NBBF Nordisk U16 jubel Finland.JPG
​Norges U16-jenter jubler etter seier 80-49 over hjemmelaget Finland i nordisk mesterskap. Fra venstre Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye, Julie Schütz Pettersen, Maria Thoresen Myklebust, Celine Klett, Felicia Dyngeland-Sundén, Fatima Mohammad, Ane Schanke-Næss, Ingeborg Birkeland, Frida Drivenes, Maria Viktoria Haukenes og Karyn Sanford.

Nå går vi for gullet

U16-jentene overkjørte Finland og overtok favorittrollen i nordisk.
 

U16 jenter Norge – Finland 80-49

03-generasjonen med Ulriken-jentene, Sandvikas Maria Thoresen Myklebust og Ytrebygdas Synne Jacobsen i spissen er vant til å hevde seg internasjonalt, og vant til å vinne.

I åpningskampen mot Island torsdag var det kanskje nervene og de voldsomme forventningene som preget laget – som måtte slite hardt for å vinne, 54-50 etter overtime.

Mot Finland storspilte det norske laget, lukket forsvaret med en effektiv sone og gjorde livet surt for de finske gullfavorittene.

- Dette var noe helt annet, ja! samtykket Maria Thoresen Myklebust som gikk fra 3 poeng og 8 returer mot islendingene i går til 13 poeng og 17 returer i en monsterkamp i dag.

- «Amøbe»-forsvaret vårt var nøkkelen, og så fikk vi en helt annen flyt i angrep. Nå går vi for gull, fastslo Sandvika-forwarden.

 

Advarer

Den innstillingen deler hun utvilsomt med lagvenninnene, men trener Ola Gravem Knutsen advarer og bremser optimismen litt:

- Vi får ta én og én kamp, og Sverige-kampen i morgen først. I dag så vi toppnivået vårt, men i går hvor lavt bunn-nivået vårt kan være, presiserte han.

Optimismen er likevel realistisk: Finland slo Danmark 80-60 fredag, og heller ikke Sverige skal normalt kunne holde finnenes nivå selv om svenskene har vunnet sine to første kamper.  Estland står som Island med to tap.

- Vinner vi én av de tre siste, er vi nok sikret medalje, tror Ola Gravem Knutsen.

 

Råd til ett tap?

31 poengs seier er også godt å ta med seg hvis Finland, Norge og et tredje lag – Sverige? – havner likt i poeng.

- Vi hadde det i tankene de siste fem minuttene, at vi skulle «gønne på» for å vinne mest mulig, i tilfelle vi kommer i en situasjon med tre lag på samme antall seire, forklarte landslagstreneren.

- Jeg tror Finland vinner resten av kampene sine, men vi har uansett ikke råd til å tape mer enn én kamp, sa Knutsen. Og kanskje ingen: Hvis Sverige skulle vinne alle sine resterende kamper, er det svenskene som tar gullet.

 

Gull fra 1991 og 2008

Norsk basket har vunnet gull i nordisk mesterskap kun to ganger tidligere:

Med juniorjentene på Island i 1991 da Sergio Hoffmann var coach og med U18 menn (1990-årgangen) i 2008 i Solna, da Geir Bangstad var head coach og Mathias Eckhoff assistent.

Siden omleggingen av nordisk i 2004 er det også blitt norske bronsemedaljer fire ganger: i 2007, 2012, 2014 og 2017 – alle til U18-guttene.

Med to seire av to mulige ser det inntil videre lyst ut for Ola Gravem Knutsen og Baard Stollers U16-jenter.

 

Effektiv sone

Mot Finland sto det 18-19 etter første periode, men det var også siste gang i kampen finnene ledet.

Norge gikk over i et soneforsvar Finland åpenbart mistrivdes med og raste opp i 36-26 tidlig i tredjeperioden etter én av Karyn Sanfords fem (!) 3-poengere. Akkurat da fulgte hjemmelagets eneste gode forsøk på opphenting: En 8-0-run sendte finnene bare 2 poeng bak (36-34), og de hadde momentum.

- Vi switchet til sone mot slutten av første periode for å begrense drivene deres og tvinge dem til å skyte utenfra, og det funka så bra at vi valgte å bli stående i sonen. Men da de kom innpå til 2 poeng, fikk de lov til akkurat det de ikke skulle – sette fart med ball og drive inn. Da tok vi en timeout og fikk tilbake fokus, forklarte Ola Gravem Knutsen.

 

Stødig Sanford

Karyn Sanford svingte kampen over i norsk fordel igjen. Pointguarden ble feilet på to driver og la fire av fire straffer (40-34), før Maria Thoresen Myklebust sørget for 42-34 med en sterk soloprestasjon og Sanford la to nye straffer. 44-34, og så var Finland akterutseilt for godt.

Før siste periode sto det 52-40 etter at den tredje ble avsluttet med en råsterk drive og scoring fra Myklebust.

Finnene var avhengige av å komme raskt tilbake i kampen, men det motsatte skjedde. De var rådville og lyktes ikke med noe mot Norges aggressive forsvar. De norske jentene gikk rett fra 52-40 til 58-40 og vant til slutt 80-49 etter å ha vunnet fjerdeperioden 28-9!

- All ære til jentene som følger vår «game plan» fullt ut, understreker Ola Gravem Knutsen.

 

Skadet på oppvarmingen

Det norske laget måtte klare seg uten Celine Klett, som skadet seg i spillsekvensen på oppvarmingen da en av de andre jentene tråkket henne på ankelen.

- Hun var i utgangspunktet en starter, så det svekket oss. Men jentene som kom inn tidlig grep sjansen og tok nivået – Felicia (Dyngeland-Sundén), Frida (Drivenes) og Maria Haukenes, presiserte treneren.

I sluttminuttene fikk alle på benken slippe til, og Julie Schütz Pettersen imponerte mest med 5 poeng på sine 1:43 minutter.

Karyn Sanford ble kampens toppscorer med 25 poeng, hadde i tillegg 13 returer og 8 assists, og viste all sin rutine fra Ulrikens triumfer i EGBL og Scania Cup. Med Sanford som pointguard kommer ballen trygt opp, og hun er også lagets fremste angrepsvåpen med sine giftige og sterke driver – og i dag med 3-poengsskytingen: 5 av 11. Norge som lag endte på 8 av 20, etter at Felicia Dyngeland-Sundén, Fatima Mohammad og Maria Thoresen Myklebust også la hver sin 3-er.

Synne Jacobsen hadde 17 poeng og 7 returer, Maria Thoresen Myklebust 13 poeng, 17 returer og 4 assists.

Norge hadde bare 11 turnovers i hele kampen, mens de utklasset Finland også i returstatistikken: 64-41.

Nå gjelder det å nullstille: Sverige er motstander lørdag, Danmark søndag og Estland mandag. Svenskene er i likhet med Norge uten tap etter de to første rundene.

 

Poengscorere Norge:

Karyn Sanford 25, Synne Jacobsen 17, Maria Thoresen Myklebust 13, Felicia Dyngeland-Sundén 7, Fatima Mohammad 6, Sunniva Sørbye 5, Julie Schütz Pettersen 5, Frida Drivenes 2.

Toppscorer Finland: Kati Olliainen 16.

 

FREDAGENS KAMPER I U16 JENTER:

Norge – Finland 80-49, Danmark – Estland 65-40, Sverige – Island 58-49.

 

Stillingen (seire/tap):

Norge 2/0, Sverige 2/0, Finland 1/1, Danmark 1/1, Island 0/2, Estland 0/2.