​Jørgen Lamo var den store, positive overraskelsen i EM-kampen mot Ungarn tirsdag. Frøya-guarden la en 3-poenger, kom til straffelinja to ganger, satte 9 poeng og hadde 3 returer og 2 assists på sine 18 minutter. Bildet er fra kampen mot Estland i nordisk mesterskap 1. juli.
​Jørgen Lamo var den store, positive overraskelsen i EM-kampen mot Ungarn tirsdag. Frøya-guarden la en 3-poenger, kom til straffelinja to ganger, satte 9 poeng og hadde 3 returer og 2 assists på sine 18 minutter. Bildet er fra kampen mot Estland i nordisk mesterskap 1. juli.

Klarte ikke å følge Ungarn

U16-gutta var sjanseløse mot Ungarn, og får det ikke mye lettere mot Georgia torsdag.
 

U16-EM gutter Norge – Ungarn 54-100

Norge åpnet i stor stil mot ungarerne og ledet 14-10 etter at Jørgen Lamo hadde kommet inn som frisk innbytter med en 3-poenger og et lekkert hoppskudd fra kanten.

Da tok Ungarn timeout, vant de tre siste minuttene av førsteperioden 12-2 og fortsatte å øke ledelsen mot et norsk lag som også mistet mye av selvtilliten utover i kampen når motstandernes scoringer rant inn.

Spesielt i tredje periode orket ikke Norge å følge tempoet, og ungarerne vant perioden 31-14.

- Det er kvaliteter i spillerne våre, men vi klarer ikke å få til kollektivet – å få dem gode samtidig, sier Kevin Juhl-Thomsen.

- Samtidig er dette et nivå over det gutta er vant til, såpass ærlige skal vi være. Når vi «dør» i tredje og fjerde periode i flere av kampene, handler det også om kondisjon. Vi orker ikke helt når vi kommer bakpå. Og så er de toppspillere i klubbene hjemme som plutselig får en smell de aldri har fått og som de plutselig selv er ansvarlige for. Det er en ny setting.

- Og det er spørsmål hvor mange store tap vi skal tåle før det begynner å gi en utrygghet, presiserer U16-treneren.

Ungarn ble bare nummer fire i gruppe A, men hadde både ferdigheter, fart og fysikk langt over de norske spillerne. 2,05 m høye Ákos Bence Kovács som spiller for Reyer Venezia i Italia var spesielt vrien å få tak på, og endte på 29 poeng og 10 returer.

 

Georgia neste - så Østerrike?

For Norge betydde det tap nummer fem i EM, sisteplass i gruppa og kamper om 17.- til 24.- plass, der første motstander torsdag er Georgia. Som neppe blir særlig mye lettere enn Ungarn var.

Georgia har bare slått Kypros (72-50), men tapte knepent for gruppevinner Nederland (51-59), ga toeren Tsjekkia tøff kamp (64-76) og spilte helt jevnt med treeren Portugal tirsdag. Det var først i sluttminuttene portugiserne dro fra til seier 70-57.

- Vi har sett dem spille, og Vasileios (Tsernisof, assistant coach) har jobbet med Georgia og legger siste finish på scoutingen nå, før vi skal sette opp game-planen, forteller Kevin Juhl-Thomsen.

Uansett vil det være en stor overraskelse hvis Norge skulle slå Georgia og unngå å måtte spille om de fire nederste plassene i turneringen. Der ligger det an til at Østerrike blir motstander fredag, i så fall et nytt lag de norske gutta skal ha muligheter mot.

 

Som det pleier å være

Norge har deltatt i B-EM for U16 gutter de siste sju årene, og 03-årgangen opplever det samme som de fleste andre lagene før dem i EM-debuten: Nivåovergangen er enorm, og de fleste kampene gir tap.

97- og 01-årgangen gikk gjennom med henholdsvis 0-7 og 0-8. Fjorårets 02-lag slo Kosovo (84-72) og unngikk å måtte spille for å unngå sisteplass og nedrykk til C-divisjonen, men tapte 57-58 etter overtime mot Kypros i kampen om 21.- plassen.

Kun 99- og 00-årgangen med profiler som Mikal Gjerde, Tobias Rotegård, Sigurd Lorange, Kristian Sjølund og Christian Tøfte har greid å hevde seg brukbart, med henholdsvis 4-5 og 3-5 i seire-tap, men likevel bare 17.- og 18.- plass.

 

Ledende trio

Årets U16-landslag har tre ledende profiler i Georg Helvik (Sandvika), Edvard Kristiansen (Ulriken) og Christoffer Lorenzen-Tungland (Ullern), som bærer laget offensivt i de fleste kampene. Men flere melder seg på, i det minste i enkeltkamper. Mot Kosovo var det Kristoffer Nesse (Asker) som markerte seg med fire 3-poengere, mot Ungarn tirsdag var det Frøya-guarden Jørgen Lamos tur til å skinne.

«Ledertrioen» og Lamo sto da også for 46 av Norges 54 poeng.

 

Ned til 14 turnovers

Lamo og Daniel Gulbrandsen hadde begge 1/1 på 3-poengere, men resten av laget 0/8. Norge tapte returstatistikken 30-50 og Ungarn grabbet til seg 17 offensive returer. Men 14 turnovers på de norske gutta var fin fremgang fra de foregående kampene.

Norge måtte også klare seg uten Lavrans Linnestad (Follo Bobcats), som forsvant ut med en lårstrekk i Kosovo-kampen.

- Vi håper han kan være klare igjen til torsdag, etter hviledagen i morgen. Vi får se hvordan han reagerer på treningen torsdag morgen, sier Kevin Juhl-Thomsen.

 

Poengscorere Norge:

Georg Helvik 15, Edvard Kristiansen 11, Christoffer Lorenzen-Tungland 11, Jørgen Lamo 9, Daniel Gulbrandsen 3, David Nilssen 3, Andreas Lorgen 2.

Toppscorer Ungarn: Ákos Bence Kovács 29.

 

RESULTATER U16-EM GUTTER DIV. B

Gruppe A:

Norge – Ungarn 54-100, Polen – Bulgaria 80-74, Sverige – Kosovo 73-42.

Sluttstillingen (seire-tap): Polen 5-0, Bulgaria 4-1, Sverige 3-2, Ungarn 2-3, Kosovo 1-4, Norge 0-5.

 

Gruppe B:

Tsjekkia – Kypros 84-66, Portugal – Georgia 70-57, Nederland – Irland 83-77.

Sluttstillingen: Nederland 5-0, Tsjekkia 4-1, Portugal 3-2, Irland 2-3, Georgia 1-4, Kypros 0-5.

 

Gruppe C:

Island – Ukraina 65-64, Hviterussland – Sveits 67-39, Danmark – Montenegro 71-62.

Sluttstillingen: Danmark 5-0, Montenegro 4-1, Island 3-2, Ukraina 2-3, Hviterussland 1-4, Sveits 0-5.

 

Gruppe D:

Belgia – Østerrike 99-47, Romania – Storbritannia 80-63, Finland – Slovakia 70-55.

Sluttstillingen: Belgia 5-0, Romania 4-1, Finland 3-2, Storbritannia 2-3, Slovakia 1-4, Østerrike 0-5.

 

KVARTFINALER TORSDAG:

Polen – Tsjekkia, Belgia – Montenegro, Nederland – Bulgaria og Danmark – Romania.

 

9-16-KVARTFINALER TORSDAG:

Sverige – Irland, Finland – Ukraina, Portugal – Ungarn og Island – Storbritannia.

 

17-24-KVARTFINALER TORSDAG:

Kosovo – Kypros, Slovakia – Sveits, Georgia – Norge og Hviterussland – Østerrike.