Aurora Sørbye var høyt og lavt mot Estland, scoret 24 poeng og hentet ned 10 returer.
FOTO: ARILD SANDVEN
Aurora Sørbye var høyt og lavt mot Estland, scoret 24 poeng og hentet ned 10 returer. FOTO: ARILD SANDVEN

Starten ødela for U16-jentene

De norske jentene måtte slå Estland med 18 poeng for å ta bronsemedaljene i nordisk, men det var mer spennende om estlendingene ville vinne så mye. Norge ble fraløpt i første periode (11-24) og da hjalp det verken at Aurora Sørbye storspilte eller at resten av kampen var helt jevn.

Kisakallio

U16 jenter Norge – Estland 59-72

- Vi tapte på at vi ikke løp tilbake i forsvar i første periode. Da kom vi for mye bakpå, erkjente Aurora Sørbye etter at Norge ikke hadde vært i nærheten av å kapre bronsemedaljene de hadde håpet og trodd på.

- Ellers kunne vi tatt dem, mente lagkapteinen.

27 norske turnovers ble også utslagsgivende: Estland vant kategorien «Poeng fra turnovers» 25-5 og der lå hele forskjellen på lagene. Norge vant faktisk returstatistikken 54-47 og skjøt like godt som de blåkledde, men måtte som i tirsdagens kamp mot Island jakte motstanderens ledelse hele veien. Og denne gangen var den klarere. Estland var foran med 19 poeng på det meste, og i de to siste periodene kom Norge aldri nærmere enn 10 poeng (33-43).

- Estland løper raskt og mye og er veldig atletiske og flinke, fastslo Ellen Hamremoen.

- Vi hadde trodd vi skulle klare å spille helbane mann-mann-forsvar mot dem, men klarte det ikke og måtte trekke tilbake til midtbanen, sa U16-coachen.

 

Auroras show

Estlands 1,85 m høye center Keandra Koorits var god, men Norge stoppet «stjernen» bra. Hun endte på 24 poeng, men hadde ikke mer enn 8 returer.

Hun ble overgått av Norges pointguard Aurora Sørbye, som spilte 39 av de 40 minuttene. Ulriken-talentet satte også 24 poeng, hentet ned 10 returer (sikkert flere, men statistikken opererer med 10 av Norges returer på «laget») og traff 9 av 12 straffer.

Aurora kjørte crossovers, snurret rundt med spillerne som dekket henne, drivet sterkt mot kurven og skjøt fra alle posisjoner. Hun har et sjeldent repertoar til å være bare 15 år (fyller 16 i oktober) og er uforutsigbar og like god til å drive med venstre hånd som med høyre. Norges nummer 2 fikk guttespillerne fra Estland som satt på sidelinja til å måpe: To ganger i fjerdeperioden fintet hun pasning og gikk i neste øyeblikk på layup med venstre hånd og scoret. Det har vi knapt sett blant jenter på dette alderstrinnet tidligere.

- Aurora var helt fantastisk, samtykker Ellen Hamremoen, som veldig sjelden snakker om enkeltspillere.

- Hun fikk virkelig ut det hun kan i denne kampen. Hun har vokst fra kamp til kamp her, har nydelige driver og spiller veldig bra forsvar. Aurora har et kjempepotensial, trener veldig mye og er seriøs og dedikert. Er flink med styrketrening, restitusjon, kosthold og søvn og er ivrig etter å lære. Så har hun veldig gode trenere og medspillere i Ulrikens BLNO-lag og gode muligheter til å utvikle seg. Hun blir veldig spennende å følge i årene som kommer, understreker U16-treneren.

 

Håper på U18 neste år

Selv vil ikke Aurora Sørbye snakke så mye om seg selv. Og hun innrømmer at det var slitsomt å spille så godt som hele kampen.

- Men jeg gjør alt jeg kan når jeg får spille, og det er alltid mye arbeid å gjøre, sier 15-åringen, som syns nordisk har vært bra for U16-landslaget.

- Vi er blitt veldig mye sterkere som lag, både fysisk og mentalt, så jeg gleder meg til U18 om to år.

Allerede neste år er Aurora en het kandidat til å få spille med 04-årgangen i nordisk og B-EM for U18-landslaget.

- Ja, jeg håper å få bli med og iallfall bli kalt inn til samlinger. Jeg tror flere av 05-erne her kan få prøve seg, fastslår Ulriken-guarden.

 

Annas «Up and under»

Ulrikens 06-guard Anna Linnea Hovig Wikstrøm har også markert seg under nordisk, og hun holder U16-alderen ett år til.

Anna endte på 11 poeng mot Estland, satte sin ene trepoenger og imponerte tilskuerne fra Estland og Norges U16-gutter med sin lekre spesialfinte, «Up and under»: Finte forsvareren opp i lufta og deretter gå andre veien og legge en enkel layup.

Fasiten for U16-jentene må være positiv: Etter de to programmessige og store tapene for Sverige og Finland i sine to første internasjonale kamper, har Norge slått Danmark (71-48) og spilt jevne kamper mot Island (49-60) og Estland.

 

- Skal få velge det som skjer

 - Det viktigste er at de spiller sitt eget spill i stedet for å være redd for motstanderen, sier Ellen Hamremoen.

- Vi har prøvd mange forskjellige verktøy: Helbane sonepress, helbane mann-mann, «deny» alle pasninger, spille variert basketball. Det er viktig at jentene får prøvd og utviklet forskjellige ting og at de lærer seg til å spille som et lag og til å veilede hverandre og finne løsninger. De skal få spille fritt hvis de vil eller bruke oppsett hvis de vil. Velge selv det som skjer på banen og kunne føle at de har eierskap til det de gjør.

Estlands seier betyr at laget sikret bronsemedaljene i nordisk. Finland er i praksis gullvinner etter 70-55 over Sverige i kampen mellom mesterskapets to eneste ubeseirede lag.

 

Poeng Norge: Aurora Sørbye 24, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 11, Camilla Wold Wægger 6, Lina Blanco 4, Sofia Brokhaug Koch 4, Helena Eckhoff-Eliassen 3, Sabrina Bouthalja 2, Fanny Dyngeland-Sundén 2, Ella Hole Eikenes 2, Helene Klett 1.

Toppscorer Estland: Keandra Koorits 24.

 

Øvrige kamper onsdag: Island – Danmark 58-48, Sverige – Finland 55-70.

Stillingen (seire-tap): Finland 4-0, Sverige 3-1, Estland 3-1, Island 2-2, Norge 1-4, Danmark 0-5.

Gjenstående kamper, torsdag: Sverige – Island, Finland – Estland.