​Maria Thoresen Myklebust og de norske U16-jentene fikk ikke til mye i angrep mot Kroatia, her ved lagkapteinen Vivien Nejasmic og banens gigant Dorja Iva Zaja (nr 9), to av 04-spillerne hos kroatene og henholdsvis 182 og 185 cm høye.
​Maria Thoresen Myklebust og de norske U16-jentene fikk ikke til mye i angrep mot Kroatia, her ved lagkapteinen Vivien Nejasmic og banens gigant Dorja Iva Zaja (nr 9), to av 04-spillerne hos kroatene og henholdsvis 182 og 185 cm høye.

Sjanseløse mot fysisk råsterkt Kroatia

Norges spillere ble lettvektere og var aldri i nærheten av å lage jevn kamp mot Kroatia.
 

U16-EM jenter Norge – Kroatia 37-80

- Det er vel dette som er så fascinerende med idrett, den korte veien mellom opp- og nedturer, sa Ola Gravem Knutsen. Uten at det var så veldig fascinerende verken for U16-coachen eller de øvrige norske å se Norge bli nedkjempet og utklasset av et godt forberedt og fysisk råsterkt kroatisk lag.

- Kroatia fikk lov til å spille i komfortsonen sin og gjøre det de ville hele tiden, beklaget Knutsen.

18 timer etter at de norske jentene hadde jublet for den sterke seieren over Israel (60-57) i en thriller av en basketballkamp, var de på parketten i Universiada-hallen i Sofia for å møte Kroatia, som ikke imponerte i sin åpningskamp mot Sveits torsdag.

 

Robuste 04-spillere

Men Kroatia er en betydelig basketballnasjon, og det hører med til sjeldenheten at de har lag i B-EM. Nå bygger kroatene opp et nytt, sterkt lag – og fire av seks som spilte mest mot Norge, er fra 04-årgangen og vil utgjøre stammen i neste års U16-lag, som de håper å rykke opp i A-EM med.

En 04-trio gjorde også livet surt for de norske jentene, med sin enorme fysikk. Dorja Iva Zaja på 1,85 var banens gigant med 17 poeng og 14 returer før hun ble hvilt etter 22 minutters spill. 186 cm høye Tea Josipovic og lagkapteinen Vivien Nejasmic på 1,82 var også vonde å bryne seg på, og trioen sto for 32 poeng og 29 returer.

 

- Så mye fysisk bedre

Norge forsvant ut av kampen allerede etter første periode, da Kroatia gikk fra 14-6 til 25-8 etter at Ola Gravem Knutsen og Baard Stoller hadde tatt timeout tre minutter før slutt i perioden.

- Vi hadde fokus på å skulle omstille oss etter Israel-kampen, og visste om styrkene til Kroatia: Insidespill og returer i begge ender av banen. Vi skulle ta returer under egen kurv for å begrense Kroatia fra å få flere skudd i hvert angrep. Men for å kunne lykkes på de områdene, er viljen, intensiteten og den fysiske tilstedeværelsen særdeles viktig. Men den var ikke til stede fra start, og jentene greide aldri å respondere, erkjenner coach Ola.

- Kroatia var så mye fysisk bedre enn oss, skolerte og disiplinerte innenfor de rammene de skulle spille. Insidespillerne deres er smarte, flinke til å "seale" av og bevege seg. Det sier jo det meste når de scoret 40 av sine 80 poeng inne i painten.

 

14 offensive returer mot Norges fire defensive

De norske spillerne ble tidlig motløse, og slet mot Kroatias helbanepress. De klarte heller aldri å få til noe godt, kollektivt angrepsspill – det meste ble enkeltprestasjoner. Skuddene satt ikke (22 prosent treff, inkludert 6/31 på 3-poengere) og Norge skjøt bare fire straffer i hele kampen. De slapp rett og slett ikke til under kurven, der Kroatias store forwarder regjerte.

Kroatene vant returstatistikken 53-34 og hadde 14 offensive returer da Norge sto med fire forsvarsreturer ved halvtid.

Dagen før mot Sveits tok Kroatia 61 returer, men hadde da 25 turnovers og 0 av 13 på 3-poengere.

Nå var de tydelig skjerpet, og skjøt godt: 45 prosent på alle skudd og 8/21 på 3-poengere.

- Noe av vår gameplan var basert på det vi så av Kroatia mot Irland i treningskamp og mot Sveits, der de skjøt veldig dårlig. Vi skulle ta vekk det de var gode på, insidespillet. Men nå traff de skudd både fra langt hold og midthold, og hadde en veldig flyt.

I tillegg stengte de drivene våre, og vi fikk til lite i angrep, fastslår Ola Gravem Knutsen.

 

Sveits neste

Nå gjelder det for Norges spillere å reise seg igjen mot Sveits lørdag (19.30 norsk tid). Deretter venter Slovakia mandag og Kosovo tirsdag i de to siste kampene i gruppespillet. Med tre seire kan Norge fortsatt bli puljetoer og bli kvartfinalister i B-EM, men må i så fall ha hjelp av Kroatia (eller Slovakia) mot Israel. Hvis Kroatia, Norge og Israel slår hverandre i én kamp hver og blir stående likt i poeng, vil 43-poengstapet mot Kroatia sende Norge nederst og dermed på tredjeplass og inn i 9-16-sluttspillet.

Samtidig er Slovakia og Sveits outsidere som kan stelle i stand problemer for både Norge og Israel.

- Vi må bare ta kamp for kamp og være klare til å spille igjen mot Sveits. Skuffelsen fra i dag må vi få skylt ned med én gang. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at jentene er veldig revansjlystne og vise at de kan langt bedre enn det de viste i dag. For det kan de virkelig, understreker Ola Gravem Knutsen.

 

Poengscorere Norge:

Karyn Sanford 8, Synne Jacobsen 7, Maria Thoresen Myklebust 7, Felicia Dyngeland-Sundén 5, Maria Viktoria Haukenes 3, Ingeborg Hagen Birkeland 3, Fatima Mohammad 2, Sunniva Sørbye 2.

Toppscorer Kroatia: Dorja Iva Zaja 17.

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, FREDAG:

Gruppe A:

Slovenia – Island 83-46, Serbia – Bosnia-Hercegovina 73-62, Romania – Montenegro 56-33.

Stillingen (seire-tap): Slovenia, Serbia og Romania 2-0, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Island 0-2.

 

Gruppe B:

Portugal – Østerrike 82-28, Hviterussland – Storbritannia 61-58, Irland – Albania 106-37.

Stillingen: Hviterussland, Irland og Portugal 2-0, Storbritannia, Østerrike og Albania 0-2.

 

Gruppe C:

Norge – Kroatia 37-80, Israel – Kosovo 69-44, Slovakia – Sveits 69-40.

Stillingen: Kroatia og Slovakia 2-0, Norge og Israel 1-1, Sveits og Kosovo 0-2.

 

Gruppe D:

Nederland – Bulgaria 68-64, Ukraina – Luxembourg 83-42.

Stillingen: Nederland 2-0, Bulgaria og Ukraina 1-1, Luxembourg og Nord-Makedonia 0-1.