​Synne Jacobsen var Norges mest effektive spiller i B-EM, nest-toppscorer med 12,4 poeng per kamp og med 50 prosent på alle skudd - nest best i hele mesterskapet. Den 185 cm høye forwarden fra Ytrebygda har spilt både EGBL og BLNO for Ulriken Eagles de siste sesongene, og blir nå fullt og helt Ulriken-spiller.
​Synne Jacobsen var Norges mest effektive spiller i B-EM, nest-toppscorer med 12,4 poeng per kamp og med 50 prosent på alle skudd - nest best i hele mesterskapet. Den 185 cm høye forwarden fra Ytrebygda har spilt både EGBL og BLNO for Ulriken Eagles de siste sesongene, og blir nå fullt og helt Ulriken-spiller.

Må starte i ung alder og trene mer

U16-trenerne gir Ulriken mye av æren for EM-suksessen – og håper basket-Norge lærer.
 

Med sølv i nordisk og historisk avansement både til kvart- og semifinale i B-EM har årets U16-landslag brutt barrierer for norsk jentebasket.

At 03-årgangen er spesiell, har Ulriken Eagles vist gjennom blant annet å vinne Superfinalen i Europaligaen EGBL nå i april og Scania Cup to år på rad, den siste som underårige i 02-klassen. Et Ulriken-lag med Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Sunniva Sørbye og 04-modellen Celine Klett, pluss Synne Jacobsen på lån fra Ytrebygda i EGBL og på parallell spilletillatelse til Ulrikens BLNO-lag. Pluss Maria Thoresen Myklebust på lån og Maria Viktoria Haukenes (som da var Ulriken-spiller)  i den første EGBL-sesongen, der laget vant bronse i Superfinalen.

Et norsk U16-lag med en startfemmer bestående av jenter som alle fikk godt med spilletid i BLNO forrige sesong. Der Karyn Sanford og Maria Thoresen Myklebust som 15-åringer spilte henholdsvis 33 og 31 minutter for Ulriken og Sandvika og endte på 14,4 og 11,7 poeng i snitt. Og der Karyn Sanford var nummer to i ligaen i assists, hårfint bak Sandvikas USA-import Makala Roper.

Vi tar med Allstar-laget fra U16-NM også: Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Celine Klett og Sunniva Sørbye fra gullvinnerne Ulriken, pluss Maria Thoresen Myklebust som scoret smått utrolige 59 poeng for Sandvika i bronsekampen mot Ytrebygda.

 

- Naturlig del av hverdagen

Jo, det var grunn til at både spillerne, trenerne og omgivelsene hadde forventninger til dette U16-landslaget.

- I mine øyne er de så gode fordi Ulriken som klubb og Maria som spiller har startet tidlig med å trene strukturert og målrettet for å bli gode, sier Baard Stoller.

- De lever med basketball som en naturlig del av hverdagene og ikke bare som en aktivitet et par ganger i uka. Ulriken har trent mye og reist mye, de har spilt internasjonale kamper i mange år og møtt kvalitetslag fra sterke basketballnasjoner. Maria har spilt opp på lag i Sandvika med jenter som er tre og fire år eldre enn henne, og har utviklet seg så bra fordi hun har vært fysisk i stand til og har tålt å spille på det nivået, understreker den meritterte topptreneren, som nå jobber med spillerutvikling i Tromsø Storm Ungdom.

- De andre jentene på U16-landslaget har hatt litt mer vanlig norsk basket-oppvekst, de har spilt i klubbene sine og de norske seriene og reist ut og spilt noen turneringer. En normalutvikling, og de er normalt gode norske spillere, sier Stoller.

 

Ulrikens jobb – og Marias satsing

- Prestasjonen til dette landslaget handler mye om den jobben Ulriken og trenerne Ingvild og DuRell Sanford har gjort i flere år, fastslår Ola Gravem Knutsen.

- Ulriken-jentene har begynt å spille i ung alder, har trent mye og målretta og hatt kompetente trenere. De har spilt nærmere 60 internasjonale klubbkamper de to siste sesongene. Ferdighetene deres har ingenting med Baard og meg å gjøre. På landslaget må vi bare finne en fellesnevner for alle 12 spillere og ta for oss den kollektive og taktiske delen av spillet, presiserer han.

Knutsen har også vært klubbtrener for Maria Thoresen Myklebust i Sandvikas 99/00-lag og i BLNO-lag som vant NM-sølv i april.

-Maria har spilt opp på 99/00-laget og fått en helt annen fysisk matching. Hun kom med der da hun var 12 år. Men hvor mange 12-åringer kan spille med 16-åringer? Veldig få kan kjøre det løpet, men for henne har det vært et veldig bra løp. Hun ville ikke fått den samme utviklingen ved å spille med jevnaldrende i Sandvika, for fysikken og mentaliteten hennes var hele tiden annerledes, sier U16-landslagssjefen om Maria, som nå har reist til Florida der hun den neste sesongen skal gå på High School og spille for talentfabrikken Montverde Academy.

 

Har spilt mot seks A-nasjoner

Ola Gravem Knutsen og Baard Stoller håper U16-landslagets resultater i sommer er motiverende for yngre basketjenter i Norge.

- Det viser at vi kan gå opp og spille mot topp basketnasjoner. Hvem som er i A-EM og B-EM handler om forrige årgang, og de beste her med Slovenia og Kroatia i spissen hadde ganske sikkert hevdet seg bra i A, tror Knutsen.

- Vi har spilt mot seks lag fra A-EM denne sesongen, slått to av dem (Finland og Danmark) og spilt jevnt med tre – Sverige, Litauen og Polen. Bare mot Tyskland tapte vi klart (44-78), og det var på grunn av fysikk, det var som å se et U18-lag mot et U16-lag. Og Litauen er nå i semifinalen i A.

- Forhåpentligvis kan resultater for dette U16-landslaget føre til at norske basketjenter ser at det å trene strukturert og målrettet over tid gir deg mulighet til å få gode sportslige opplevelser, sier landslagstreneren.

Knutsen og Stoller presiserer at de snakker om spillerne som ønsker å satse på basket og komme med i landslag.

- Parallelt skal vi ha bredde, med jenter som spiller for å ha det gøy og absolutt ikke trenger trene like mye, fastslår de.

 

- Holder ikke med to-tre treninger i uka

Samtidig ønsker trenerduoen seg flere miljøer som satser som Ulriken har gjort.

- Hvis man har lyst til å hevde seg og bli god, holder det ikke med trening to til tre ganger i uka. Dessverre er det der standarden for mange lag i basket-Norge ligger. Man blir ikke god i noe uansett hva det gjelder, hvis man ikke legger inn masse tid og ressurser i det, fastslår Ola Gravem Knutsen.

- Det må ligge til grunn hvis vi skal få opp nivået på basketball på jentesida og ikke bare én årgang som er bra. Uten kontinuitet i årganger blir det en vanskelig vei for Norge. Vi må trene mye, starte i ung alder og få inn gode trenere. Og det er i klubbene utviklinga må skje. Det er klubbene som må tilrettelegge for at de spillerne som vil satse får mulighet til å gjøre det, understreker han.

 

På U18-landslaget neste sommer?

I fjor var de fem i Norges startfemmer med som underårige og sentrale spillere i U16-landslaget som ble nummer 12 i B-EM i Podgorica etter tre seire og fem tap. Men det er ikke gitt at de blir med 02-årgangen i U18-EM neste sommer.

Baard Stoller forklarer: - Selv de ledende spillerne i denne gruppen har områder de må ta tak i, noen individuelle ting og andre fysikk, og vi har også skadeforebyggende hensyn å ta. Utfordringen er fire somre på rad med landslagsspill, fire år i strekk hvor spillerne ikke får noen pause. Derfor kan det hende at sommeren neste år når de er U17-spillerne kanskje ikke bør være en full landslagssommer, men hvor man i større grad må fokusere på spillernes utvikling individuelt. Dette må forbundet, klubbtrenerne, spillerne og foreldrene deres snakke gjennom, mener Stoller.

Det bekrefter Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

- Flere basketnasjoner har dette som rutine: Ingen spiller fire landslagssomre på rad. Vi har ikke landet på noen konklusjon ennå, og vil ta med foreldrene, spillerne og klubbene i diskusjonen. Men landslagsspill i yngre klasser skal være en arena for utvikling, og vi må ta vare på utøverne våre, presiserer Hackman, som vil ha møter med de fem aktuelle spillerne og deres foreldre i løpet av høsten.

 

Én eller to seedingsklasser opp?

Norge melder uansett på lag i alle U16-EM og U18-EM for neste sesong. Datoer og spillesteder blir offentliggjort i desember, seedingen og trekningen for gruppespillet blir foretatt i januar.

Årets fjerdeplass for U16-jentene betyr høyst sannsynlig at Norge flyttes opp enda en seedingsklasse i B-divisjonen neste sesong.

- Vi gikk jo opp fra 6 til 5 i år, så da blir det vel seedingsgruppe 4 neste år, håper Brent Hackman.

Eller kanskje seedingsgruppe 3, etter 12.- plassen i fjor og 4.- plassen nå? Jo bedre seeding, jo større mulighet til å unngå de tøffeste gruppene.

Om to år er 03-årgangen igjen eldst, da i U18-klassen.

- Da bør det være et klart mål for dette laget å oppnå like gode resultater som nå og igjen sette seg i posisjon for å rykke opp, mener Ola Gravem Knutsen.

- Men det kreves at spillerne har forventet utvikling de to neste sesongene, og forhåpentlig kan flere andre spillere melde seg på. Det må de gjøre ved å trene veldig bra – og bedre ferdighetsnivået sitt. Det samme gjelder for 04-årgangen som da blir et supplement til 03, fastslår Knutsen.

 

NORGES RESULTATER OG TOPPSCORERE I B-EM:

Israel 60-57 – Maria Thoresen Myklebust 17

Kroatia 37-80 – Karyn Sanford 8

Sveits 67-41 – Karyn Sanford 23

Slovakia 62-45 – Karyn Sanford 15

Kosovo 67-43 – Maria Thoresen Myklebust 18

Ukraina 68-50 – Karyn Sanford 18

Slovenia 60-67 – Karyn Sanford 22

Kroatia 45-49 – Synne Jacobsen 16

 

INVIDUELLE STATISTIKKER B-EM, NORGES TRE BESTE:

Poeng per kamp: 14) Karyn Sanford 12,8, 16) Synne Jacobsen 12,4, 24) Maria Thoresen Myklebust 11,5.

Prosent alle skudd: 2) Synne Jacobsen 50,0 (39 av 78), 54) Fatima Mohammad 29,2, 67) Maria Thoresen Myklebust 27,3.

2-poengsskudd: 5) Synne Jacobsen 50,0 (34 av 68), 52) Karyn Sanford 32,3, 58) Maria Thoresen Myklebust 28,1.

3-poengsskudd: 17) Fatima Mohammad 30,3 (10 av 33), 38) Maria Thoresen Myklebust 25,7, 53) Karyn Sanford 22,1.

Straffer*: 10) Maria Thoresen Myklebust 67,4 (29 av 43), 11) Synne Jacobsen 66,7.

*Minimum 3 straffer per kamp, ingen av de øvrige norske spillerne med tilstrekkelig antall skudd. Karyn Sanford traff 81,0 prosent (17 av 21).

Returer: 12) Sunniva Sørbye 8,8, 14) Synne Jacobsen 8,6, 44) Maria Thoresen Myklebust 6,0.

Blokker: 26) Synne Jacobsen 0,8, 80) Celine Klett, Maria Thoresen Myklebust og Karyn Sanford 0,3.

Assists: 9) Karyn Sanford 3,8, 49) Fatima Mohammad 2,3, 56) Maria Thoresen Myklebust 2,1.

Steals: 42) Fatima Mohammad 2,1, 72) Karyn Sanford 1,6, 75) Celine Klett 1,5.

Effektivitet: 8) Synne Jacobsen 16,1, 20) Sunniva Sørbye 12,9, 67) Maria Thoresen Myklebust 7,6.