NBBF Jubel U16g-EM Podgorica.jpg
​U16-gutta kunne juble etter å ha levert sin beste EM-kamp da det gjaldt som mest. Fra venstre Daniel Gulbrandsen, Joakim Liebig, Lavrans Linnestad, Christoffer Lorenzen-Tungland, Jørgen Lamo, Edvard Kristiansen, Georg Helvik, David Nilssen, Andreas Lorgen (bak), Laurence Des Bouvrie, Kristoffer Nesse og Jo Kristian Weisethaunet.

Knockout-seier i skjebnekampen

Et topptent norsk lag slapp seg løs, storspilte og vant da de måtte.


U16-EM gutter Norge – Kosovo 84-44

For en revansj og for en lettelse det var for U16-gutta og coachene Kevin Juhl-Thomsen, Vasileios Tsernisof og David Cox! Etter fem strake tap i nordisk og sju i B-EM, sto de på kanten av stupet.

Norge ville rykke ned i C-divisjonen med tap for Kosovo.

Men laget de ikke maktet å slå i gruppespillet, ble feid av banen fra første minutt. Norge gikk ut med 11-2 og så seg aldri tilbake.

Mot slutten av andre periode sa de farvel til både Kosovo og nedrykkspøkelset:

Med 9-0 i de siste minuttene før pause og 12-0 fra start i tredjeperioden var Norge 30 poeng foran (50-20), og resten av kampen ble bare en lang æresrunde for spillere som slapp seg løs, underholdt og storspilte. Alle ti spillere kom på scoringslista, og mot et resignert Kosovo-lag reiste Norge fra til 40 poengs seier, 84-44.

 

Giganten Georg

- Det er bare en kjempedeilig følelse, fastslo Georg Helvik, banens gigant. Med 20 poeng og 16 returer, og denne gang uten feiltrøbbel og på banen i 32 minutter, ruvet lagkapteinen over de høyere Kosovo-forwardene og dominerte under kurvene, sammen med i første rekke Christoffer Lorenzen-Tungland.

- Vi hadde så lyst til å vinne, vi var innstilt på å bokse ut og «crashe» på returene. Det er et kjempeløft for hele laget vårt å vinne denne siste kampen, og når alle scorer, er det et resultat av et kollektivt angrepsspill der alle stolte på hverandre, sa Georg.

Også for head coach Kevin Juhl-Thomsen var det endelig en jubeldag.

- Det har vært nerver, forsiktighet og den store europeiske scene, men vi sa til guttene at de måtte slippe seg løs og at det ikke var noenting etter dette. Og alle forsto hva det sto om, og ingen ville rykke ned i C. Og da ting først løsnet, ble det veldig bra. I dag har vi ikke bare vunnet, men også fått vist at det bor mye mer i dette laget enn det de har levert gjennom turneringen, sa U16-coachen.

 

45 prosent treff

Georg Helvik var Norges og banens klare ener. Christoffer Lorenzen-Tungland var på hugget fra start og endte på 18 poeng og 8 returene (vi følte det var enda flere), mens Jørgen Lamo utfordret, skapte og traff: 9 poeng og 5 returer ble det på den innsatsfylte og uforutsigbare Frøya-guarden. Lavrans Linnestad kom også sterkt og kom opp i 15 poeng etter sterk skyting, spesielt da Norge hadde sin 21-0-run.

Laget traff 45 prosent av alle skudd og 7 av 20 på 3-poengere der David Nilssen hadde 2 av 3 og Joakim Liebig 2 av 4. Men mest av alt var det utblokkeringen og det aggressive forsvaret som fikk Norge i gang.

Kosovo vant riktignok returstatistikken til slutt (52-46), men Visar Ejupi som hadde dominert under kurvene i de to siste kampene ble holdt til 4 poeng og 5 returer av det norske forsvaret.

 

Danmark til A, Polen vant

Og så kan 04-spillerne og coach Inge-Aleksander Kristiansen glede seg: De slipper å spille i C-EM neste sommer.

Det ble på mange måter en stor nordisk dag i Podgorica, da Danmark sikret seg opprykk til A etter å ha utklasset hjemmelaget Montenegro 85-54 i bronsekampen. Vinneren av Norges gruppe, Polen, gikk hele veien og slo Nederland 71-58 i finalen.

 

Poengscorere Norge:

Georg Helvik 20, Christoffer Lorenzen-Tungland 18, Lavrans Linnestad 15, Jørgen Lamo 9, Joakim Liebig 6, David Nilssen 6, Andreas Lorgen 4, Kristoffer Nesse 3, Daniel Gulbrandsen 2, Laurence Des Bouvrie 1.

Toppscorer Kosovo: Bledar Thaci 11.

 

RESULTATER U16-EM GUTTER DIV. B:

Finale: Polen – Nederland 71-58

Bronsekamp: Danmark – Montenegro 85-54

Kamp om 5.- plass: Belgia - Bulgaria 74-57

Kamp om 7.- plass: Tsjekkia – Romania 92-69

Kamp om 9.- plass: Ukraina – Storbritannia 83-60

Kamp om 11.- plass: Portugal – Sverige 67-65

Kamp om 13.- plass: Finland – Ungarn 91-61

Kamp om 15.- plass: Island – Irland 75-67

Kamp om 17.- plass: Hviterussland – Kypros 56-42

Kamp om 19.- plass: Slovakia – Georgia 87-86 (2OT)

Kamp om 21.- plass: Østerrike – Sveits 72-71

Kamp om 23.- plass: NORGE – Kosovo 84-44