NBBF Sunniva Sørbye U16-EM semifinale.jpg
​Sunniva Sørbye ruver ikke med sine 178 cm, men leverte en glimrende semifinale mot Slovenia - med 8 poeng, 9 returer og 3 steals. Her kjemper Ulriken-forwarden seg til en ny retur.

Slovenias 3-poengere avgjorde

Norge ledet og hang med i EM-semifinalen, men klarte ikke stoppe Slovenia i 4. periode.
 

U16-EM jenter, semifinale Norge – Slovenia 60-67

- Jeg er stolt av jentene som jobber hardt i 40 minutter og gir alt de har. Noe mer kan vi ikke forlange. Og vi har fortsatt muligheter til bronsemedaljer og opprykk, den biten er ikke borte, sa Ola Gravem Knutsen etter at Norge hadde tapt en EM-semifinale som vippet lenge og som Slovenia avgjorde først i sluttminuttene – og det siste halvminuttet.

Slovenerne kunne til slutt juble for finaleplass og opprykk til A-EM, etter sin sjuende strake seier i turneringen. Den klart jevneste hittil.

- Vi er det eneste laget som har klart å følge dem helt ut. Men de er dypere enn oss, har mer å gi mot slutten og det er 3-poengsskytinga som er den store forskjellen, fastslo U16-treneren.

Lørdag kl. 17.15 norsk tid spilles bronsefinalen i Universiada-hallen i Sofia, der vinneren får den tredje og siste opprykksplassen til A-EM for neste årgang, 04-jentene.

Norges motstander ble klar etter kveldens siste kamp. Portugal gikk ut med 8-0 over et Kroatia som ikke scoret før det var spilt 8 minutter (!) og som i resten av kampen måtte jage portugisernes ledelse. De nærmet seg noen ganger og var bare 3 poeng med ett minutt igjen (48-45), men måtte se seg slått 49-45.

 

Europamester og A-nasjon

I utgangspunktet var det nesten surrealistisk:

Et norsk landslag i en avgjørende EM-kamp mot en så stor basketballnasjon som Slovenia – europamestrene for menn i 2017 da NBA-stjernen Goran Dragic ble kåret til MVP, arrangøren av EM-sluttspillet i 2013 og stort sett alltid en A-nasjon også med alle aldersbestemte landslag.

Til semifinalen mot Norge kom de med seks seire av seks mulige, som det beste laget i B-EM hittil. Nest-mestscorende med 71 poeng per kamp, nummer 1 i effektivitet og overlegent best i 3-poengsskyting.

 

Styrte og ledet

De færreste hadde trodd at Norge skulle kunne slå slovenerne, spille seg til finale og sikre et sensasjonelt opprykk til A-divisjonen. Men kampen viste at det var fullt mulig for de norske jentene å vinne, med en maksimal kamp. Det var dette ikke. Til det var treffprosenten for dårlig, spesielt på 3-poengsskuddene.

- Vi hadde god tro selv, presiserte Ola Gravem Knutsen.

Norge kneblet Ukrainas offensiv med en aggressiv sone i kvartfinalen og lyktes godt også fra start mot slovenerne. De slet med å finne de gode skuddene og kom ikke nok inside. De norske jentene styrte mye av de to første periodene, og ledet seks ganger. Før slovenerne fikk en 7-0-run til 24-20-ledelse og misset to straffer til å øke. I stedet kom Norge tilbake igjen med to straffer og en layup fra Karyn Sanford (24-24), etter langpasning fra Celine Klett. Krisen var avverget, men Slovenia fikk den siste scoringen og gikk til pause med 26-24.

 

Topp tredjeperiode

Tredjeperioden var Norges beste i kampen. Fra 24-29 gikk laget rett til 32-29, etter at Sunniva Sørbye, Synne Jacobsen og Karyn Sanford hadde storspilt og sørget for en 8-0-run.

Slovenia svarte med 7-0 til 36-32, men så tok de norske jentene både momentum og ledelsen – og var foran med 3 poeng (42-39) etter en presis 3-poenger fra Karyn Sanford. 10 minutter fra EM-finale!

Så viste slovenerne både mest ro og mest kvalitet i fjerdeperioden, mens Norge misset skudd og slet med noen turnovers. Det ble riktignok ikke flere enn 15, og slovenerne hadde 16.

Karyn Sanford snurret rundt med en forsvarer og reduserte til 45-46 med seks minutter igjen av kampen, men så kom nådestøtet. 4'eren Ana Vita Micunovic la to raske stepback-3-ere, til 49-45 og 54-47 – og den luken greide aldri Norge å tette.

De kjempet helhjertet og nærmet seg:

Karyn Sanford la en 3-poenger til 54-60 med 1:07 igjen, Slovenia tok umiddelbart timeout. Synne Jacobsen skrudde elegant oppi 58-62 med 35 sekunder igjen, men slovenerne holdt unna – og vant 67-60.

 

- 3-poengerne avgjør

Det var absolutt ingenting å skjemmes over for de norske jentene, som presset EMs beste lag til det siste.

- Vi ser det på statistikken, det er 3-poengerne som avgjørende. De treffer åtte, vi bare fire, og de to tidlig i fjerde periode er utslagsgivende og skaffer dem en luke. Det er marginal forskjell i 2-poengsskyting (40-38 i prosent) og i de fleste andre statistikkene, påpekte Ola Graem Knutsen.

Han var ikke i tvil om at det var riktig å spille sone mot slovenerne.

- De er veldig gode en-mot-en-spillere, med atletiske og raske guarder, og det ville gitt oss større problemer, mente Knutsen.

 

Vil ha revansj på Kroatia

Nå for Norge prøve seg igjen mot Kroatia, som vant med utklassingssifrene 80-37 i gruppespillet – bare 18 timer etter at Norge hadde innledet turneringen med 60-57 over Israel.

Men kroatene har hatt en fallende kurve og måtte jage en portugisisk ledelse nesten fra start i semifinalen.

- Vi ville mye heller ha Kroatia og muligheten til å revansjere oss enn et Portugal som kjører tempo, presiserer U16-treneren.

 

Poengscorere Norge:

Karyn Sanford 22, Synne Jacobsen 19, Sunniva Sørbye 8, Fatima Mohammad 7, Maria Thoresen Myklebust 4.

Toppscorer Slovenia: Ana Vita Micunovic 12.

 

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, FREDAG

Semifinaler:

Norge – Slovenia 60-67, Portugal – Kroatia 49-45

Lørdag:

Bronsekamp (17.15 norsk tid): Norge – Kroatia

Finale (19.30 norsk tid): Slovenia – Portugal

 

5-8-kamper:

Storbritannia – Ukraina 69-46, Serbia – Bulgaria 56-49.

9-12-kamper:

Hviterussland – Israel 62-49, Slovakia – Irland 60-47.

13-16-kamper:

Nederland – Romania 86-61, Montenegro – Luxembourg 71-56.

17-20: Bosnia-Hercegovina – Østerrike 63-53.

17-22: Kosovo – Nord-Makedonia 64-25.

21-23: Island – Albania 79-43.