Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / - Vi er nede for telling
Hallvard Venstad Staff og Tromsø Storm kjempet seg tilbake og vant 78-73 i Kongsberghallen etter å ha ligget under med 11 poeng. Her får Tromsøs 19-åring kontroll over ballen, mens Oliver Bojang Visnes ligger nede og Marin Mornar ikke når fram.
FOTO: ERIK BERGLUND
Hallvard Venstad Staff og Tromsø Storm kjempet seg tilbake og vant 78-73 i Kongsberghallen etter å ha ligget under med 11 poeng. Her får Tromsøs 19-åring kontroll over ballen, mens Oliver Bojang Visnes ligger nede og Marin Mornar ikke når fram. FOTO: ERIK BERGLUND

- Vi er nede for telling

Basket-helgen endte perfekt for Tromsø Storm som kunne dra hjem med to seire og en sjelden borteseier over Kongsberg Miners – som ikke legger skjul på at de er preget av all motgangen de siste ukene.

Kongsberg Miners – Tromsø Storm 73-78

Frøya – Asker Aliens 96-67

Fyllingen – Nidaros Jets 79-58

- Vi er nede for telling og trenger tid på å komme tilbake der vi var, erkjente Miners-trener Stein Erik Rotegård etter at laget hans hadde fått sesongens første tap i Firi-ligaen.

Kongsberg som by ble hardt rammet onsdag 13. oktober, da en 37-årig dansk statsborger drepte fem mennesker og skadet tre andre.

Ni dager senere var basketgutta fra Miners på vei til Trondheim og bortekamp mot Nidaros Jets, da en av bilene kjørte av veien på Dovrefjell og havnet på taket i bunnen av en skråning ved en elv.

Det gikk hardest ut over Haakon Ullrich, som pådro seg nakkebrudd og gjennomgikk en vellykket operasjon tre dager senere.

I en pressemelding opplyste Kongsberg Miners at Ullrich har full mobilitet og er i gang med rehabilitering for å komme tilbake, men at han trenger ro i flere måneder og trolig er ute for resten av sesongen.

 

Hudgins ute i flere uker

I tillegg er Aly Hudgins ute de neste ukene etter å ha pådratt seg hjernerystelse i ulykken.

- Det påvirker selvfølgelig laget. Vi har vært rysta, det har vært tårer og vi har vært et godt stykke nede, sa Stein Erik Rotegård etter søndagens kamp.

- Den tragiske situasjonen i Kongsberg uka før var også sterk, men ulykken med spillerne våre traff oss rett i. Vi er nede for telling og må få lov til å jobbe oss opp igjen, fastslo han.

- Aly føler seg bedre for hver dag, men vi tar ingen sjanser med ham. Vi følger en protokoll og har et fysioteam som har kompetanse på området og som tar seg av det. Han er tilbake når han er klar for det, forklarte Miners-treneren.

 

Alberts debuterte

Klubben jakter på en ny, stor spiller, men allerede i søndagens kamp debuterte Bryan Alberts, en amerikansk-nederlandsk guard med bakgrunn fra Gonzaga og Long Beach State og deretter svensk og islandsk liga med Djurgården og Höttur.

Den 1,96 m høye guarden kom til Norge fredag og har bare så vidt rukket å trene og bli kjent med sine nye lagkamerater i Miners. Det bar han også preg av i debutkampen, som endte med 5 poeng og 3 returer for 26-åringen.

- Han kommer til å gi oss allsidighet, kan spille i flere posisjoner og er en «proven» scorer og en god skytter. Han har bevist både i svensk og islandsk liga at han kan levere varene, og var jevn og stødig med 40 prosent på trepoengerne i college også. Bryan blir kjempesolid for oss, forsikret Rotegård.

 

Viktige trepoengere

Hjemmelaget startet bra i Kongsberghallen og ledet fire ganger med 11 poeng, senest på stillingen 52-41 tidlig i 3. periode etter at William Lybæk hadde senket en trepoenger og Ognjen Nisavic scoret på en vakker soloprestasjon.

Men veteranen Simen Samuelsen ga Tromsø ny kontakt med to raske trepoengere, og utover i fjerde periode hentet gjestene inn alt. Olle Welander utlignet til 64-64 og Kevin O’Brien ga de mørkeblå 67-64 med en treer 3:40 før slutt.

Så fulgte et trepoengsshow fra begge lag, men etter at Marin Mornar hadde lagt inn 70-70, kom Tromsø Storms rykk med en treer fra Johannes Lange og to kjappe scoringer fra Kevin O’Brien og Joachim Aabel. Det ga 77-70 med ett minutt igjen, og da hadde Miners verken tid eller ork igjen til å svare.

 

Lagspill og viktige nykommere

For Tromsø Storm var det første borteseier over Kongsberg Miners på ti år, og viktigere: To seire på en bortehelg.

- Vi har spilt som et lag denne helga og steppet opp veldig både defensivt og offensivt, forklarte lagkaptein Johannes Lange.

Det var all grunn til å berømme ny-importen Kevin O’Brien og 19-årige Hallvard Venstad Staff, som debuterte etter skadetrøbbel i begynnelsen av sesongen.

- Hallvard var et veldig friskt pust for oss å få inn etter skaden. Kevin begynner å komme seg inn i gruppa og var veldig viktig på slutten av kampen, begge veier. Vi hadde satt oss i en dårlig posisjon med 2-5 på de sju første kampene, men nå er vi 4-5 og går for ny seier hjemme mot Centrum Tigers søndag, fastslo Lange.

 

Worrell dominerte

Rasheed Worrell hadde en ny toppkamp for Tromsø Storm og endte med 14 poeng, 10 returer og 6 assists. Kevin O’Brien var mestscorende med 17 poeng og hadde 7 returer, og Tromsø som lag traff igjen meget bra utenfra: 11 av 23 på trepoengere, 47 prosent. Her hadde Johannes Lange 3 av 5, Aron Nielsen Finstad 3 av 6 og Simen Samuelsen 2 av 2.

Hos Miners var Torgrim Sommerfeldt på hugget og ble kampens toppscorer med 20 poeng etter 4 av 8 på trepoengere og med 9 returer i tillegg.

Men hjemmelaget traff dårlig hele kampen: 9 av 40 (22 prosent) er uvanlig fra ligaens normalt beste 3-poengslag.

 

Midlertidig comeback

Petar Kutlesic var nyttig og god i sitt liga-comeback, men den 2,06 m lange serberen er i utgangspunktet bare en midlertidig forsterkning.

- Petar har spilt og trent med 1.- divisjonslaget vårt, men har sett at vi er i en knipe og har vært snill nok til å stille opp. Vi jobber jo med å få inn en ny, stor spiller, men er ikke kommet dit ennå, presiserte Stein Erik Rotegård.

Kongsberg Miners skal ut i en ny, tøff kamp lørdag – borte mot Asker Aliens.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Torgrim Sommerfeldt 20, Ognjen Nisavic 15, Marin Mornar 9, Petar Kutlesic 8, Matias Save 7, William Lybæk 5, Bryan Alberts 5, Valen Tejada 2, Oliver Bojang Visnes 2.

Tromsø Storm: Kevin Scott O’Brien 17, Rasheed Worrell 14, Olle Welander 12, Johannes Lange 11, Aron Nielsen Finstad 9, Simen A. Samuelsen 6, Hallvard Venstad Staff 4, Trym Andreas Engelsen 3, Joachim Vogt Aabel 2.

 

Frøya briljerte mot slitent Asker

Kampen mot Gimle lørdag (tap 72-73) hadde tydeligvis kostet krefter for Asker Aliens, som tidlig ble kjørt av i søndagens møte med Frøya. Hjemmelaget ledet 27-17 etter første periode og hadde i praksis avgjort kampen med 51-32 ved pause.

Roy Nwachukwu var med igjen for Asker, men det hjalp ikke gjestene så mye.

- Roy kom rett fra jobb og var ikke sprudlende, han heller, konstaterte Stian Emil Berg.

- Vi hadde vunnet fire kamper, men ikke hatt en ordentlig test før vi plutselig får to på rappen her i Bergen. Vi skal ikke legge skjul på at vi ikke er helt klare for det allerede i oktober. Vi følte oss egentlig klare og freshe, men vi ble flate og hadde manglende energi. Vi fikk jo ikke rotert så mye på laget lørdag heller.

- Frøya var påtent, hadde gjort godt forarbeid, beveget seg mye og bra i angrep og traff. De pressa full bane og utspilte oss til tider, innrømmet Askers spillende trener.

Frøya tok sin sjuende strake seier og er ubeseiret i Firi-ligaen sammen med Gimle (4-0).

Juan Ferrales førte an for hjemmelaget med 25 poeng, 6 assists og 4 steals – og traff 4 av 5 trepoengere. Wayne Stewart noterte seg for en ny double-double, med 15 poeng og 10 returer.

Asker Aliens har hjemmekamp mot Kongsberg Miners lørdag, Frøya får besøk av Ammerud søndag i sin neste kamp. Så er det nytt bergensderby med Fyllingen – Frøya onsdag 10. november.

 

Poengscorere:

Frøya: Juan Ferrales 25, Faris Verlasevic 20, Wayne Stewart 15, Corey Brown 14, Johan Flaa 10, Jørgen Lamo 5, Hamewend Arif 3, Edvard Aamodt Kristiansen 2, Daniel Alsaker Sandven 2.

Asker Aliens: Joshua Hart 21, Aksel Bolin 18, Roy Nwachukwu 8, Brage Brustad 6, Stian Emil Berg 4, Haakon Hellebust 3, Anders Stien 3, Jørgen Onarheim 2, Niklas Sandström 2.

 

Fyllingens fjerde seier

Fyllingen fikk som ventet lett spill med Nidaros Jets og vant 79-58 i en kamp der alle hjemmelagets 12 spillere kom på scoringslista og fikk bra med spilletid.

Sin vane tro kom Nidaros Jets bra tilbake og vant tredje periode så klart som 24-11.

Hjemmelaget hadde sterke 44 prosent på trepoengere (11 av 25) etter at Ittipat Sumpaopong traff 3 av 3, Nikolas Skouen 3 av 6 og Jacob Røysland 2 av 4.

Fyllingens neste kamp er hjemme mot Bærum søndag, mens Nidaros Jets tar imot Centrum Tigers lørdag, denne gang i Munkvollhallen.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Ljubomir Campara 14, Nikolas Skouen 13, Maurice Jones 12, Magne Fivelstad 9, Ittipat Sumpaopong 9, Jacob Røysland 6, Nikola Vasojevic 4, Karl Otabor 3, Adam Shakil Khan 3, Peter Bullock 2, Edmunds Gabrans 2, Jovan Jordan Radulovic 2.

Nidaros Jets: Max Dahl Svendsen 16, Christian Tøfte 13, Mihajlo Krivokapic 7, Torkel Westby 6, Mateusz Nilsen 5, Mats Selboe 4, Mikkel Aarnes 3, Arne Marius Grevskott 2, Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 2.