Ingeborg Nitter Gruber endte med 7 poeng da Norge tapte 68-82 for Slovakia i B-EM mandag. Her er Tromsø-forwarden i en layup mot slovakenes nummer 14, Tamara Podhradska. FOTO: FIBA.COM

Løftet seg mot Slovakia

Norges U18-jenter vant sisteperioden 18-12 og tapte med bare 14 poeng for det sterke slovakiske laget som søndag slo Island med 23. – Vi har stigende formkurve og jentene viste at det bor noe i dem, fastslo trener Tommy Gundersen.

Norge – Slovakia 68-82

Etter en tung start mot Nederland (39-80), var det et langt mer opplagt norsk lag som kom på banen og i perioder kjempet helt jevnt med Slovakia som lørdag hadde slått Island 79-52.

– Planen var å skape litt trygghet i forsvar og overføre det til angrep, og jeg syns det funka bra i dag, sa Tommy Gundersen.

– Alle på laget scorer og det flyter bedre angrepsmessig i dag. Vi fikk ned antall turnovers og viser utover i kampen at vi er et lag som ikke gir opp, presiserte landslagstreneren.

Slovakisk 17-2-run ødela

Norge gikk sterkt ut og ledet 11-10 midtveis i første periode, før Slovakia overtok og gikk opp i 12 poengs ledelse (47-35) et drøyt minutt før pause.

Det minuttet endte 7-0 til slovakene, som var 19 poeng foran da lagene kom ut til tredje periode og som økte til 25 (64-39). Dermed 17-2 mot Norge i løpet av bare fire-fem effektive minutter.

– Det er sånne «runs» vi har fått mot oss før og som vi har snakket om at vi må unngå, understreker Tommy Gundersen.

Resten av kampen vant Norge faktisk så klart som 29-18 og dermed totalt 33-28 i andre halvdel, etter mye godt angrepsspill og solid kjemping i forsvar.

Samtidig benyttet Slovakia også anledningen til å hvile de beste spillerne mye i fjerde periode.

Double-double for Sørbye

Aurora Sørbye var igjen en klar ener og lederskikkelsen i det norske laget. Ulriken-guarden som er 2005-årgang endte med 16 poeng, 10 returer, 5 steals og 3 assists, men bommet i likhet med lagvenninnene for mye.

Norge traff bare 6 av 27 trepoengsforsøk (22 prosent) og bare Selma Deisz (2 av 3) kan være fornøyd med uttellingen.

Antallet turnovers ble holdt til 24 (28 mot Nederland), men kan fortsatt begrenses mye med smartere valg. Returstatistikken var oppløftende, 39-45 med 10 fra Aurora Sørbye og mange andre på 3 og 2 hver.

Island neste

Lagene i firelagspuljene B og C skal inn i en ny hviledag i B-EM tirsdag, og så skal Norge inn i siste gruppespillskamp onsdag mot Island. Et lag som slo de norske jentene 90-44 i åpningskampen i nordisk i Finland i juni, etter 26-6 i førsteperioden.

– Vi håper jo å være oppe på nivået deres nå, og det var jo første kampen i Finland med litt samme nervøsitet som i den første her. Da hadde vi en god andrekamp og slo Estland (56-51) og vi har en god følelse etter kampen her i dag også, selv om det ble tap, sier Tommy Gundersen.

Mot Island og videre i mesterskapet blir det også viktig å få i gang de to forsterkningene fra sommerens U20-landslag, Celine Klett og Lara Gianni. Mot Slovakia var ingen av dem i startfemmeren og de endte med 4 og 2 poeng etter henholdsvis 17 og 11 minutter på banen.

Begge har slitt med småskader, men innehar viktig rutine og er scorere Norge trenger i de avgjørende kampene i U18-EM.

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 16, Selma Deisz 8, Maja K. Osmundsvåg 8, Ingeborg Nitter Gruber 7, Mathea Lindbråten 6, Sunniva Vik Pettersen 6, Lea Heiene Tveteraas 5, Celine Klett 4, Tiril Løtvedt Frogner 2, Lara Gianni 2, Camilla Gjerstad 2, Susanne Gjerstad 2.

Toppscorer Slovakia: Nina Janstova 20.

U18-EM KVINNER DIV. B, SØNDAG OG MANDAG:

Gruppe A:

Søndag: Portugal – Kroatia 52-51, Luxembourg – Nord-Makedonia 91-55.

Mandag: Kroatia – Luxembourg 82-47, Storbritannia – Nord-Makedonia 71-54.

Stillingen (seire-tap): Portugal 2-0, Luxembourg 2-1, Kroatia 1-1, Storbritannia 1-1, Nord-Makedonia 0-3.