Aurora Sørbye finter bort 1,88 m høye Karen Dalsgaard og driver mot danskenes kurv. Bak til høyre ser vi Sunniva Vik Pettersen. FOTO: FIBA.COM

Nytt, knepent EM-tap

Norges U18-jenter kjempet danskene ut av stilen, hentet inn 16 poeng og gikk i ledelse 23-22 i tredje periode. Men da kampen skulle avgjøres, ble det for mye surr og bom.

Norge – Danmark 36-41

Tre gode ting å ta med seg fra kampen mot danskene, tapet til tross:

Forsvarsjobbingen gjennom hele kampen, den glimrende perioden med en 19-2-run fra start av andre periode – og vissheten om at alle de tre siste motstanderne i EM vil være mulige å slå.

Etter to 5-poengstap for nordisk motstand (46-51 etter overtime mot Island onsdag), hadde det smakt med en seier eller to, eller gjerne tre, i de siste kampene.

Akkurat som mot Island løftet Norge seg mange hakk fra nordisk. Mot islendingene ble det 46 poeng bedre resultat enn for en måned siden, mot danskene 28 poeng bedre etter at det endte 42-75 under nordisk i Finland.

Reiste seg etter 4-20

Samtidig ble det en ny kamp med mye stang-ut og for altfor mye kaos og turnovers i angrep for Norge.

Åpningen var miserabel med 4-20 etter første periode, men så var det plutselig Danmark som sluttet å score. Andre periode endte med smått utrolige 8-2 (!) i norsk favør, men fortsatt hadde Norge bare scoret 12 poeng etter halvspilt kamp.

Så løsnet det med en 11-0-run i de fem første minuttene av tredje periode, avsluttet med Lara Giannis andre 3-poengstreff til norsk ledelse 23-22.

Dermed hadde Norge vunnet 19-2 fra starten av andre periode.

Avgjorde med to straffetreff

Dessverre svarte danskene med 7-0 og beholdt ledelsen kampen ut. Spenningen varte likevel langt inn i siste spilleminutt.

Med 25 sekunder igjen ble Camilla Gjerstad frispilt av Celine Klett og la inn 36-38.

Men Norge måtte stoppe klokka, og Celine Klett feilet og sendte Karoline Lundin til straffelinja. Danskenes nummer 13 beholdt roen, traff begge straffene og avgjorde i praksis kampen 14 sekunder før slutt.

– Får bare lære av dette

– Vi hadde en bra prat mellom første og andre periode, og holdt jo danskene til bare 2 poeng gjennom halvannen periode, presiserte Tommy Gundersen.

– Det er en skuffet gjeng vi har her nå, men det bor mye i disse jentene og de gir aldri opp. Så får vi bare lære av dette, fastslo U18-coachen.

Forsvarsmessig var det godt nok, men i angrep ble det for mye kaos og bom for Norge.

36 poeng holder ytterst sjelden til seier i en basketballkamp, men det gjør heller ikke 41 poeng som danskene faktisk vant på.

12 treff på 62 skudd

Danmark hadde enda dårligere field goals-prosent enn Norge – 18 mot 19! – men med 12 av 62 og en serie bom på enkle skudd var det ikke rart de norske jentene fortvilte etter kampen.

Lara Gianni våknet til liv og ble norsk toppscorer med 10 poeng etter å ha satt 3 av 5 trepoengere. Men resten av laget traff bare 1 av 23 (!), og mye av det var vidåpne skudd.

I tillegg fikk Norge for andre kamp på rad 36 turnovers, og det MÅ bli bedre i de neste kampene mot Irland og Østerrike.

Island med to seire

Torsdagens resultater antyder at Norge bør ha gode sjanser mot begge.

De irske jentene slo Danmark 64-54 i lagenes åpningskamp i mesterskapet, men tapte for Østerrike (64-66) som torsdag ble slått klart av Island (56-43) som Norge tapte for i overtime.

I den andre puljen vant Estland 66-57 over Nord-Makedonia og det estiske laget Norge slo i nordisk står dermed i likhet med islendingene med to seire.

Poengscorere Norge: Lara Gianni 10, Camilla Gjerstad 7, Aurora Sørbye 4, Selma Deisz 3, Ingeborg Nitter Gruber 3, Mathea Lindbråten 2, Maja K. Osmundsvåg 2, Sunniva Vik Pettersen 2, Lea Heiene Tveteraas 2, Susanne Gjerstad 1.

Toppscorere Danmark: Karoline Lundin og Isabella Palmqvist 11.

U18-EM KVINNER, DIV. B TORSDAG:

MELLOMSPILL 9-18

Gruppe E:

Storbritannia – Ukraina 70-60, Estland – Nord-Makedonia 66-57.

Stillingen: Luxembourg 2-0, Estland 2-0, Storbritannia 2-1, Ukraina 0-2, Nord-Makedonia 0-3.