Karyn Sanford i en av sine mange driver, her mot Karoline Lundin. Til venstre i bildet Synne Jacobsen.

Mesterlig opphenting sikret sølv

U16-jentene nedkjempet Danmark og sikret sølvmedaljer i nordisk mesterskap.

U16 jenter Norge – Danmark 66-65 og Sverige - Finland 73-68

Etter at de norske jentene hadde slått Danmark i et nervepirrende basket-drama på bane 3 i Kisakallio-senteret, måtte de vente noen timer på å få vite om de fortsatt kunne vinne gull - eller ville sikre seg sølv.

Hadde Finland slått Sverige, ville Norge etter all sannsynlighet kunnet sikre gull med seier over Estland mandag. Finnene ledet med 10 poeng tidlig i kampen, men svenskene kom sterkt og kontrollerte til slutt inn til 73-68 og fortjente gullmedaljer i nordisk.

Samtidig ble det klart at Norge har tatt sølvet, uavhengig av resultatet i kampen mot Estland mandag. Finland og Danmark kan begge komme opp på tre seire og ende likt i poeng hvis de norske jentene skulle tape for estlenderne, men Norge har slått begge og går foran på innbyrdes oppgjør.

Dermed er U16-laget norsk baskets første sølvvinnere i et nordisk U-mesterskap på 2000-tallet, og første medaljevinnerne på jentesiden i aldersbestemte klasser etter gullet juniorlaget vant på Island i 1991!

Norges senior kvinner sikret også sølv i nordisk i 2008, og tapte også bare for Sverige.

Hentet inn 11 poeng

For et nervepirrende basket-drama det ble i Kisakallio-senterets bane 3:

Danmark tok føringen fra start og var oppe i 11 poengs ledelse (32-21) midtveis i andre periode. Men dette norske laget nekter å gi seg.

- Jentene viser veldig sterk karakter når det klarer å snu det og komme tilbake i kampen. Og utover i de to siste periodene spiller de disiplinert og gjør mange riktige og gode valg, fastslo Ola Gravem Knutsen da Norge hadde vunnet 66-65 og tatt sin tredje seier på fire kamper i nordisk.

Karyn Sanford avgjorde da hun iskaldt la to straffekast til 66-62 med 4,3 sekunder igjen – og da hjalp det ikke danskene at Alberte Frisch la en super 3-poenger i aller siste sekund og begrenset nederlaget til ett poeng.

- Danskene hadde flyt, de drivet og skjøt bra og spilte med høy intensitet. Vi greide ikke å håndtere dem i soneforsvaret vårt og byttet tilbake til mann-mann, fra vi lå under med 11 og ut kampen. Det gikk til dels veldig bra, forklarer coach Knutsen.

Mange matchvinnere

Norge gikk i ledelse for første gang på 35-34 ved Celine Klett etter en 14-2-run, var på 37-37 ved halvtid etter en buzzer-scoring av Sunniva Sørbye og var flere ganger oppe i 5 poengs ledelse.

Men danskene var på ingen måte slått:

Tre minutter før slutt var de foran igjen, 58-57.

Da trådte flere spillere inn i matchvinnerroller.

Felicia Dyngeland-Sundén satte inn 59-58 frispilt av Karyn Sanford.

Sunniva Sørbye fikk inn en steal, gikk på kurven og fikk både scoring og en straffe hun scoret på: 62-58!

Danskene reduserte til 62-60, men Maria Thoresen Myklebust drivet tøft langs baseline og la inn 64-60 med 11,7 sekunder igjen!

Danmark scoret igjen etter en retur (64-62), men hadde lagfeil og måtte feile Karyn Sanford for å stoppe klokka, med 4,3 sekunder igjen. Ulriken-profilen mestret situasjonen perfekt, la kaldt begge straffene (66-62) og sikret seieren før danskenes siste 3-poenger.

For tredje gang i mesterskapet spilte U16-jentene en kamp som ikke ble avgjort før i sluttsekundene – for andre gang vant de. Men det er storseieren over Finland (80-49) som kan bli gull verdt om finnene slår svenskene senere i kveld.

12 spillere bidro!

Coachene Ola Gravem Knutsen og Baard Stoller lot alle de 12 norske spillerne få slippe til i den avgjørende kampen. Ane Schanke-Næss (04-modell) fra Hop startet kampen og satte Norges to første poeng på stillingen 0-5.

Maria Haukenes (Ytrebygda) la inn 45-44 i 3. periode og Felicia Dyngeland-Sundén både 3-poengeren til 48-44 og den viktige scoringen i sluttminuttene.

- Ni av tolv spillere scorer, og alle spillerne som kommer innpå noen minutter gir oss viktige bidrag. Da lar vi jentene som spiller mye få noen minutter på benken og få samlet seg litt. Vi hadde kun to spillere som fikk mer enn 30 minutter på banen i dag, og det får vi igjen for mot slutten av kampen, når alle har nok energi, presiserer Ola Gravem Knutsen.

Sanford nær triple-double

Karyn Sanford styrte det norske spillet og endte bare tre returer unna en triple-double med sine 18 poeng, 10 assists og 7 returer.

Sunniva Sørbye hadde en stor kamp med 9 poeng, 10 returer og 4 steals – hvorav den siste var med på å avgjøre kampen.

Maria Thoresen Myklebust var tilbake som angrepstrusselen hun pleier å være, scoret 11 poeng og ble en matchvinner med 64-60-scoringen.

Men fremfor alt var det en lagseier for Norge, med alle 12 spillere i aksjon.

Noen perfekt angrepskamp var det ikke. 3-poengerne satt ikke (3 av 17), og 21 turnovers er mer enn vanlig fra dette laget – selv om Norge presset danskene til 23.

Det meste var jevnt: Skuddprosenten 42-41 i norsk favør, returstatistikken 47-47, steals 12-11 – og scoren 66-65.

- Vi har ikke fått sving på 3-poengsskytinga ennå, bare mot Finland. Men vi kommer oss til linja og scorer 13 poeng på straffer mot danskenes 8. Ellers er nesten all «statsen» helt lik, understreker Ola Gravem Knutsen.

Estlands trussel: 195 cm høy center

Estland i siste kamp er på ingen måte noen walk over for det norske laget. Lagets store utfordringen, bokstavelig talt, er 195 cm høye Anete-Elisabeth Adler, som står med 13,7 poeng og 13,3 returer etter de tre første kampene.

- Det er et stort og tungt lag som står mye i en sone og som ga Finland store problemer med det. Men tempomessig skal vi kunne utfordre dem, og jeg føler det er et lag vi kan presse. Mot sonen deres er vi avhengig av å treffe bedre utenfra og kunne løpe mye. Defensivt for oss handler det om ikke å gi Adler for mye rom, sier U16-coachen.

Jentene akter selvfølgelig å vinne sin fjerde kamp i nordisk, og vil være topp skjerpet mandag selv om sølvmedaljene allerede er sikret.

Poengscorere U16 jenter mot Danmark:

Karyn Sanford 18, Maria Thoresen Myklebust 11, Sunniva Sørbye 9, Synne Jacobsen 7, Celine Klett 6, Fatima Mohammad 6, Felicia Dyngeland-Sundén 5, Ane Schanke-Næss 2, Maria Viktoria Haukenes 2.

Toppscorer Danmark: Bianca Richter Braikia 17.