli 3, Alexander Bech 2, David Berntsen 2, Marcus Lorgen 2, Hjalmar Linnestad 1, Nataniel Nikolic 1.

Toppscorer Danmark:  Johan Munch og Anton Harring Østoft 16.

 

Øvrige kamper mandag: Danmark – Estland 60-69, Island – Finland 67-76.

Stillingen (seire-tap): Finland 2-0, Estland 2-0, Danmark 2-1, Sverige 1-1, Island 0-2, Norge 0-3.