​Stian Mjøs ble toppscorer med 26 poeng etter en sterk kamp mot Sveriges "Framtidslandslag" søndag. Her er Bærum-guarden i skuddet i kamp mot Irland i fjorårets Small Countries-EM i San Marino.
​Stian Mjøs ble toppscorer med 26 poeng etter en sterk kamp mot Sveriges "Framtidslandslag" søndag. Her er Bærum-guarden i skuddet i kamp mot Irland i fjorårets Small Countries-EM i San Marino.

Norge er blitt lagt merke til

Norsk basket er blitt invitert til Taipei-turnering neste år med begge seniorlandslagene.
 

Sverige – Norge 88-74

Det forfallsrammede og tynt besatte laget som stilte i Östersund i helgen, tapte også den andre treningskampen mot svenskenes «Framtidslandslag».

Denne gangen holdt Norge følge lenger, og var bare ett poeng bak (59-58) da 4. periode begynte, etter to 3-poengere og to straffekast fra Stian Mjøs, som ble toppscorer med 26 poeng.

Men på 65-62 fire minutter ut i sisteperioden glapp det, og Sverige dro fra til en klar seier, 88-74.

- Vi har fått altfor mange forfall i sommer, men jeg føler det var mye lærdom å hente både i Universiaden (U24-landslaget) og i disse to kampene. Vi jobber hele tiden med hvordan vi kan konkurrere. De andre lagene scorer ikke så mye på oss, men vi har heller ikke scoret så mye selv, erkjenner Mathias Eckhoff.

 

Invitert til Taipei

Nå kan det bli flere spennende oppgaver for seniorlandslagene. Kvinnelandslaget skal ut i hjemmelandskamper mot Irland i Nadderudhallen 30. og 31. august, og nå er det klart at begge landslagene er invitert til Jones Cup i Taipei i juli neste år.

Turneringen er blitt arrangert i Taipei hvert år siden 1977, til ære for Renato William Jones, en av stifterne av det internasjonale basketballforbundet, FIBA.

- Vi er ute og spiller landskamper igjen. Norge er blitt lagt merke til, forklarer Brent Hackman, NBBFs sportssjef.

- Universiaden har vært en viktig arena for oss, og sannsynligvis har de sett det norske laget i Taipei for to år siden, tror Hackman, som forteller at arrangørene legger opp til 10 lag for menn og 8 for kvinner.

EM-kvalifisering i 2021

Fire av årets VM-lag for menn skal være klare: Filippinene, Japan, Sør-Korea og Iran. I tillegg kommer Mali, Uganda og vertsnasjonen Taiwan. I kvinneklassen er også Filippinene, Sør-Korea og Taiwan klare.

Norge kommer dermed ikke til å delta i neste års Small Countries-EM, men ser frem mot den nye EM-kvalifiseringen som begynner i 2021 for både menn og kvinner.

- Det er mye arbeid før vi er klare til å melde oss på der, men det er det vi sikter mot, understreker Brent Hackman.

 

Ledet - og hentet inn

Norge åpnet bra i den andre av de to treningslandskampene mot Sverige i Östersund, og ledet etter første periode, 20-17.

Jørgen Odfjell (19) gjorde et par gode innhopp og sendte det norske laget i føring (22-21) tidlig i andreperioden med en tøff drive, men det var også siste gang Norge var i ledelsen. Resten av kampen ble som lørdagens, med et norsk lag som måtte jage en svensk ledelse.

Sverige gikk opp i 11 poeng (39-28), men Norge kom sterkt tilbake i tredjeperioden, som de vant 27-20 etter at Stian Mjøs hadde scoret 12 av poengene og vært i storslag de siste to minuttene.

Så sprakk det igjen, 65-62 med litt over seks minutter igjen var siste gang det norske laget hadde kontakt.

 

Seks av seks 3-poengere

Stian Mjøs både underholdt og skapte: Med 26 poeng og 5 assists, samt noen spektakulære slalåm-driver og et par lekre «step-back»-3ere. Men på 3-poengere møtte han sin desiderte overmann i Anton Kobylak-Berglund, som la seks av seks for Sverige – flere av dem akkurat da Norge var i ferd med å skaffe seg kontakt. Sverige som lag hadde 13 av 23 på 3-poengere – 56,5 prosent treff.

Stian Emil Berg begynte i stor stil, mens Sjur Dyb Berg igjen imponerte med en double-double, 11 poeng og 13 returer. Johannes Dolven misset noen åpne sjanser tidlig i kampen, men kom sterkt og endte på 14 poeng.

- Vi er ikke så «halvgærne», det er mye positivt og oppløftede og vi henger med veldig lenge, sier Mathias Eckhoff.

- Men vi blir slitne, gjør noen dumme valg og svenskene stepper opp. De kasserte det de hadde jobbet med forsvarsmessig og gikk over til å bytte på alt, og det er jo litt pluss for oss at vi tvinger andre lag til å justere. Vi var innenfor «striking distance» både i går (70-79) og i dag, men mangler litt disiplin og er ikke konsekvente nok. Der syns jeg svenskene er lenger fremme. Men det er mindre svinger i forsvarsspillet når du spiller i jevnt over høyere ligaer, fastslår landslagstreneren.

 

Tilbake på hjemmearenaen

Mathias Eckhoff og Stian Mjøs fikk begge gjensyn med sin gamle hjemmebane. Eckhoff var coach for Jämtland i Basketligan i 2009/10 og hentet Mjøs til laget sesongen etter, da Jämtland hadde ny coach. Så kom Eckhoff tilbake igjen på slutten av Mjøs' andre sesong i klubben.

Nå måtte de se seg slått av de svenske fremtidshåpene.

- Dette er spillere som får mye spilletid i ligaen. Bare to-tre av dem er stabile scorere, men de fleste spiller rundt 30 minutter per kamp og alle har vært i landslagsprogrammet. Målet er vel at flere av dem skal ta steget opp og gå inn i roller i A-landslaget, sier Eckhoff.

 

38-åring på "Framtidslandslaget"

De fleste av svenskene er unge spillere, men R.T. Guinn er desidert et unntak. 38-åringen fra Texas, som tidligere har spilt for blant andre Panathinaikos i Euroleague, fikk innvilget svensk statsborgerskap i mars i år. Den 2,08 m centeren spiller nå for Jämtland, og viste sin klasse i kamp to mot Norge der han ble svensk toppscorer med 19 poeng etter solid insidespill og blant annet 2/2 på 3-poengere.

- Han har jo spilt på veldig høyt nivå og er en centertype som gir de andre på laget gode arbeidsvilkår, sier Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere Norge:

Stian Mjøs 26, Johannes Dolven 14, Sjur Dyb Berg 11, Stian Emil Berg 10, Alex Dakin 6, Øivind Lundestad 3, Jørgen Odfjell 2, Morten Osland 2.

Toppscorere Sverige: R.T. Guinn 19, Anton Kobylak-Berglund 18 og Niklas Larsson 12.