NBBF Maria T Myklebust U16-EM Kosovo.jpg
​Maria Thoresen Myklebust har drivet forbi Kosovos Vanesa Bojku og legger to av sine 18 poeng for Norge.

Vi skal vinne flere kamper

U16-jentene er i en historisk kvartfinale og vet de har muligheter til å slå Ukraina.
 

U16-EM jenter Norge – Kosovo 67-43

- Det føles helt fantastisk, fastslo lagkaptein Maria Thoresen Myklebust da Norge hadde tatt sin fjerde seier på fem kamper i EM og sikret kvartfinaleplassen – som første norske lag noensinne.

- Nå må vi bare ta én kamp av gangen, men vi skal vinne flere kamper. Å ha kommet til kvartfinalen er ikke nok, vi har hatt store ambisjoner her og stiller store krav til oss selv. Selvfølgelig går vi for semifinale, og det hadde vært utrolig gøy å ta medalje. Om det blir Ukraina eller Bulgaria i kvartfinalen er egentlig ett fett, sa Sandvika-forwarden, som ble toppscorer mot Kosovo med 18 poeng.

Noen timer senere ble det klart at Ukraina blir Norges kvartfinalemotstander torsdag, med kampstart 15.00 norsk tid.

Kroatia tok seg etter hvert greit av Slovakia (55-34) og ble gruppevinner foran Norge, med Slovakia på tredjeplass. Ukraina vant gruppe D etter å ha utklasset bunnlaget Nord-Makedonia 80-37.

 

- Tror ikke jentene frykter noen

- Er det ikke herlig med disse jentene? De har lagt inn så mye trening over tid, og så har Ola (Gravem Knutsen) og Baard (Stoller) gjort en god jobb med å finne taktiske løsninger som gir resultater, sier Brent Hackman, sportssjef i NBBF.

- De matchet mot tre A-nasjoner rett før EM, og har møtt Israel, Kroatia og Slovakia nå i Sofia og sett nivået de skal kjempe mot i de neste tre kampene. Vi vet at det svinger veldig i 16-årsklassen, fra den ene kampen til den andre. Men som jeg kjenner de involverte her, vil de ikke hvile på laurbærene, og jeg tror ikke jentene frykter noen lag, presiserer Hackman.

Han tror prestasjonen kan bety for norsk basket.

- Dette viser hvor viktig det er å trene og sette seg høye mål. Det har disse jentene gjort i lang tid og snakket om siden de var på Talentcamp bare 13 år gamle. De har trent godt i sommer etter sommer. Og det er ikke umulig at vi kan få opp flere sånne lag. Se på danskene som rykket opp i A-EM nå med U16 gutter: Det er ikke så fryktelig mye som skal til før vi er der, mener sportssjefen.

- Et viktig mål med U-landslagene er jo også å få fram seniorlandslagsspillere, legger Hackman til.

 

- Kan ikke falle nedpå

Ola Gravem Knutsen var naturligvis storfornøyd med å ha nådd kvartfinalen, men ikke i nærheten av å «ta av».

- Vi hadde satt oss som mål å bli topp-2 i gruppa og komme til kvartfinale, og det er alltid morsomt å oppnå mål. Nå er vi litt der at det er «unfinished business». Vi skal forberede oss godt til å møte Ukraina, og når vi først er i en kvartfinale, sikter vi jo mot semifinale, understreker U16-treneren.

- Men jeg føler vi ikke har spilt opp mot vårt aller beste her ennå. Vi har noen veldig gode perioder, men ikke holdt toppnivå over lengre tid. De første 20 minuttene mot Slovakia var veldig bra, og korte perioder i kampen mot Israel, mot Sveits og etter pause i dag. Etter fem kamper på seks dager gjelder det å koble av i kveld og første halvdel av fridagen i morgen, lade batteriene på nytt og så begynne analysearbeidet og videogjennomgangen fram mot Ukraina-kampen, sier Knutsen.

- Hittil i turneringen har bunn-nivået vårt vært lavt, men nå som vi skal inn og spille kamper mot topplagene, er vi avhengig av å prestere på vårt øverste nivå i lengre perioder av kampene. Vi kan ikke falle nedpå eller ha så mye svingninger.

 

- Må sikte høyere 

- Ut fra det jeg har sett hittil av Ukraina, er det mulig å komme seg inn i semifinalen. Av de øvrige lagene har Slovenia resultatmessig vært i egen klasse, og Serbia fra samme gruppe veldig solid. De to ser aller sterkest ut, mener den norske coachen.

Ola Gravem Knutsen er ikke så opptatt av den historiske biten.

- Det er alltid kjekt å bryte en barriere og vise at det er mulig å komme inn der. Men norsk basketball må sikte høyere enn topp-8 i B-mesterskap. Vi ser at nasjoner som Island, Danmark og Irland, land som vi liker å sammenligne oss med, får opp et og annet lag i A. Det må Norge også kunne klare, presiserer han.

 

Utklasset Kosovo - etter pause

U16-jentene holdt sine supportere på pinebenken, både foreldre som var til stede i Universiada-hallen og alle som fulgte kampen mot Kosovo på livestream.

Ved pause ledet det seiersløse bunnlaget 31-26 etter to tamme og svake perioder fra Norges lag.

Så fant de ut at et aggressivt mann-mann-forsvar var langt bedre enn en passiv sone mot et Kosovo-lag som fikk plass til både driver og 3-poengsskudd. Plutselig fikk de dårlig tid på seg, og fra start i tredje periode snudde Norge kampen med en 12-0-run og vant perioden 14-3.

Med 14-3 fra start i den fjerde også, var løpet kjørt – og Norges kvartfinaleplass et faktum.

 

Effektiv trio

Synne Jacobsen var Norges beste spiller i kampen og endte på en sterk double-double med 13 poeng og 16 returer, 2 assists og ingen turnovers på sine 30 minutter.

Sunniva Sørbye var innsatsfylt og effektiv igjen, med 9 poeng og 13 returer i statistikkene. Maria Thoresen Myklebust var en angrepstrussel hele veien, ble mestscorende med 18 poeng og hadde i tillegg 4 assists.

 

Poengscorere Norge:

Maria Thoresen Myklebust 18, Synne Jacobsen 13, Sunniva Sørbye 9, Celine Klett 6, Fatima Mohammad 6, Karyn Sanford 5, Maria Viktoria Haukenes 5, Ingeborg Birkeland 3, Ane Schanke-Næss 2.

Toppscorer Kosovo: Fjolla Ajeti 14.

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, TIRSDAG:

Gruppe A:

Slovenia – Serbia 72-51, Montenegro – Bosnia-Hercegovina 57-51, Island – Romania 47-46.

Sluttstillingen (seire-tap): Slovenia 5-0, Serbia 4-1, Romania og Montenegro 2-3, Bosnia-Hercegovina og Island 1-4.

 

Gruppe B:

Portugal – Albania 118-31, Irland – Hviterussland 67-59, Storbritannia – Østerrike 66-44.

Sluttstillingen: Portugal 5-0, Storbritannia, Irland og Hviterussland 3-2, Østerrike 1-4, Albania 0-5.

 

Gruppe C:

Norge – Kosovo 67-43, Kroatia – Slovakia 55-34, Israel – Sveits 70-46.

Sluttstillingen: Kroatia og Norge 4-1, Slovakia og Israel 3-2, Sveits 1-4, Kosovo 0-5.

 

Gruppe D:

Ukraina – Nord-Makedonia 80-37, Bulgaria – Luxembourg 80-69.

Sluttstillingen: Ukraina, Bulgaria og Nederland 3-1, Luxembourg 1-3, Nord-Makedonia 0-4.

 

KVARTFINALER TORSDAG:

Slovenia – Storbritannia (12.45 norsk tid), Ukraina – Norge (15.00), Kroatia – Bulgaria (17.15) og Portugal – Serbia (19.30).

 

KVARTFINALER 9-16 TORSDAG:

Romania – Hviterussland, Nederland – Israel, Irland – Montenegro og Slovakia – Luxembourg.

 

17-23-KAMPER TORSDAG:

Bosnia-Hercegovina – Albania, Østerrike – Island og Sveits – Nord-Makedonia.

Kosovo har hviledag, møter Nord-Makedonia fredag.