17-årige Aurora Sørbye fikk plass i startfemmeren og var sentral med scoringer og forsvar da Norge festet grepet med 19-4 tidlig i førsteperioden mot Østerrike. Ulriken-guarden ble lagets mestscorende spiller med 13 poeng på i underkant av 17 minutter og hadde i tillegg blant annet 4 steals. FOTO: FIBA.COM

Ubeseiret gjennom gruppespillet

Norge kjørte over Østerrike fra start, avsluttet gruppespillet med den fjerde strake seieren og fikk involvert alle 12 spillere: Alle scoret, 11 spilte under 20 minutter og seieren ble komfortabel og stor, 81-53. Og som første norske landslag har U20-jentene gått ubeseiret gjennom gruppespillet i B-EM.

Norge – Østerrike 81-53

– Vi trengte en så god kamp før kvartfinalen, sa Vilde Havnes, som var Norges mest effektive spiller i kampen og la tre av fem 3-poengere, deriblant i to angrep på rad til 54-40 da Østerrike nærmet seg i tredje periode og plutselig bare var 8 poeng bak.

– Stemningen var veldig bra både på banen og benken. Det var en god laginnsats hvor alle bidro og viktig for oss at alle får en positiv følelse på vei inn i sluttspillet, fastslo Tromsø-guarden.

Tok ikke lett på Østerrike

Norge var gruppevinnere og kvartfinaleklare allerede før kampen mot Østerrike, men «på jobb» fra start i kampen med 11-0 og 19-4 før de rødkledde fikk summet seg.

– Jentene var fornøyde med å vinne gruppen, men hadde lyst til å vinne alle kampene, fortalte Gunnar Nesbø.

Uansett var det en perfekt anledning til å la alle prøve seg og rotere med hele laget, og det gjorde Nesbø og hans trenerteam til gagns:

11 av 12 spillere var på banen i under 20 minutter, fra 13 og et halvt til 19 og et halvt. Fatima Mohammad var den eneste som spilte mer, 25 minutter. Poenget med kampen var jo ikke å vinne med mulig over gruppens bunnlag.

– Det er veldig gøy at vi har 12 spillere som er ute og bidrar og gjør en god jobb, sa treneren.

– Vi vant en lagseier og vi ser et lag med spillere som gleder seg over at alle gjør det bra.

Nederland jublet for 6-poengstap

Motstander i fredagens kvartfinale blir Nederland, etter at dramatikken i gruppe D hadde foregått noen timer før Norges kamp.

Nederlenderne møtte Kroatia og måtte ikke tape med mer enn 9 poeng. De var på vei ut av kvartfinalen og inn i 9-17-spillet med 51-69 da 4 minutter gjensto, men jublet ellevilt etter å ha vunnet sluttminuttene 12-0 og tapt med bare 6 (63-69).

Da kampen begynte, ledet Nederland gruppa med Slovenia som nummer to og norsk motstander i kvartfinalen.

Så ble det Nederland da kroatene ledet med under 10 poeng, og så Kroatia helt til 18 sekunder gjensto og Nederland reduserte til 60-69 på straffe.

Så fort kan det snu i basket. Men kroatene gjorde alt feil i sluttminuttene, spilte for å hale ut tida og holde på ledelsen og klarte ikke lenger å score. Nederland grep sjansen, satte de viktige skuddene og hentet inn de nødvendige poengene.

Kvartfinale i høyt tempo

Dermed havnet Slovenia, Nederland og Kroatia med 2-1 i seire og tap, men Slovenia vant gruppa med +7 i innbyrdes score mot Nederland som havnet i 0 og Kroatia på tredjeplass med -7.

For Norge var det nesten hipp som happ, uansett en tøff motstander fra det som på papiret var B-EMs jerngruppe.

– Det spilte ingen rolle for oss. Vi har sett på Nederland og kan vente oss en kamp i høyt tempo. De løper mye, og har et par spillere med god størrelse. Foreløpig har vi jo håndtert det ganske bra, men vi får se, sa Gunnar Nesbø.

Møter Tyskland eller Romania lørdag

Kvartfinalen spilles fredag i Craiova, semifinale og de første kampene om plasseringene 5 til 8 lørdag. Norge vil møte Tyskland eller vertslandet Romania lørdag, avhengig av hvem som vinner fredagens kvartfinaler.

Blant lagene som må spille videre om plassene 9 til 17 og er bak Norge, er både Hellas (med seks NCAA-spillere) og Kroatia.

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 13, Karyn Sanford 11, Maria Thoresen Myklebust 10, Vilde Havnes 9, Fatima Mohammad 7, Selma Deisz 7, Felicia Dyngeland-Sundén 6, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 5, Synne Jacobsen 4, Camilla Gjerstad 4, Sophia Priestley 3, Sunniva Sørbye 2.

Toppscorere Østerrike: Sophie Baydanov 12, Franca Rodhammer 8, Lilian Schwarzenecker 7.

B-EM U20 KVINNER ONSDAG

Gruppe D:

Slovakia – Bulgaria 73-60, Norge – Østerrike 81-53

Sluttstillingen: Norge 4-0, Island 3-1, Slovakia 2-2, Bulgaria 1-3, Østerrike 0-4.

Norge som gruppevinner og Island er klare for kvartfinale.