Edel Hjelle hadde en  solid EM-kamp mot Sveits, selv om Norge til slutt tapte 40-61. Guarden fra AIK i Stockholm endte med 14 poeng, 8 steals, 8 returer og 3 assists. Bildet er fra kampen mot Luxembourg tidligere i turneringen.
Edel Hjelle hadde en solid EM-kamp mot Sveits, selv om Norge til slutt tapte 40-61. Guarden fra AIK i Stockholm endte med 14 poeng, 8 steals, 8 returer og 3 assists. Bildet er fra kampen mot Luxembourg tidligere i turneringen. FOTO: FIBA.COM

Maktet ikke å følge Sveits

De norske U16-jentene ledet 27-23 midtveis ut i 3. periode og øynet sommerens første seier, men ble slått 11-2 i resten av perioden og klarte ikke å følge sveitserne de siste ti minuttene.

Norge – Sveits 40-61

– Vi holder rett og slett ikke samme nivå gjennom 40 minutter, erkjente Tori Solberg Halvorsen etter en kamp Norge lenge så ut til å kunne vinne.

– Jeg syns ikke vi er kjempegode i første omgang heller, men helt OK til langt ut i tredje periode. Så får vi litt høye skuldre, er litt stressa og litt slitne, og så rakner forsvaret helt, konstaterte U16-treneren.

Lagene fulgte hverandre til 12-12 etter første periode og 20-20 ved pause, før Norge tok et lite grep tidlig i tredjeperioden.

Sofie Hoelsbrekken spilte fri Astrid Laugen til 22-20, Siena Sanford la en trepoenger til 25-23 og Andrea Fergem Faal drivet inn 27-23.

36 turnovers, mange enkle Sveits-poeng

Men så var det slutt på moroa.

Edel Hjelle reduserte til 35-42 med 6:30 igjen av kampen og sørget en stund for fornyet norsk håp, men mot slutten fikk Sveits mange enkle scoringer mot slitne norske jenter og dro fra til 21-poengsseier, 61-40.

– Vi slipper inn nesten like mange poeng i fjerde periode (29) som i de tre første til sammen (34), påpekte Tori Solberg Halvorsen.

– Mye fordi vi kaster bort ballen og sender dem rett ut i layuper. De får 27 poeng mot oss på våre turnovers.

Norge måtte opp i 36 turnovers (Sveits hadde 26) og ble slått 53-43 på returer, her hadde sveitserne 20 offensive.

Edel Hjelle: 8 steals, nr. 3 i EM

Edel Hjelle var motoren i det norske laget og leverte sin beste EM-kamp med 14 poeng, 8 steals, 8 returer, 3 assists og ikke mer enn 3 turnovers på sine 36 minutter på banen.

Den norsk-svenske guarden fra AIK i Stockholm er helt oppe på tredjeplass på statistikken for steals i B-EM i Podgorica med 4,6 pr. kamp og driver også opp tempoet.

– Edel er en fighter og har med seg gode vaner fra hverdagen i Sverige, med litt mer trykk og intensitet, sier coach Tori.

Siena Sanford satte 3 av 7 trepoengere og endte på 11 poeng, 4 returer, 4 assists og 3 steals, mens Astrid Laugen hadde 6 poeng og 11 returer.

Kypros neste

Norge har igjen Kypros fredag og Bosnia-Hercegovina i kampene om plassene 17 til 20 i mesterskapet, og jakter fortsatt den første seieren.

Bosnierne slo kypriotene 63-55 og begge lag skal normalt sett være bedre enn både Sveits og Norge.

Det betyr at de norske jentene må løfte seg flere hakk om de skal ha muligheter mot Kypros fredag – men det beste fra enkeltperioder i mesterskapet skal være godt nok til å kjempe om seieren.

Og så må de skyte bedre fra straffelinja. Torsdag ble det 2 av 11 mot Sveits, i turneringen hittil har Norge 38,8 prosent treff og har bare Sveits (36,5) bak seg.

Poengscorere Norge: Edel Hjelle 14, Siena Sanford 11, Astrid Laugen 6, Ane Solberg 3, Sofie Hoelsbrekken 2, Gemima Lesole Nkanga 2, Andrea Fergem Faal 2.

Toppscorere Sveits: Grace Adeyanju 15, Lidia Bernasconi 11, Zilan Ozupekce 10.

B-EM U16 KVINNER TORSDAG:

Kvartfinaler: Sverige – Litauen 73-66, Tyskland – Island 83-38, Montenegro – Romania 61-37, Estland – Storbritannia 66-65.

9-16: Slovakia – Bulgaria 90-55, Ukraina – Danmark 57-48, Østerrike – Irland 66-63 e.o., Nederland – Luxembourg 55-34.

17-20: Sveits – Norge 61-40, Bosnia-Hercegovina – Kypros 63-55.

Gjenstående kamper: Fredag 18/8 Norge – Kypros (11.00) og Bosnia-Hercegovina – Sveits, lørdag 19/8 Norge – Bosnia-Hercegovina (11.00) og Sveits – Kypros.