NBBF U16-jentene slo Israel.JPG
​U16-jentene kunne juble for fullt etter 60-57 over Israel i åpningskampen i EM. Fra venstre Frida Drivenes, Fatima Mohammad, Karyn Sanford, Ingeborg Hagen Birkeland, Maria Thoresen Myklebust, Sunniva Sørbye, Maria Haukenes, Felicia Dyngeland-Sundén, Ane Schanke-Næss, Synne Jacobsen, Celine Klett og Julie Schütz Pettersen.

Må omstille oss med en gang

Norge fikk en perfekt start på EM, men skal rett ut i ny nøkkelkamp – mot Kroatia.
 

U16-EM jenter Norge – Israel 60-57

De norske U16-jentene sikter mot en historisk kvartfinaleplass i B-EM i Sofia, og tok et lite, men viktig steg mot målet.

I en underholdende og nervepirrende åpningskamp gikk Norge fra 11 poengs ledelse mot slutten av andre periode (30-19) til å ligge 5 poeng under noen minutter ut i fjerde periode (45-50).

- Vi måtte beholde roen og løfte oss igjen. Vi har et mål om å komme langt i EM, og det målet drev oss framover. Vi hadde bare så utrolig lyst til å vinne, sa lagkaptein Maria Thoresen Myklebust.

Sandvika-forwarden som skal til Montverde Academy i Florida tok ansvar da det gjaldt, med sterke driver inn i det israelske forsvaret og sterk straffeskyting – etter å ha lagt to av to 3-poengere i første del av kampen. Maria ble toppscorer med 17 poeng, og trakk på Israels beste spiller og toppscorer Emma Rinat den fjerde feilen som gjorde at hun måtte ut på benken noen minutter.

 

Norsk 11-0-run!

Det benyttet Norge til å ta det avgjørende rykket i kampen:

Fra 48-53 fikk de norske jentene inn en 11-0-run til 59-53, etter at Maria Thoresen Myklebust hadde satt to straffer, Karyn Sanford en 2+1-situasjon (53-53), Synne Jacobsen 55-53 og Maria Thoresen Myklebust 3-poengeren til 58-53 og like etter et straffekast.

Israel hadde på ingen måte gitt seg, og kampen vippet til det aller siste, med norsk 60-57 og Israel i det siste angrepet. Men israelerne klarte aldri å få plass til en 3-poenger som ville gitt overtime.

- Jentene spilte så aggressivt at Israel aldri fikk noen åpen «look» der ute, fastslo Ola Gravem Knutsen.

 

Ny nøkkelkamp fredag

Israel som nylig vant U20-EM for menn kan trygt kalles en A-nasjon i basket, så Norges seier er oppsiktsvekkende og sterk.

Men Israel og Kroatia er de to toppseedede lagene i gruppe C, og de norske jentene får ingen tid til å nyte prestasjonen:

Allerede kl. 13.45 fredag (12.45 norsk tid) skal de ut mot nettopp kroatene, som åpnet med 65-46 over Sveits.

- Ut fra det vi så i dag, er Israel det sterkeste laget av de to, mener Ola Gravem Knutsen.

- Men vi må omstille oss med en gang og være klare til å prestere på nytt. Vi var veldig høyt oppe etter seieren over Finland i nordisk (80-49), men da tapte vi for Sverige dagen etter (56-62). Nå må vi bruke den erfaringen og klare å starte på null, presiserer U16-treneren.

- Vi kan ikke tenke lenger enn til neste kamp, det er der vi må være. Samtidig har vi fått en selvtillitsboost og satt oss i en god posisjon før de gjenstående kampene, og det er om å gjøre å ta vare på den posisjonen, legger han til.

 

To spillere med 11 returer

Norge brukte i stor grad bare seks spillere i den viktige åpningskampen.

Sunniva Sørbye ble den mest effektive etter en helhjertet innsats med 11 returer, 6 steals, 5 poeng og 2 assists.

Karyn Sanford var ikke langt unna en triple-double med 9 poeng, 7 assists og 11 returer, Maria Thoresen Myklebust toppscorer og avgjørende i sluttminuttene og Celine Klett (traff tre av sine fire første 3-poengere), Fatima Mohammad og Synne Jabobsen bidro også sterkt til seieren.

Men Norge har lite å gå på før kampen mot Kroatia, og jakter en ny seier fredag.

- Kroatia spiller på en annen måte enn Israel og gir oss andre utfordringer. De har ikke samme intensitet i spillet sitt, men mer tyngde under kurvene. Jeg føler vi kan få bedre arbeidsbetingelser, men vi må klare å nullstille, gjentar coach Ola.

 

Måtte angripe tøffere

De norske jentene har også mer å gå på. 18 turnovers er for mye, men bare seks av dem kom i del to i kampen. Utover i tredje periode ble det for mye bom, og Israel kom tilbake. 

- Da de gikk forbi og ledet med 5, tok vi  tok en timeout og ba jentene om å utfordre mer og angripe kurven tøffere. Riktignok var det veldig åpne 3-poengere vi fikk, men vi bomma for mye, og Israel tok returene og pushet ballen. Så jentene fikk beskjed om å angripe kurven tøffere, utfordre med driver og komme seg til linja eller slippe ballen til spillere som var åpne. Det var da fikk vi vår 11-0-run, minner Knutsen om.

Etter den første runden i gruppe C peker også Slovakia seg ut som en farlig motstander. Slovakene utklasset Kosovo (74-45), som i utgangspunktet skal være svakest av de seks lagene. Norge møter Sveits lørdag, Slovakia mandag og Kosovo tirsdag. Men først: Kroatia, som var det beste av de tre lagene som rykket ned fra A-EM i fjor.

 

Poengscorere Norge:

Maria Thoresen Myklebust 17, Celine Klett 11, Synne Jacobsen 9, Fatima Mohammad 9, Karyn Sanford 9, Sunniva Sørbye 5.

Toppscorer Israel: Emma Rinat 20.

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, TORSDAG:

Gruppe A:

Slovenia – Montenegro 60-47, Serbia – Island 72-49, Romania – Bosnia-Hercegovina 54-47.

Gruppe B:

Hviterussland – Albania 104-24, Irland – Østerrike 61-51, Portugal – Storbritannia 46-41.

Gruppe C:

Norge – Israel 60-57, Kroatia – Sveits 65-46, Slovakia – Kosovo 74-45.

Gruppe D:

Bulgaria – Ukraina 67-63, Nederland – Nord-Makedonia 101-24.

Gruppe med bare fem lag, Luxembourg spiller sin første kamp fredag mot Ukraina.