NBBF Norge - Irland 1 Therese Häger.jpg
​Avgjørelsen faller i Nadderudhallen: Therese Häger har fått kontroll på ballen og legger inn 69-67 til Norge - med 0,4 sekunder igjen av kampen!

Norsk seier i siste sekund

Irland hentet inn Norges ledelse fem ganger, men Therese Häger avgjorde i siste sekund.

Norge – Irland 69-67

Den 33-årige Ullern-forwarden la iskaldt to straffekast til 67-64 med 25 sekunder igjen i Nadderudhallen, men irenes toppscorer og beste rebounder Grainne Dwyer (21 poeng og 10 returer) gikk for en stepback-3-poenger og hadde flaksen med seg: Ballen smalt i plata og i kurven til 67-67 og bare 9 sekunder gjensto.

Norge tok timeout, Irland hadde lagfeil og Stine Austgulen fikk ballen inn til Tori Solberg Halvorsen, som gikk hardt inn i feltet, kanskje ble feilet og nærmest mistet eller sentret ballen framover. Der hadde Therese Häger plassert seg perfekt, fikk kontroll over ballen og la inn 69-67 til Norge – med 0,4 sekunder igjen!

Irland tok timeout, men hadde ikke tid til å få av gårde noe kontrollert skudd, og Norge kunne juble over seier i den første hjemmelandskampen for kvinner siden nordisk mesterskap i Rykkinnhallen i 2012.

- Litt flaks at jeg får tak i ballen der, sa matchvinner Therese om den avgjørende situasjonen.

- Men Tori er sterk som angriper inn og jeg bare går etter den løse ballen og ser at ingen fra Irland er der.

 

Ny kamp lørdag

Dermed fikk Norge en ny seier over Irland, etter fjorårets 73-62 i Small Countries-EM i Cork. Det betyr selvfølgelig at de irske jentene vil være enda mer lystne på revansj når lagene møtes igjen i Nadderudhallen lørdag kl. 17.00.

- En god start for oss. Vi har trent godt de siste helgene, men halve laget er nytt og det tar litt tid å bli samspilt og få en kjemi, sa Therese Häger, som leverte en glimrende kamp i sitt landslagscomeback.

Ullern-veteranen endte på 12 poeng etter 4/5 i field goals og 4/4 fra straffelinja, hadde 9 returer – og ble matchvinner!

- Fantastisk av Therese, fastslo landslagstrener Gunnar Nesbø – som også er 33-åringens klubbtrener i Ullern.

- Og herlighet for en kamp det ble. Veldig gøy å kunne gi et så entusiastisk publikum en seier. Dessuten fikk alle de seks debutantene våre kommet på banen og de klarte seg veldig bra. Alt i alt var det en god gjennomkjøring for oss, selv om det svingte mye. Vi får finne ut hvilke konstellasjoner som gjør det bra, sa Nesbø.

 

8 bak, 8 foran

Norge gikk ut med 7-0-ledelse, Irland kom tilbake og var 8 poeng foran (31-23) før de norske jentene hentet inn alt og gikk forbi igjen, til 8 poengs ledelse på det meste (52-44).

Irene kom ajour igjen på 60-60 fire minutter før slutt, men Stine Austgulen la sin fjerde 3-poenger til 63-60 og Tina Stenerud Moen traff da det gjaldt som mest: 65-60 med 1:20 igjen. Men irene ga seg ikke, kom innpå til 65-64 og hentet inn en norsk ledelse for femte gang i kampen etter at Therese Häger hadde lagt sine straffer til 67-64. Før Hägers avgjørende scoring, en perfekt avslutning sett med norske øyne.

 

- Må holde trykket

- Det svingte mye for oss, men vi var gode når vi klarte å holde trykket i forsvar oppe, da blir automatisk angrepsspillet bedre også, sa Norges toppscorer Stine Austgulen (18 poeng), kåret til lagets MVP.

- Skal vi vinne igjen i morgen, må vi holde det samme trykket og bokse ut, fastslo 25-åringen, som spilte sin første basketballkamp på et år etter skade. Hun traff fire av ni 3-poengere og hadde i tillegg 6 returer og 5 assists. Den elegante guarden og skytteren Anna Kelly ble Irlands MVP.

 

Sterk debut av Teigland

Irene vant returstatistikken knepent, 43-41, og var også marginalt bedre på offensive returer: 14 mot 13. Therese Häger var beste norske rebounder med sine 9 returer, mens Kari Kyrkjebø plukket ned 8 på bare 14 minutters spill.

Karoline Teigland gjorde også et solid inntrykk i sin debut for Norge, god til å ta opp ballen og med aggressivt forsvar. Det ga sterke statistikker: 3 steals, 5 returer, 6 assists og 8 poeng – inkludert to 3-poengere.

Tina Stenerud Moen som hadde 30 poeng mot Irland i fjor sommer, måtte nøye seg med 7 poeng lørdag etter 3/10-skyting, men var likevel viktig, spesielt med scoringen til 65-60. Både hun og Tori Solberg Halvorsen (8 poeng og 6 returer) ble hemmet av feiltrøbbel utover i kampen. Vi tipper begge kommer enda sterkere lørdag, i del to.

 

Landskamp uten speakertjeneste

Største minus: At høyttaleranlegget var dødt, slik at det ble en landskamp uten speakertjeneste, presentasjon av lagene og av de stadig like imponerende Jump-danserne som underholdt i pausen.

Et lynnedslag torsdag var årsaken til svikten, og selv om anlegget var testet på forhånd, virket det plutselig ikke lenger. Arrangøren Bærum Basket forsikret etter kampen at de har funnet løsningen og at alt skal bli bra til lørdagens kamp.

 

Poengscorere Norge:

Stine Austgulen 18, Therese Häger 12, Tori Solberg Halvorsen 8, Karoline Teigland 8, Tina Stenerud Moen 7, Andrea Bolstad Raa 7, Kari Kyrkjebø 4, Lina Stranger-Johannessen 3, Pernille Mellem 2.

Toppscorere Irland: Grainne Dwyer 21 og Anna Kelly 19.

Statistikk fra Norge - Irland fredag: https://wp.nif.no/MatchDetails?id=7091340