36 gutter og 36 jenter var på Nasjonal Talentcamp (NTC) i Tønsberg i juni som U15-spillere - og skal denne sesongen kjempe om plassene på U16-landslagene som skal til nordisk og B-EM neste sommer. Her går Isak Oterholt Bern fra Kongsberg Miners går på skudd, utfordret av Matthew Bernarte Garcia fra Bøler. Bernhard Stray-Pedersen fra Persbråten følger situasjonen, bak ser vi Gabriel Sanford fra Ulriken.
FOTO: ARILD SANDVEN
36 gutter og 36 jenter var på Nasjonal Talentcamp (NTC) i Tønsberg i juni som U15-spillere - og skal denne sesongen kjempe om plassene på U16-landslagene som skal til nordisk og B-EM neste sommer. Her går Isak Oterholt Bern fra Kongsberg Miners går på skudd, utfordret av Matthew Bernarte Garcia fra Bøler. Bernhard Stray-Pedersen fra Persbråten følger situasjonen, bak ser vi Gabriel Sanford fra Ulriken. FOTO: ARILD SANDVEN

Tar grep rundt U-landslagene

Flere regionale samlinger før de nasjonale, lengre sommersamlinger på bekostning av flere helger og et mål om 40 årlige samlingsdøgn for alle U-landslag. Det er de viktigste endringene i satsingen for sesongen 2022/23.

NBBFs sportssjefer Brent Hackman og Mathias Eckhoff har brukt sommeren til å meisle ut en ny strategi for de norske ungdomslandslagene.

– Vi har et ønske om å effektivisere og forbedre landslagsprogrammet vårt. Det blir mer kostnadseffektivt og driftssikkert, billigere og bedre, sier Mathias Eckhoff.

Startskuddet går i høstferien når kandidater til kommende sesongs U16- og U15-landslag samles regionalt – i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

De samme lagene har nye samlinger i vinterferien i februar, og så intensiveres satsingen i alle landslag inn mot mesterskapene på sommerstid, nordisk og B-EM.

 

Uttak til U15- og U16-samlinger

I utgangspunktet skal det være maksimalt 16 spillere i hvert av lagene i de regionale samlingene i høstferien, men fordi Region Øst har hovedvekten av spillere, blir det to helger der og maksimalt 32 som får sjansen.

Klubbene nominerer spillere til samlinger ved å sende inn navn til sportssjefene.

– Det er viktig at klubbtrenerne bruker utviklingstrappen til å vurdere om spillerne er sportslig kvalifisert. Landslagstrenerne i de aktuelle årsklassene tar den endelige vurderingen, forklarer Brent Hackman.

 

Høstferie og vinterferie

Samlingen for U16 og U15 i Region Øst blir helgene 1.- 2. og 8.- 9. oktober, for Vest, Midt og Nord blir det 15. og 16. oktober.

Neste samling er i vinterferien der datoene er 18.- 19 og 25.- 26. februar for Region Øst, 25.- 26. februar for Region Midt og 4.- 5. mars for Vest og Nord.

– Vi vil at utviklingen skal skje der utøverne er, og vil prøve å benytte oss av klubbtrenere som betalte instruktører. Det skal stimulere til trenerutvikling og klubbutvikling, sier Mathias Eckhoff.

 

Flere regionale samlinger

– Det blir flere regionale samlinger før vi går til nasjonale samlinger, fordi vi ønsker å være mer effektive med tanke på ressursbruk. Det skal bli mer kostnadseffektivt og driftssikkert, billigere og bedre, hevder landslagssjefen som også er sportssjef ut september.

– Vi ønsker også å trekke en tydeligere linje fra seniorene ned til de yngre landslagene, legger han til.

 

Maks 16 spillere

Alle U-landslagene starter oppkjøringen mot sommerens mesterskap i pinsen, 26. til 29. mai. Denne helgen er også satt av til Nasjonal Talentcamp (NTC) i Tønsberg.

På landslagssamlingene blir det maksimalt 16 spillere i hvert lag.

– Vi blir litt «strengere» der, dette er jo et landslag og ikke et breddetilbud. Samtidig ønsker vi å stimulere bredde gjennom utvikling i klubbene og i de regionale samlingene, understreker Eckhoff.

 

Nordisk, EM - og Universiaden i Kina?

Hvilke landslag Norge skal stille med sommeren 2023, blir avgjort av forbundsstyret i november.

NBBFs sportslige plan fastslår at U16-, U18- og seniorlandslagene er «kjernen» i landslagsvirksomheten og lagene norsk basket skal delta med i de internasjonale mesterskapene.

U15, U20 og U24 er landslag som støtter opp de seks kjernelagene og «skal satses på innenfor de økonomiske rammer som til enhver tid foreligger».

Norges U20-kvinner havnet på 7.- plass blant de 18 lagene i B-EM i Skopje i sommer, og mister bare 2 av 12 spillere når 03-årgangen blir eldst i U20 neste sesong.

Et nordisk mesterskap for U20-klassene er også på trappene, mens det også er muligheter for norsk deltakelse i Universiaden, som er for U24-landslag og som i 2023 arrangeres i Chengdu i Kina. Størst sjanse er det i klassen for menn, der Norge har vært med i tre av de fire siste – i Kazan (2013), Taipei (2017) og Napoli (2019).

 

Nytt nordisk-konsept

Nordisk mesterskap får en omlegging fra 2023:

  • U18-mesterskapene for menn og kvinner flyttes til Södertälje og vil trolig arrangeres i månedsskiftet juni/juli, tett opp mot FIBAs EM-turneringer – for Norges del B-EM.
  • Et eventuelt U20-nordisk arrangeres samtidig med U18, også i Södertälje.
  • U16 skal fortsatt spille i Kisakallio i Finland, men flyttes til månedsskiftet juli/august, i forkant av EM.

Datoene for de forskjellige EM-turneringene i 2023 bestemmes av FIBA i oktober og før nordisk møte 26. oktober, der datoene for nordisk mesterskap spikres.

 

Vil ha 40 samlingsdøgn for hvert lag

– Flyttingene samsvarer med våre ønsker og ambisjoner og handler om å skape noe positivt, sier Mathias Eckhoff.

– Vi ønsker å få til 40 samlingsdøgn for alle yngrelandslagene, gjennom litt lengre sommersamlinger og ikke bare helger. Det blir ikke så dyrt som tidligere og lagene får også bedre sportslig utbytte av lengre samlinger i ukene før mesterskapene, presiserer han.

 

Turneringer utenlands?

NBBF ønsker også å se på mulighet for turneringer utenlands i oppkjøringsperioden.

– Vi har sett litt på julevinduet, men kan ikke gi noen lovnad om noe. Det er heller ikke så lett å finne turneringer for landslag i romjula, men det går også an å lage noe i Norge, påpeker Eckhoff.

Uansett er det mer sannsynlig på lengre sikt, fordi aktivitet i romjula denne sesongen ikke kan vedtas før i november – og må inn på 2022-budsjettet.

Kampalternativer for de nye U15-landslagene neste sommer skal også vurderes i løpet av høsten.