NBBF Georg Helvik U16 Island.JPG
​Georg Helvik i en drive mot Island under nordisk mesterskap i Finland i juni. Den 2,01 m høye forwarden noterte seg for 18 poeng og 12 returer mot Georgia og blir viktig i U16-landslagets to siste EM-kamper i Podgorica fredag og lørdag.

To "finaler" for U16-gutta

Norge må slå Østerrike fredag for å unngå «nedrykkskamp» mot Kosovo eller Sveits lørdag.
 

U16-EM gutter Norge – Georgia 62-78

Det norske laget måtte klare seg uten viktige Edvard Kristiansen mot Georgia, etter at Ulriken-guarden som måtte stå over nordisk på grunn av ankelskade tråkket over på den andre foten under onsdagens trening.

- Vi håper Edvard kan være klar mot Østerrike i morgen, men vi må se det an. Han må kunne bevege seg, understreker Kevin Juhl-Thomsen.

I tillegg er Lavrans Linnestad fortsatt i en redusert utgave etter lårstrekken han pådro seg i Kosovo-kampen, og så var uhellet ute for Jo Kristian Weisethaunet:

Stjørdal-forwarden leverte sin beste kamp for Norge med 8 poeng etter blant annet å ha truffet to av sine tre 3-poengere, men havnet på sykehus med brudd i håndleddet, måtte gipses og er ute for resten av turneringen.

 

- Grundig scouting

Men midt oppe i motgangen, hadde U16-gutta iallfall fremgang.

Georgia, som har spilt jevnt med semifinalist Nederland (51-59), Tsjekkia og Portugal som var de tre beste lagene i gruppe B, måtte slite for å dra fra Norge.

- Vi var veldig godt forberedt, etter Vasileios' grundige scouting, forteller Juhl-Thomsen. Det var assistant coach Vasileios Tsernisof som tok seg av analysen av Georgia før kampen.

- Guttene kjøpte ideen og gjorde det de skulle på veldig mange punkter. Så ble det litt for mange turnovers i dumme situasjoner og ikke nok rebounds, sier U16-coachen.

 

Frustrerte georgierne

Men 20 turnovers er ikke altfor ille, og Norge tapte ikke returstatistikken mer enn 38-41. De traff også 35 prosent på skudd og satte sju 3-poengere.

- Vi stoppet Georgia fra å gjøre det de hadde lyst til, og de pådro seg usportslige og tekniske feil og charginger. Kampbildet var positivt for oss, sa Kevin Juhl-Thomsen etter at Georgia hadde vunnet 78-62 – med 6, 5 og 8 poengs overvekt i de tre første periodene, mens Norge vant fjerdeperioden 19-16.

 

- Kunne hatt det dobbelte

Georg Helvik ruvet i det norske laget med en sterk double-double: 18 poeng og 12 returer ble det på Sandvika-forwarden.

- Samtidig var det den delen av kampplanen vår vi ikke ikke lyktes med. Vi var ikke gode nok til å gi Georg ballen, han kunne hatt det dobbelte i poeng. Det er jo selvfølgelig også fordi Georgia gjør en god jobb mot ham i forsvar, presiserer Kevin Juhl-Thomsen.

Han var glad for at flere andre spillere sto fram.

- David (Nilssen) stepper opp i dag og Jo Kristian (Weisethaunet) leverer en fantastisk kamp før han må ut.

 

- Fysisk sterkt Østerrike

Uansett må Norge nå kjempe for å unngå 24.- plassen som i utgangspunktet betyr nedrykk til C-divisjonen for neste årgang (2004) – selv om det som oftest ikke er noen lag fra C som ønsker å rykke opp i B.

Østerrike er første motstander, og så blir enten kamp om 21.- plass lørdag mot vinneren av Sveits – Kosovo, eller «nedrykkskamp» om 23.- plass mot taperen.

De norske gutta har to «finaler» foran seg.

- Vi ble igjen i hallen og så Østerrike nå, forteller Kevin Juhl-Thomsen. Østerrikerne måtte se seg slått 76-56 av Hviterussland.

- De er fysisk sterke, så det kan bli en tøff kamp for oss. Men de er ikke så veldig godt organisert, sier Norges U16-landslagstrener om fredagens motstander.

 

Poengscorere Norge:

Georg Helvik 18, Christoffer Lorenzen-Tungland 10, Jo Kristian Weisethaunet 8, David Nilssen 7, Lavrans Linnestad 5, Kristoffer Nesse 5, Laurence Des Bouvrie 4, Joakim Liebig 4, Jørgen Lamo 1.

Toppscorer Georgia: Sandro Kasaburi 15.

 

RESULTATER U16-EM GUTTER DIV. B, TORSDAG:

Kvartfinaler:

Nederland – Bulgaria 102-90, Danmark – Romania 86-70, Polen – Tsjekkia 89-77, Montenegro – Belgia 79-72.

Semifinaler fredag: Nederland – Danmark og Polen – Montenegro.

 

9-16-kvartfinaler:

Sverige – Irland 82-74, Ukraina – Finland 92-76, Portugal – Ungarn 69-63, Storbritannia – Island 84-83.

17-24-kvartfinaler:

Norge – Georgia 62-78, Kosovo – Kypros 71-54, Slovakia – Sveits 80-53, Hviterussland – Østerrike 76-56.