NBBF Norge - Italia Universiaden.JPG
​Det går hardt for seg under kurvene i basket en gang i blant. Her har Johannes Dolven (nr 14), Sjur Dyb Berg og italienske Riccardo Visconti havnet på gulvet etter en tøff kamp og blir hjulpet opp av Gaute Haugen, Italias kaptein Valerio Cucci, Sigurd Lorange, Mikkel Kolstad og en av kampens dommere.

Norge reiste seg aldri

Norge burde ha slått et middelmådig Italia, men kastet bokstavelig talt bort seieren.


Italia – Norge 70-53

- Veldig frustrerende, fastslo Mathias Eckhoff, og spillerne rundt landslagssjefen var minst like misfornøyde.

De norske U24-gutta fikk en elendig start, hentet seg inn igjen og ledet 25-24, men lot Italia glippe unna igjen. Og hver gang Norge nærmet seg, kom en demoraliserende bom eller turnover. I de siste minuttene av kampen bredte oppgittheten seg i Norges lag, og et entusiastisk hjemmepublikum kunne juble for 17 poengs seier i PalaBarbuto i Napoli, 70-53.

Det virket som et unødvendig norsk tap. Italia som tapte 70-96 for Canada i sin åpningskamp torsdag har ikke noe fryktinngydende lag i Universiaden, og var heller ikke noe særlig fysisk overlegne de norske gutta.

- De er LITT større enn oss og har litt mer vilje, sa Mathias Eckhoff.

Men etter at italienerne hadde åpnet med 5-0 og 12-3, spilte Norge seg inn i kampen igjen, igjen mesterlig styrt av Harald Eika Frey – som også sendte laget i ledelsen, 25-24.

Det varte ikke lenge, Italia svarte med en 3-poenger og en steal og bygget etter hvert en ledelse på 13 poeng til halvtidspausen (43-30).

 

14 turnovers til pause

Norge fikk orden i rekkene og nærmet seg igjen. De var innpå til 6 poeng (48-42) og så 5 (53-48) og hadde mulighet til å krype enda mer innpå, med masser av tid igjen. Så kom i stedet nye bom og turnovers.

Allerede ved pause hadde Norge 14 turnovers, det endte på 23. De traff 46 prosent av 2-poengsskudd (46 prosent), og bommet på tre-fire helt åpne skudd under kurven. På 3-poengere ble det 5 av 21.

- Alle våre turnovers går ut over selvtilliten. Vi får ikke ro til å stole på det vi holder på med. Og noen av turnoverne er grove, det er som vi serverer dem frukt på et fat. Men starten vår ødelegger mye, og det skjer selv om visste at Italia skulle komme aggressivt ut, understreker landslagssjefen.

 

Møter Finland eller Ukraina

Ett lag har markert seg som klart svakeste i Universiaden for menn i de to første rundene: Kina, som er blitt utklasset 115-64 av Ukraina og 105-65 av Finland. Med seier over Italia, ville Norge fått kineserne i neste runde og hatt en stor mulighet til å havne i spill om plassene 9 til 12. Nå venter treeren i gruppa, taperen av Finland – Ukraina lørdag. Et finsk tap som tapte 65-69 for USA torsdag og et ukrainsk som tapte med ett poeng fredag, 57-58.

Det betyr knalltøff motstand igjen for Norge når cupspillet begynner mandag.

Men først er det Canada lørdag i siste kamp i gruppespillet. En kamp uten betydning for noen av lagene: Canada er allerede gruppevinnere, Norge ender sist. Canada overrasket med en klar seier over Tyskland fredag (80-61), i en kamp kanadierne avgjorde med 34-12 i tredjeperioden, etter at Tyskland hadde ledet med 6 poeng ved halvtid.

 

Poengscorere mot Italia:

Harald Eika Frey 16, Sigurd Lorange 9, Johannes Dolven 7, Mikkel Kolstad 6, Marcus Larsson 6, William Lybæk 4, Eivind Lamo 3, Sjur Dyb Berg 2.

Toppscorer Italia: Valerio Cucci 12.