​Mikkel Kolstad kom sent i gang, men senket to 3-poengere, den andre til 58-55 med et halvt minutt igjen av kampen. Her sender Augusta-guarden en pasning tidlig i kampen.

Spurtet for sent, scorer for lite

U24-gutta hentet nesten inn Russland, men bommer for mye og endte på beskjedne 55 poeng.

Russland – Norge 63-55

Tapet for russerne betyr at Norge nå må avslutte Universiaden i Napoli med kamp om 15.- plass torsdag, der Mexico som tapte 70-75 for Kina blir motstander – og der taperen ender sist i turneringen.

Det norske laget hang lenge godt med, og ledet 37-36 mot slutten av tredje periode før Russland fikk et avgjørende overtak.

Men fra å ligge 9 poeng bak (46-55) med bare 1:55 igjen, leverte Norge en sterk opphenting. To straffer fra Sigurd Lorange, en dunk fra Marcus Larsson lekkert frispilt av Harald Eika Frey og en imponerende solo-drive fra Lorange ga 52-55 og fortsatt et minutt igjen å spille i PalaBarbuto.

Russerne tok en timeout, og lagets pointguard og beste spiller Gregorij Motovilov la en 3-poenger til 58-52, før Mikkel Kolstad svarte med en 3-er til 58-55 og 30 sekunder igjen på tavla.

Men Russland ble sendt til linja og satte to straffer – og scoret igjen etter en norsk turnover rett fra innkast: 62-55, og Norges skuddforsøk i sluttsekundene ga heller ikke uttelling.

- Vi spiller jo bare mot A-nasjoner, og selv om dette ikke er noen russisk gullgenerasjon eller kremen av potensielle stjerner, er de litt flinkere enn oss og vipper de små marginene over på sin side, konkluderte Mathias Eckhoff.

Russland hadde også en solid høydefordel. De vant ikke returstatistikken mer enn 38-36, men derimot 32-20 i «points in the paint» og ytterligere 19 poeng på straffer (19 av 35), etter totalt 27 norske fouls – mot russernes 16.

- De har jo alltid tre spillere rundt 2,05 på banen, understreker Eckhoff.

- Grovt urettferdig mot Harald

Men det er ikke i forsvar Norge taper kampene i Universiaden. Igjen ble det angrepskamp med svak uttelling: 30 prosent treff etter 20 av 67 totalt, av dem 6 av 29 på 3-poengere.

Sigurd Lorange åpnet kampen i stor stil med to 3-poengere, Mikkel Kolstad traff to mot slutten av kampen, Harald Eika Frey og Gaute Haugen én hver.

- Men dette handler om kvaliteten på skuddene. Harald har slitt med å treffe her, mest fordi laget har slitt med å skaffe åpne skudd for ham.

- De andre spillerne er for passive og gir ham ballen mot slutten av 24-sekundersklokka. Det er grovt urettferdig mot Harald. Vi trenger at spillere melder seg på og spiller med mer selvtillit, mener landslagstreneren.

Larsson ruvet

Harald Eika Frey viste sin klasse med 9 assists, men må ta mange pressede skudd og driver og endte på 6 poeng.

Sigurd Lorange og Johannes Dolven var toppscorere med 12 og 10 poeng etter gode angrepskamper og Sjur Dyb Berg hentet ned 9 returer.

Marcus Larsson leverte en ny, solid kamp: Med bare 19 minutter på banen hadde han 9 poeng, 7 returer, 1 steal, 1 blokk – og ble feilet 6 ganger.

- Et veldig positivt bekjentskap, sier Eckhoff om Larsson.

Tapte for Mexico i Taipei

Norge tapte 75-81 for Mexico i Universiaden i Taipei for to år siden, men årets lag vet ikke landslagstreneren så mye om.

- Vi får se video av dem og se hva de gjør. Uansett er det et lag vi skal kunne slå. Vi føler vi har kunnet vinne tre kamper her, mot Italia, Canada og Russland, sier Mathias Eckhoff.

Mexico har i likhet med Norge tapt alle sine fem kamper hittil i Universiaden: 56-73 for Tsjekkia og 64-92 for Australia i de to første kampene i gruppespillet, og knepent 75-77 for Israel i tredje kamp, da israelerne allerede var sikret gruppeseieren.

Deretter røk Mexico så vidt for Kroatia (68-71), men noe overraskende for Kina (70-75) som Norge trodde skulle bli motstander.