​Lina Stranger-Johannessen endte på 19 poeng, 9 returer, 6 assists og 4 steals mot Estland. Ullern-guarden la fire 3-poengere og var sentral i Norges opphenting i fjerdeperioden.

Presset Estland til sluttsekundene

U18-jentene hentet inn 10 poeng på litt over tre minutter og var nær ved å slå Estland.

U18-EM Estland – Norge 61-56

Med 40 sekunder igjen å spille la Lina Stranger-Johannessen to straffer og reduserte Estlands ledelse til 58-56. Kampen om fjerdeplassen i gruppa og dermed plassen i 9-16-sluttspillet var plutselig helt åpen, og Norge hadde momentum.

Men de norske jentene kom ikke nærmere. 19 sekunder før slutt ble estiske Helena Stina Svilberg feilet og la det andre straffekastet (59-56). Norge gikk i angrep, men misset – og i stedet var det Estlands Marija Gontsarova som fastsatte sluttresultatet til 61-56 med to straffer i siste sekund.

Estland slo Norge med 23 poeng (58-35) i nordisk for en uke siden og vant med 65 poeng (100-35) over Kosovo i gruppespillet i B-EM, mens de norske jentene med nød og neppe slo Kosovo 52-51.

Med den bakgrunnen var en helt jevn kamp mot estlenderne en solid opptur for Norges lag.

Sesongens beste kamp?

- Ja, kanskje den beste – og iallfall her i EM. Vi var gode mot Island i nordisk også (59-68), minner U18-trener Kjetil Andresen om.

- Jentene skjøt mye bedre enn i de andre kampene her, alle var i slag. Vi klarte å stresse Estland litt, stjal ballen og tvang dem til å ta dårlige skudd, så de bomma en masse, forteller Andresen.

Ledet etter to perioder

Norge gikk offensivt ut og ledet 15-9 etter første periode og 24-22 ved halvtid. Men Estland tok føringen med en 10-2-run fra start i tredjeperioden og bygget seg en 12-poengsledelse (53-41) fire minutter før slutt.

Men de norske jentene nektet å gi opp, og krøp innpå etter flere fine angrep og avslutninger.

Ett minutt før slutt reduserte Eirin Vreim Holm til 58-54, før Lina Stranger-Johannessen ble tildelt to straffekast og la begge.

Lina Stranger-Johannessen fortsatte storspillet fra Kosovo-kampen, var på banen i 37 minutter og endte på 19 poeng, 9 returer, 6 assists og 4 steals. Ullern-guarden traff 4 av 10 3-poengere og ledet an i Norges opphenting i fjerdeperioden.

Kari Kyrkjebø noterte seg for en double-double med 14 poeng og 10 returer. Eirin Vreim Holm hadde en solid kamp med 7 poeng og 5 returer, og Cecilia Riise la to 3-poengere. Ni norske jenter kom på scoringslista.

Norge traff på åtte 3-poengere, etter seks totalt i de tre første kampene.

Bulgaria neste

U18-jentene får nå to fridager før de skal opp mot Bulgaria, som etter tapet for Island (68-75) onsdag endte som nummer 5 og sist i gruppe B.

Med bulgarsk seier over Kosovo torsdag, vil Norge være sikret å være blant de 20 beste av de 23 lagene. Da blir Bulgaria-kampen avgjørende for om laget spiller om 17.- eller om 19.- plass på avslutningsdagen søndag.

- Det hadde selvfølgelig vært moro å komme i den midterste puljen (9-16), men det er kanskje mer riktig at vi er i den nederste. Og her er det flere lag vi skal kunne slå, presiserer Kjetil Andresen.

Tre nordiske lag i kvartfinalene

B-EM i Skopje har vist at nivået i nordisk mesterskap i U18-klassen var høyt. Tre av lagene spiller i hver sin kvartfinale: Finland mot Portugal, Sverige mot Romania og Danmark mot Tyrkia. Den fjerde kvartfinalen er Hellas – Nederland. Spesielt det finske laget forventes å være blant de tre lagene som rykker opp i A-divisjonen.