​Ola Gravem Knutsen viser angrepstrekk for U16-jentene på onsdagens trening i Kisakallio-senteret. Fra venstre ser vi Maria Haukenes, Julie Schütz Pettersen, Sunniva Sørbye og Synne Jacobsen.
​Ola Gravem Knutsen viser angrepstrekk for U16-jentene på onsdagens trening i Kisakallio-senteret. Fra venstre ser vi Maria Haukenes, Julie Schütz Pettersen, Sunniva Sørbye og Synne Jacobsen.

Medalje bør være et mål

U16-jentene er norsk baskets fremste medaljehåp i årets nordiske mesterskap.
 

- På vårt beste har vi potensial til å kunne slå alle. Medalje bør være et mål, erkjenner U16-lagets head coach Ola Gravem Knutsen.

Han liker ikke å gå ut med for høye mål. Nivået i nordisk er tøft, og Danmark, Finland og Sverige er alle A-nasjoner i årsklassen. Samtidig har ingen norske jentelag har reist hjem med medalje siden U18- og U16-lagene for jenter og gutter ble samlet i ett mesterskap i 2004.

Norge har vunnet gull bare to ganger i nordisk:

Juniorjentene vant på Island i 1991 med Sergio Hoffmann som coach, og U18 menn (1990-årgangen) ledet av Geir Bangstad vant alle sine kamper og vant gull i Solna i 2008.

Siden 2004 er det også blitt norske bronsemedaljer fire ganger: i 2007, 2012, 2014 og 2017 – alle til U18-guttene.

 

Åpner mot Island

For fjerde år på rad blir nordisk arrangert i Kisakallio-senteret utenfor Lohja i Finland.

Alle de fire norske lagene møter Island torsdag, Finland fredag, Sverige lørdag, Danmark søndag og Estland mandag.

I fjor ga de 20 kampene 3-17 i seire-tap, med to seire til U18 menn som havnet på fjerdeplass – og U16-jentenes sensasjonelle seier over Sverige (45-43), som senere på sommeren vant B-EM og rykket opp i A.

Rekorden er fem norske seire, fra 2008 (da gull-laget i U18 vant alle fem), 2012 og 2017.

U18-laget for menn har vært «flaggskipet» de siste par sesongene, men nå er 99- og 00-generasjonen med profiler og scorere som Mikal Gjerde, Tobias Rotegård og Sigurd Lorange ute.

- Med Christoffer Heggelund og Jørgen Odfjell hadde vi jo en femmer av ligaspillere på U18-laget i fjor, understreker NBBFs sportssjef Brent Hackman, som var coach for laget som fikk fjerdeplass i nordisk (2-3) og vant fem av åtte kamper i B-EM i Skopje.

- 01-generasjonen har ikke samme tyngden, men det er en jevn og bred gruppe som har det kollektive mer i fokuset, og som trenerteamet har jobbet godt med. De har kanskje ikke de samme toppene, men gode spillere og flere strenger å spille på, mener Hackman.

 

Tunge forfall

204 cm lange Erik Borg som var med på U18-laget i fjor er skadet, men skal rekke B-EM i Oradea i Romania om en måned. Max Dahl Svendsen (Sandvika) forsvant også ut av nordisk, et forfall som svekker laget.

- Max var uheldig og ble syk, og vi vil gi ham mulighet til å bli klar igjen til EM. Det er veldig leit for ham og leit for oss, sier U18-trener Axel Langaker.

U18 jenter og U16 gutter fikk også to tunge forfall før nordisk, begge fra Ulriken-spillere:

Hanne Nybø og Edvard Kristiansen er nøkkelspillere i sine lag, men er skadet.

 

Møter A-nasjoner

U16-jentene har derimot alle sine beste med, og peker seg ut som en klar medaljekandidat. Det underårige laget slo Sverige i fjor og tapte knepent for Estland (63-64) og Island (49-52).

I EM ble det 12.- plass blant 23 lag etter tre seire på åtte kamper.

- De hevdet seg veldig bra i fjor og har ikke fem som spilte mye. Jeg tror mange forventer mye av laget, men de har tøffe kamper foran seg. De møter tre A-nasjoner i nordisk, og har tre nye A-nasjoner (Litauen, Tyskland og Polen) i turneringen i Polen rett før EM, der de åpner mot Israel og Kroatia. Det er kule kamper de har i vente. Men flere av spillerne har masse internasjonal erfaring, minner Brent Hackman om.

 

Seiersvante og rutinerte

Fra Ulrikens 03-lag som har vunnet Scania Cup to ganger og som vant Superfinalen i Europaligaen EGBL i april, er Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Sunniva Sørbye og Celine Klett ('04-årgang) alle på plass i nordisk. Det samme er Maria Thoresen Myklebust som storspilte for Sandvika i BLNO denne sesongen, og Synne Jacobsen (Ytrebygda) som spiller BLNO med Ulriken Eagles. Innbytterbenken ser også solid ut for U16-laget.

Etter nordisk skal U18 jenter rett videre til B-EM i Skopje (Nord-Makedonia), der de møter tre av de fem lagene fra nordisk på nytt i gruppespillet: Danmark, Finland og Estland, pluss Slovenia og Kosovo.

Så kommer U18-guttenes EM i Oradea i Romania 26. juli til 4. august, U16 gutter i Podgorica (Montenegro) 8. til 17. august og U16-jentene i Sofia (Bulgaria) 15. til 24. august.

 

Torsdagens kamper mot Island (norske tider):

U16 jenter kl. 12.30

U18 jenter kl. 12.45

U16 gutter kl. 14.45

U18 gutter kl. 14.45

 

Her er de fire landslagscoachenes vurderinger foran årets nordisk:

 

U16 jenter: Ola Gravem Knutsen

Lagets styrke: - Fem spillere som var med i fjor og har erfaringen, flere spillere med erfaring fra BLNO og EGBL. Spillere som har lært seg å vinne med klubblagene sine. God balanse i laget, sterk offensiv med mange gode skyttere.

Forventninger og mål: - Skal gå ut og spille god basket og konkurrere om seieren uansett hvem vi møter. Har potensial til å slå alle på vårt beste. Medalje bør være et mål.

Vanskeligste motstander: - Sverige, Danmark og Finland er A-nasjoner i denne årgangen og har gode lag.

Størst sjanser mot: - Det gir seg da sjøl, men vi har ikke så mange holdepunkter. Men får vi spillet vårt til å gå, kan vi slå alle.

 

U16 gutter: Kevin Juhl-Thomsen

Lagets styrke: - Spillerne har funnet hverandre veldig bra og har akseptert rollefordelingen. Jeg føler de har tatt en beslutning om en sterk innsats, og de har utviklet en god forståelse og basketball-IQ. Jeg håper vi markerer oss som et godt forsvarslag.

Forventninger og mål: - Målet å gå «all out» fra start og spille hardt og med så mye innsats som mulig. Vi har ingen konkrete resultatmål og kjenner ikke de andre lagene så godt. Målet er også å få erfaring inn i EM, finne våre styrker og svakheter.

Vanskeligste motstander: - Antageligvis Finland og Estland.

Størst sjanser mot:  - Antageligvis Island.

 

U18 jenter: Kjetil Andresen

Lagets styrke: - Vi har ganske bra høyde på guardene våre, og de er bevegelige. Hardtarbeidende lag og spillere med gode lederegenskaper.

Forventninger og mål: - Vi reiser jo rett til EM fra nordisk, som blir en slags oppladning for oss siden vi møter tre av de fem lagene herfra igjen. Vi må på en måte kjenne oss litt fram på nivået.

Vanskeligste motstander: - Blir nok Finland og Danmark.

Størst sjanser mot: - Island og Estland.

 

U18 gutter: Axel Langaker

Lagets styrke: - Vi har et fint samhold, og flere kan bidra. Så har vi et rutinert coachteam som jobber sammen som et lag. Åke (Bärlin), Marco (Sanders) og Mark (DiGiacomo) er veldig moro å jobbe sammen med.

Forventninger og mål: - Å være konkurransedyktige i alle kamper. Vi vet ikke så mye om motstanderne, men vil helst prøve å vinne en kamp eller to. Laget gikk 0-13 som U16-lag, så vi må «beat the donut».

Vanskeligste motstander: - Tror jeg blir Finland, men det kan bli Island.

Størst sjanser mot: - Danmark.