​Synne Jacobsen har hatt et meget godt EM og ble bronsefinalens mest effektive spiller med 16 poeng og 12 returer. Forwarden fra Ytrebygda både utfordret med driver og traff glimrende på skudd - 6/10 inkludert 3/4 på 3-poengere.

Skal ikke ha lov til å være skuffet

Norge styrte det meste av bronsefinalen mot Kroatia, men seieren og opprykket glapp.

U16-EM jenter, bronsekamp Norge – Kroatia 45-49

Som i semifinalen mot Slovenia ledet de norske jentene før siste periode, men i sluttminuttene ble også Kroatia for sterke.

Norge var foran med 45-43 to og et halvt minutt før slutt etter Synne Jacobsens tredje 3-poenger, men det ble også lagets siste scoring i kampen.

29 sekunder før slutt satte kroatenes toppscorer Vivien Nejasmic to straffer til 47-45, og i angrepet som fulgte ble Karyn Sanford klart feilet på en drive mot kurven, da Kroatia hadde lagfeil. Men dommeren slo ut med armene, snøt Karyn og Norge for to straffer som kunne ha utlignet scoren – og i stedet måtte de sende Nejasmic til straffelinja igjen, og hun feilet ikke nå heller.

Det så lyst da Norges beste spiller Synne Jacobsen la en 3-poenger til 31-25 rett før pause, da Celine Klett la en 3-er og Synne Jacobsen etter en råsterk retur fikk Norge opp i 36-31-ledelse etter at Kroatia hadde utlignet – og da Fatima Mohammad sørget for 42-38 tre minutter ut i 4. periode med en vakker floater.

24 turnovers ødela

Før både bronsemedaljene og opprykket til A-EM glapp. Og mens folket hjemme gratulerte jentene med en fantastisk fjerdeplass i EM, gikk hovedpersonene selv mektig skuffet av banen i Universiada-hallen i Sofia.

- Vi sa til jentene etterpå at idrett er marginalt, for i går var det marginer som gjorde at vi ikke kom til finalen og i dag står vi igjen som nummer fire etter en ny stang-ut-kamp. Sånn er livet og sånn er idretten noen ganger, men vi føler at vi ikke taper fordi motstanderne er så mye bedre enn oss, for det viser jo statistikkene. Men i dag pådrar vi oss 24 turnovers, og flere av dem fører til scoringer for Kroatia. Det skjer bak i banen, det ligner ikke oss og det blir utslagsgivende, mente Ola Gravem Knutsen.

Sluttet å treffe

Samtidig sluttet Norge å score i de to siste periodene. Tredjeperioden åpnet med seks scoringsløse minutter (!), før Celine Klett fikk Norge i gang igjen med en 3-poenger.

Men de norske jentene maktet bare 7 poeng i hver av de siste periodene, og treffprosenten sank fra knallsterke 40 før pause til 25 etter kampslutt.

- Vi får så masse åpne 3-poengere, og har 5 av 13 i første omgang – men 2 av 21 i andre, sukket trener Knutsen.

Og han klarte å irritere seg over dommeravgjørelser som gikk mot:

- Nummer 7 driver inn i vår spiller (Sunniva Sørbye, femte feil!) og får to straffer som hun gjør 47-45 på. Så blir først Karyn (Sanford) og så Maria (Thoresen Myklebust) «hakka ned» i motsatt ende uten å få noe, mente U16-treneren.

Vant fem av åtte EM-kamper

Men når B-EM i Sofia skal oppsummeres, er det norske lagets prestasjon den mest oppsiktsvekkende.

Norge vant fem av åtte kamper og havnet i «Final Four» etter å ha slått sterke basketnasjoner som Israel, Slovakia og Ukraina. Så presset de Slovenia og Kroatia i kampene om medaljer og tapte i sluttminuttene og -sekundene med henholdsvis 7 og 4 poeng etter å ha ledet inn i sisteperioden. Norge plasserte seg også foran Serbia, som rykket ned fra A-EM.

Og endte på fjerdeplass i et felt med A-nasjoner.

- Vi skal egentlig ikke ha lov til å være skuffa når vi kommer oss inn i semifinalen etter å ha vært femteseedet i gruppa vår, sier Ola Gravem Knutsen.

- Vi slo ut nummer 1 i gruppe D (Ukraina) og fulgte Slovenia til sluttminuttene. Og i dag er vi veldig nær ved å slå Kroatia, som vi tapte med 43 poeng for (37-80) i den andre kampen i gruppespillet.

- Selvfølgelig må vi være skuffa over ikke å vinne disse to siste kampene, for vi vet vi kunne ha gjort det. Men vi har hatt en fantastisk sommer, med sølv i nordisk der vi var tett på gull og her tett på både finaleplass og bronsemedaljer. Vi spiller mot store A-nasjoner som har et helt annet og langt større system i basketball, presiserer Knutsen.

Synne - bronsefinalens beste

Synne Jacobsen hadde en stor bronsefinale og noterte seg for 16 poeng og 12 returer, som kampens mest effektive spiller. Ytrebygda-forwarden traff på 6 av 10 av sine skudd, inkludert 3 av 4 på 3-poengere.

Norge imponerte ved å vinne returstatistikken 57-47 mot de større og sterkere kroatene, og forsvarsjobben var en ganske annen enn i den første kampen mot Kroatia: 49 poeng mot, etter 80 for en uke siden.

Men offensiven sviktet, og jentene traff ikke skuddene da det gjaldt – og som de har gjort i flere andre kamper i turneringen.

Slovenia mestere, Sanford på Allstar-laget

Finalen ble en parademarsj for Slovenia, som tok sin åttende seier av åtte mulige etter at de gikk ut med 13-4 i starten og aldri lot Portugal få sjansen til å komme innpå. Slovenerne vant 71-56, og dermed var det kun Norge som klarte å gi dem kamp om seieren i EM.

Slovenias 197 cm lange center Mojca Jelenc ble finalens dominerende spiller med 15 poeng og 10 returer, og kåret til mesterskapets MVP.

Seiersseremonien ble også gledelig for Norge: Karyn Sanford fikk plass i Allstar-femmeren, som turneringens beste pointguard.

Der havnet hun sammen med Jelenc fra vinnerlaget, Portugals forward Ana Barreto, Kroatias imponerende center Dorja Iva Zaja (med viktige returer og scoringer mot Norge i bronsefinalen) og Israels gode skytter Emma Rinat.

Dessverre kom Karyn Sanford aldri i gang i bronsefinalen og bommet på det aller meste. Etter 22 poeng i semifinalen mot Slovenia, endte Norges pointguard med uvanlig beskjedne 2 poeng mot Kroatia.

Poengscorere Norge:

Synne Jacobsen 16, Fatima Mohammad 12, Celine Klett 8, Maria Thoresen Myklebust 7, Karyn Sanford 2.

Kamp om 21.- plass: Island – Nord-Makedonia 84-43

Albania ble nummer 23 og sist i turneringen. Ingen lag rykker ned. Kypros vant C-EM og får tilbud om å rykke opp.

Slovenia, Portugal og Kroatia rykker opp i A-divisjonen.